Politie Gelderland-Midden

Binnenbrand in Rijnstraat in Arnhem
Publicatiedatum: 10-01-2003

Op 10 januari om 11.55 uur werd een binnenbrand gemeld in een winkelpand aan de Rijnstraat in Arnhem. De brand ontstond tussen de spouwmuur van de winkel. De oorzaak van de brand is dat een medewerker van de winkel in de keuken een bevroren waterleiding wilde ontdooien met een gasbrandertje. Het gevolg was dat niet alleen de leiding ontdooide, maar dat ook het hout in het pand vlam vatte. De eerste vuurhaard werd met drie blandblussers geblust door twee mannen, die toevallig net koffie zaten te drinken in het restaurant er naast. Een van hen had hierbij te veel rook binnengekregen en kreeg ademhalingsproblemen, waarvoor hij onderzocht moest worden. Door de politie werden een aantal naast- en bovengelegen woningen ontruimd. De brandweer moest een gedeelte van het pand openbreken om dichter bij het vuur te komen. Ook de naastgelegen panden aan de Tullekensteeg hadden veel rookschade. De brandweer moest deze panden betreden om er zeker van te zijn dat daar geen brand was. In een pand aan de Tullekensteeg moest tevens de vloer in de hal en de zijwand gesloopt worden omdat hier rook achter vandaan kwam.

voor nadere informatie:
Peter Meijer, district AVZ,
tel. 026-3524308


---

Arnhem, Arnhemmers bekennen mishandelingen
Publicatiedatum: 10-01-2003

Een 39-jarige Arnhemmer heeft vandaag tegenover de politie bekend een 54-jarige plaatsgenoot in oktober van het vorig jaar te hebben mishandeld in een café aan de Kroonse Wal in Arnhem. Het slachtoffer zat op zondagavond 6 oktober in het cafe toen de verdachte omstreeks acht uur binnenkwam en hem schopte en sloeg. Het slachtoffer liep daarbij een hersenschudding en enkele verwondingen in het gezicht op. Aanleiding tot de mishandeling zou zich afspelen in de relationele sfeer. Politieonderzoek leidde tot de verdenking van de 39-jarige Arnhemmer, tegen wie proces-verbaal wordt opgemaakt. Een 33-jarige Arnhemmer, die ervan verdacht wordt een 42-jarige steward in het Gelredome te hebben mishandeld na afloop van de voetbalwedstrijd Vitesse-De Graafschap, op 10 december van het vorig jaar, heeft gisteren eveneens zijn aandeel bekend. De verdachte duwde in een uiting van vreugde nadat Vitesse gescoord had een steward in het stadion omver, die daarbij enkele rijen stoelen naar beneden viel en lichte verwondingen opliep. De Arnhemmer, wiens identiteit kort na het voorval bekend werd, werd aan het politiebureau ontboden om een verklaring af te leggen. De politie maakt proces-verbaal op.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Renkum, Jeugdige verdachten plegen groot aantal delicten Publicatiedatum: 10-01-2003

Door de politie unit Renkum is een onderzoek afgerond naar een groot aantal delicten gepleegd door een aantal jeugdige verdachten. Op 20 oktober werden drie verdachten op heterdaad aangehouden terzake diefstal van spuitbussen verf in Renkum en inbraken in caravans op een camping in Bennekom. De recherche en de gebiedsagenten startten daarop een onderzoek waaruit bleek dat deze verdachten in aanmerking kwamen voor meerdere feiten, gepleegd met meerdere personen, in Heelsum, Renkum, Doorwerth, Ede, Bennekom en Wageningen. Aangehouden werden in totaal acht verdachten tussen de 13 en 20 jaar uit Doorwerth, Heelsum, Renkum, Heteren en Doorwerth. De laatste aanhouding vond op 15 december j.l. plaats. Tevens werd er een 36-jarige man uit Renkum terzake heling van gestolen goederen aangehouden.
De feiten die de verdachten in wisselende samenstelling gepleegd hebben zijn:
Inbraak in een directiekeet in Renkum op 20 oktober. Diefstal bromfietsen, fiets en autoradio's bij een sloperij in Heelsum op 30 mei en op 28 september j.l.
Diefstal bromfiets in Renkum op 7 oktober, in Heelsum op 9 oktober en in Ede op 9 oktober.
Diefstal spuitbussen verf en graffity in Renkum en openbreken stacaravans in Bennekom op 20 oktober.
Diefstal auto vanaf een bedrijfsterrein in Wageningen op 24 augustus. Diefstal twee invalidevoertuigen in Doorwerth op 24 augustus. Diefstal scooter in Wageningen op 20 oktober.
Diefstal mobiele telefoon in Renkum op 16 oktober. Diefstal aggregaat in Renkum op 13 juni.
Vernieling en brandstichting in Renkum op 27 januari. Diefstal c.q. beroving van geld van een zwerfster in Heelsum Auto openbreken in Doorwerth op 25 september.

Een gering aantal goederen is teruggevonden en teruggegeven aan de eigenaars.
Er werden drie verdachten voorgeleid bij Justitie, waarvan er nog een in bewaring zit.

voor nadere informatie:
Peter Meijer, Arnhem Veluwezoom
026-3524308

---

Arnhem, autobrand
Publicatiedatum: 10-01-2003

Op de 1e Spijkerdwarsstraat in Arnhem is donderdagnacht een personenauto geheel uitgebrand. Een nabij geparkeerd staande andere auto en een tweetal panden liepen eveneens schade op. Omstreeks vier uur 's nachts werd de brand door een voorbijganger ontdekt. Die belde brandweer en politie. De brandweer kon niet voorkomen dat de auto geheel uitbrandde. Van twee huizen barstten alle ruiten aan de straatzijde, ook de deurbellen en een voordeur liepen brandschade op. De oorzaak van de brand is nog niet bekend en wordt nader onderzocht.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, drugsdealer aangehouden
Publicatiedatum: 10-01-2003

Een 26-jarige Arnhemmer is donderdagavond door een politieagent op de Eusebiusbinnensingel aangehouden op verdenking van overtredingen van de Opiumwet. De verdachte sprak de politieman, die daar in vrije tijd en in burger liep, aan en probeerde hem drugs te verkopen. De politieman maakte zich als zodanig bekend en hield de man aan. De verdachte stribbelde daarbij tegen. Omdat de aanhouding nabij het politiebureau plaatsvond werd hij, bij gebrek aan handboeien, in een opbrenggreep te voet naar het bureau gebracht. De verdachte Arnhemmer bleek een geringe hoeveelheid harddrugs bij zich te hebben en een vals bankbiljet van 50 euro. Hij is voor verder onderzoek ingesloten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---