Bill Gates demonstreert nieuwe technologie voor 'Smart Living' in het digitale decennium

CES 2003 keynote met intelligente apparaten en diensten voor alledag

Schiphol-Rijk, 10 januari 2003 - In zijn keynote speech tijdens de Consumer Electronics Show (CES) 2003 heeft Bill Gates, chairman en Chief Software Architect van Microsoft, zijn visie uiteengezet op 'Smart Living' in het digitale decennium. Hij demonstreerde diverse nieuwe technologische ontwikkelingen en producten, waaronder een nieuwe generatie horloges gebaseerd op Microsofts Smart Personal Objects Technology (SPOT). Gates onderstreepte de groei van een aantal belangrijke consumentenproducten van Microsoft, waaronder Windows XP, MSN en de Xbox-spelconsole. Ook benoemde hij het groeiende aantal samenwerkingsverbanden met bedrijven uit de consumentelektronica en de media. Aan de hand van een platform voor draagbare mediaspelers, onder de codenaam 'Media2Go' en een vooruitblik op het huis van de toekomst, liet Gates zien hoe intelligente, met elkaar verbonden apparaten en diensten ons leven gemakkelijker, leuker en eenvoudiger zullen maken, met nieuwe mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven.

"Microsoft richt zich altijd op het ontsluiten van de kracht van computers en wil mensen helpen bij het realiseren van hun volledige potentieel," zei Gates. "Met behulp van innovatieve apparaten, alom aanwezige connectiviteit en gepersonifieerde diensten, maken we deze belofte waar en helpen we het digitale decennium werkelijkheid te maken."

Nieuwe SPOT-horloges

Het hoogtepunt van Gates' presentatie was de onthulling van de eerste reeks persoonlijke accessoires op basis van Microsofts Smart Personal Objects Technology (SPOT). Deze technologie breidt de mogelijkheden van alledaagse apparaten uit via gemakkelijk te gebruiken software. Fossil, Suunto en Citizen Watch toonden een nieuwe generatie geavanceerde horloges die werken met SPOT. Hiermee kan de gebruiker zelf een digitale 'wijzerplaat' kiezen en toegang krijgen tot berichten en afspraken. De ontvangst van het laatste nieuws, verkeersmeldingen, sportuitslagen en andere informatie behoort ook tot de mogelijkheden. Deze horloges zullen dit najaar in de VS op de markt komen en zijn de eerste in een reeks nieuwe, intelligente producten die de mogelijkheden van computers op een voor de hand liggende - en modebewuste - wijze uitbreiden. Het is nog niet bekend wanneer ze in Europa op de markt komen.

Meer informatie over SPOT en de aankondigingen van CES 2003 is te vinden op www.microsoft.com/spot/.
Tijdens zijn presentatie demonstreerde Gates verschillende producten van Microsoft en zijn partners, waaronder:

-Het prototype voor een platform voor een nieuwe generatie draagbare mediaspelers, met de codenaam 'Media2Go'. Dit platform zal consumenten overal toegang tot hun digitale video, muziek en foto's gaan geven. Microsoft werkt samen met Intel aan een referentieontwerp en ontwikkelt in samenwerking met vooraanstaande consumentenelektronicabedrijven 'Media2Go'-apparaten, waaronder Samsung Electronics, VieuwSonic, SANYO en iRiver;
-Nieuwe Pocket PC's van Samsung en Hitachi die beschikken over innovatieve features zoals een ingebouwd toetsenbord en digitale camera. Deze apparaten behoren ook tot de eerste die de CDMA-versie van Microsoft Pocket PC Phone Edition ondersteunen, voor mobiele telefonie in de VS;
-De ViewSonic airpanel V110 en V150 en de Philips DesXcape 150DM, de eerste Windows Powered Smart Displays die in de VS verkrijgbaar zijn. Met deze intelligente displays is het mogelijk om de PC op afstand te bedienen en om allerlei elektronische apparaten te besturen. Tijdens CES maakte Microsoft tevens bekend dat BenQ en Samsung Electronics Smart Displays op de markt zullen brengen. Microsoft zal tevens met samen HP werken aan het ontwikkelen van toekomstige Smart Display-toepassingen voor thuis.
-Microsoft kondigde tijdens CES 2003 ook een aantal nieuwe consumententoepassingen aan voor Windows XP Media Center Edition. Hiermee kunnen consumenten op meer manieren genieten van hun digitale media. Tot de getoonde nieuwe producten behoren laptops van Toshiba Computer Systems en Alienware, en de eerste Media Center PC van ViewSonic.
Gates benadrukte het ongekende succes van Windows XP, waarvan sinds de lancering, in oktober 2001, wereldwijd ruim 89 miljoen licenties zijn verkocht. Dit is daardoor het snelst groeiende besturingssysteem tot nu toe. Hij liet tevens zien hoe software nog steeds helpt bij het verbeteren van de apparaten die we dagelijks in en rond het huis gebruiken. Daarbij noemde hij voorbeelden die werken met Windows CE en Windows XP Embedded, waaronder de eerste fietstrainer met een interactief spel en de Bernina Artista 200E naai- en borduurmachine, die motieven en naaisteken van Internet kan downloaden.

