Gemeente Deventer

Politie IJsselland District-Zuid

PROJECT 'NETJES PARKEREN IS LEEFBAARHEID STIMULEREN' GESTART

Het wijkteam Centrum (voorheen Spuistraat) in district Zuid is begin januari in de Rivierenwijk gestart met het project 'Netjes parkeren is leefbaarheid stimuleren'
. Hiermee wil de politie de overlast van geparkeerde auto's in de wijk tegengaan en daarmee de leefbaarheid voor de bewoners vergroten.

Aanleiding

Het inwoneraantal in de Rivierenwijk groeit behoorlijk en daardoor neemt ook het autoverkeer toe. Doordat op sommige plekken in de wijk relatief veel mensen op een kleine ruimte wonen en sommige huishoudens meer dan één auto bezitten, is er een groot aantal automobilisten in de wijk op zoek naar een parkeerplaats. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, als zij de auto maar niet fout parkeren. Als dat toch gebeurt, leidt dat vaak tot politiebemoeienis en irritatie. Naast ergernis ontstaat er ook een onveilige situatie, want de hulpverleners van politie, brandweer en ambulance kunnen er dan ook niet langs. De wijk is dan soms niet bereikbaar.

Bewoners uit de wijk klagen met enige regelmaat over fout geparkeerde auto's en de hinder die ze daarvan ondervinden. Dat brengt voor de politie extra werk met zich mee, terwijl dat niet nodig is; in die tijd had de politie iets anders kunnen doen. Fout parkeren is onder meer het plaatsen van auto's op grasvelden, groenstroken, invalidenparkeerplaatsen en op trottoirs.

Tijd voor actie

De politie wil het parkeergedrag verbeteren. Strikt toezicht maakt de openbare ruimte in de Rivierenwijk aantrekkelijker, waardoor de veiligheid en de leefbaarheid voor de wijkbewoners wordt vergroot.

Bewoners van de Rivierenwijk dienen zich bewust te worden van het probleem en, belangrijker nog, hoe kunnen ze tot een oplossing van dat probleem komen. Om deze bewustwording op gang te brengen moet het belang van 'netjes parkeren' onder de aandacht van de wijkbewoners worden gebracht. Publicaties via de media en een waarschuwingsfase moeten er voor zorgen dat de buurtbewoner deze aanpak oppikt. De politie en toezichthouders zien extra toe op het juist parkeren van motorvoertuigen en zullen overtreders in eerste instantie attenderen op hun gedrag. Zij delen gele kaarten uit, die als waarschuwingsbon gelden. Bovendien bespreken de wijkagenten en de medewerkers van de wijkaanpak dit onderwerp tijdens hun rondgang door het gebied. Parkeercontroleurs maken op gezette tijden hun ronde door de wijk.

In de daarop volgende fase treedt de politie op door overtreders te bekeuren.

Ernstig foutief parkeergedrag wordt ALTIJD met een bekeuring beloond. Dat kent geen pardon!!!

Het project 'Netjes parkeren is leefbaarheid stimuleren' duurt van januari tot september 2003. In september beëindigt de politie het project en hoopt dat de buurtbewoners de verbetering hebben gezien of ondervonden en hun voertuigen dan automatisch goed parkeren. De bewoners moeten zelf zorg hebben en houden voor hun wijk. Ook na het project houdt uiteraard het parkeerprobleem de aandacht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin Katerberg of Mellanie Dekkers, telefoon 0900-8844.