Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-2

Den Haag, 10-01-2003

Aangiftecampagne Inkomstenbelasting 2002 van start

Vandaag begint de Belastingdienst met het verzenden van aangiftediskettes en ­biljetten aan ruim 7 miljoen belastingplichtigen voor de aangifte inkomstenbelastingen en premies volksverzekeringen 2002. Medio februari zal iedereen de bekende 'blauwe envelop' in huis hebben.

Iedereen die vorig jaar een aangiftediskette heeft ingevuld en heeft opgestuurd, krijgt er dit jaar weer één thuisgestuurd. Wie het aangifteprogramma van de Belastingdienst website vorig jaar heeft gedownload èn zijn aangifte per modem naar de Belastingdienst heeft gestuurd, krijgt een uitnodiging om dat dit jaar weer te doen. Vorig jaar heeft tweederde van de belastingplichtigen digitaal aangifte gedaan. Het jaar hiervoor was dit overigens nog maar éénderde.

De Belastingdienst let dit jaar extra op de aanvragen voor de aftrek van buitengewone uitgaven voor ziektekosten. In de voorlichtingscampagne zal worden uitgelegd hoe deze kan worden aangevraagd en om welke posten het gaat. Op de vernieuwde website www.belastingdienst.nl is een apart aangifteloket voor particulieren ingericht. Hier zijn onder andere het aangifteprogramma, aanvullende toelichtingen en de meest gestelde vragen en antwoorden te vinden. Vanaf vandaag kan het aangifteprogramma voor IB2002 op de site van de Belastingdienst gedownload worden.

Net als voorgaande jaren werkt de Belastingdienst samen met de vak- en ouderenbonden om op afspraak hulp bij aangifte te verlenen aan mensen die niet zelfstandig aangifte kunnen doen.

Wie vóór 1 april aangifte doet, krijgt vóór 1 juli bericht. Uitbetaling van de voorlopige negatieve aanslagen start vanaf half april.