Een andere demonstratie betrof thuisvideo's die gecreëerd zijn met behulp van de nieuwe Windows Movie Maker 2 voor Windows XP en werden afgespeeld op een prototype van een Polaroid DVD-speler. Dit is de eerste DVD-speler die Windows Media Video 9 ondersteunt, met onder andere een weergaveresolutie die drie maal zo hoog is als die van DVD. Ook toonde Gates de eerste Panasonic DVD-speler met ondersteuning voor de nieuwe HighMAT-technologie, waarmee digitale media op een nieuwe, efficiënte manier kan worden opgeslagen en afgespeeld op CD-R en CD-RW. Deze technologie zorgt bijvoorbeeld voor een kortere opstarttijd en gemakkelijke bediening van verschillende consumentenapparaten.


Tijdens CES 2003 zijn nog vele andere producten getoond die de toenemende waarde van software voor toepassingen in en rond het huis onderstrepen. Hiertoe behoren nieuwe digitale TV-toestellen met Windows CE-software waarmee consumenten digitale media van hun PC kunnen afspelen. Er was tevens een Toyota Sequoia terreinwagen te zien die is uitgerust met de allerlaatste snufjes, zoals de Clarion Joyride, een Windows Powered Pocket PC, een Windows Powered SmartPhone en een Xbox achterin.
Gates liet tijdens zijn keynote ook de mogelijkheden van online gaming zien, door het nieuwe spel Midtown Madness 3 te spelen via Xbox Live, de online gamedienst voor de Xbox-videospelconsole. Sinds de lancering van Xbox Live, twee maanden geleden, zijn er ruim 250.000 starterkits verkocht en hebben spelers zich massaal aangemeld, waarbij zij gemiddeld 2,5 uur per dag online spelen.

De mogelijkheden van intelligente connectiviteit

Een ander opmerkelijk onderwerp van Gates' keynote was een overzicht van innovaties op het gebied van netwerktechnologie, waarmee consumenten via intelligente apparaten overal en altijd met elkaar en met Internet kunnen communiceren.


-Gates onthulde Microsoft DirectBand, een reeks nieuwe technologieën voor het verzenden van web-informatie naar apparaten die SPOT-ondersteunen. Tot deze technologieën behoort een radiochip, Wide Area Network-technologie (WAN) op basis van FM-radio en nieuwe radioprotocollen die specifiek zijn ontwikkeld voor SPOT-apparaten. Dankzij deze technologieën kan dit soort apparaten voortdurend worden voorzien van de nieuwste informatie en gepersonifieerde content;
-Microsoft maakte bekend dat verschillende OEMs en aanbieders van mobiele telefonie nu Pocket PC en SmartPhone-software voor de CDMA-standaard ondersteunen, het standaard systeem voor mobiele telefonie in de VS;
-Gates benadrukte opnieuw dat Microsoft zich inspant om draadloze netwerkconnectiviteit gemakkelijk en universeel beschikbaar te maken. Zo beschikt Windows XP over ingebouwde ondersteuning voor Wi-Fi en Bluetooth, en maken de Microsoft Broadband Networking-producten het voor consumenten en kleine ondernemingen gemakkelijker dan ooit om een draadloos netwerk op te zetten.
Gates besloot zijn keynote met een blik op de toekomst, waarbij hij liet zien hoe het leven er, dankzij intelligente apparaten en diensten, uit zou kunnen komen te zien in het 'digitale decennium'.

"In het digitale decennium zullen we zien hoe computertechnologie veel meer wordt dan alleen maar 'nuttig'. Het wordt meer en meer een belangrijk en essentieel deel van ons dagelijks leven," zei Gates. "Het potentieel dat deze apparaten, smart objects en diensten bieden om ons leven te verrijken en verbeteren is werkelijk ongekend."



Ingezonden persbericht