Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

10-01-2003
Gunstige hypotheekrente zegen woningmarkt

DEN HAAG - ,,We mogen van geluk spreken dat de hypotheekrente zo laag is gebleven, stelt M. Goofers, secretaris van de makelaarsvereniging Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO). Volgens hem zijn de overwegend positieve ontwikkelingen op de woningmarkt met name te danken aan de gunstige hypotheekrente.

,,Ik denk dat we onze zegeningen moeten tellen. In tijden van een neergaande conjunctuur en een dreigende oorlog zou een hogere rente tot desastreuze gevolgen kunnen leiden, aldus Goofers in een reactie op de cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars donderdag presenteerde. Hij noemt de huidige marktontwikkelingen positief. ,,De prijzen zijn stabiel, de consument is wat terughoudender en dat vertaalt zich in een langere doorlooptijd. We gaan eindelijk weer terug naar een wat normale situatie. Dit houdt in dat kopers niet langer gedwongen worden om a la minute te beslissen. Zij kunnen zich goed laten infomeren over wat zij willen kopen en uiteraard over de prijs onderhandelen. Juist bij dit proces is volgens Goofers een rol weggelegd voor de makelaar die met zijn kennis van zaken de consument kan bedienen.

Wel signaleert Goofers grote problemen op de startersmarkt. Met name alleenstaanden kunnen zich nauwelijks een koopwoning permitteren. ,,Een beetje appartement kost al snel 100.000 euro. Wie kan zich dat als starter veroorloven? Voor een nieuwbouwwoning komt deze groep al helemaal niet in aanmerking. Het initiatief van Bouwfonds Wonen om zich te gaan richten op de bouw van goedkope woningen noemt de secretaris dan ook buitengewoon lovenswaardig.

Dat de doorstroming van corporatiewoningen naar koopwoningen niet of nauwelijks tot stand komt, verbaast de VBO niets. ,,Regelmatig komen bij ons klachten binnen over de manier waarop de verkoop wordt aangepakt. Mensen worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de mogelijkheid hun woning te kopen, de voorwaarden zijn onbespreekbaar en de prijs die gevraagd wordt, is meer dan de hoofdprijs. Onacceptabel voor huurders die al jaren huren en bij wijze van spreke al vier keer voor hun woning hebben betaald. Hij ziet hier een taak voor belangenverenigingen als de Vereniging Eigen Huis.

Copyright Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (V.B.O.), typefouten voorbehouden