Gemeente Deventer

RIJKSWATERSTAAT WERKT AAN BETERE DOORSTROMING A 1

De A 1 is één van de drukste verkeersaders van ons land. Met name op het traject Beekbergen-Deventer doen zich bijna dagelijks problemen voor. Van Eemnes tot Hengelo lopen studies om de doorstroming in de toekomst te verbeteren en daarbij effecten van verschillende oplossingen op de omgeving in kaart gebracht. Twee van die studies gaan om de trajecten Barneveld-Deventer en Deventer-Hengelo.

Onderzoek leidde tot trajectstudie

Rijkswaterstaat heeft eind jaren negentig uitgebreid onderzoek gedaan naar de bereikbaarheidsproblemen op de A 1, tussen Eemnes en de Duitse grens bij de Lutte. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek besloot de minister van Verkeer en Waterstaat, voor het gedeelte tussen Eemnes en Hengelo een trajectstudie te starten. Ten oosten van Hengelo zijn ook na 2020 voorlopig geen problemen te verwachten. Om praktische redenen is dit traject gesplitst in de delen Eemnes-Barneveld, Barneveld-Deventer en Deventer-Hengelo.

De planstudies Eemnes-Barneveld wordt getrokken door de regionale directie Utrecht. Het gedeelte Barneveld-Hengelo valt onder de verantwoordelijkheid van de directie Oost-Nederland.

Gedeelte Barneveld-Hengelo

Voor de deelstudies Barneveld-Deventer en Deventer-Hengelo zijn in 1999 startnotities verschenen. De startnotities beschrijven het probleem en de globale oplossingen. Van belang daarbij is dat die oplossingen ook op lange termijn de doorstroming voldoende bevorderen. Op de startnotities heeft ook inspraak plaatsgehad.

De twee studies bereiken in het voorjaar van 2004 een nieuwe mijlpaal: het verschijnen van de trajectnota's. Hierin is ook het Milieueffectrapport (MER) opgenomen. In de Trajectnota/MER wordt een aantal oplossingen gedetailleerd uitgewerkt tot maximaal een permanente verbreding naar 2 x 4 rijstroken. Het MER zorgt ervoor dat het milieubelang een duidelijke plek binnen de studie en bij de besluitvorming krijgt. Het verschijnen van de Trajectnota/MER wordt ruim van tevoren aangekondigd in publicaties en door een uitgebreide informatieronde. Bovendien heeft een inspraakronde plaats.

Informatie

Rijkswaterstaat vindt het belangrijk iedereen goed van de ontwikkelingen op de hoogte te houden. Onlangs is een folder voor beide projecten verschenen en verspreid onder direct belanghebbenden die dicht langs de A 1 wonen. Verder wil Rijkswaterstaat geïnteresseerden op de hoogte houden van actuele ontwikkelingen door het uitgeven van nieuwsbrieven. De nieuwsbrieven zijn onder meer te krijgen in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Stadskantoor, Burseplein 20 en bij de overige betrokken gemeenten.

Op de website
www.a1info.nl kan iedereen terecht voor meer informatie over het project en u kunt zich via deze site aanmelden voor het toesturen van de folders en nieuwsbrieven, U kunt ook bellen met Rijkswaterstaat directie Oost-Nederland, telefoon 026-3688846.