Nieuwsbericht

vrijdag 10 januari 2003, 15.30 uur

REGIONAAL

Alcoholcontrole
Regio, vrijdag 10 januari 2003.
In de nacht van donderdag op vrijdag werd in Noord-Holland een provinciale alcoholcontrole gehouden. Voor de politieregio Noord-Holland Noord betekende dit dat 85 politiemedewerkers op 12 locaties weggebruikers aan de kant zetten. In totaal werden 2122 bestuurders gecontroleerd.

De controle leidde tot twintig processen-verbaal. Achttien bestuurder legden een ademanalyse af. De uitslagen varieerden tussen de 235 ugl en de 925 ugl, tussen juist een slok te veel en ruim vier maal het wettelijk maximum van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Vijf bestuurders dienden op basis van de uitslag hun rijbewijs in te leveren. Twee bestuurders ondergingen een bloedproef. Eén in verband met alcoholgebruik, de andere in verband met drugsgebruik. Beide bloedmonsters worden onderzocht door het Forensisch Instituut in Rijswijk.

De gehouden alcoholcontrole past in de nieuwe koers die de politie Noord-Holland Noord voor het jaar 2003 heeft uitgestippeld. Het korps heeft een "toplijst" samengesteld waarop een negental speerpunten staan die dit jaar de hoogste prioriteit genieten. Een van de onderwerpen is alcohol in het verkeer. De politie heeft als doel het aantal processen-verbaal wegens gebruik van alcohol in het verkeer met 50% te laten toenemen ten opzichte van 2001. De weggebruikers kunnen dit jaar derhalve een sterke toename van het aantal controlemomenten verwachten.

NOORD-KENNEMERLAND

Noord-Kennemerland
Verkeerscontrole
Bergen / Schoorl, donderdag 9 januari 2003.
Donderdag werden op de Damweg en Schoorl en de Dreef in Bergen verkeerscontroles gehouden. Tijdens deze controles werden 23 bekeuringen uitgeschreven. In 19 gevallen bleek dat bestuurders het rode verkeerslicht negeerden. Vier bestuurders werden bekeurd omdat zij geen veiligheidsgordel droegen.

Politie zoekt getuigen van aanranding
Alkmaar, donderdag 9 januari 2003.
De politie is op zoek naar getuigen van een aanranding die donderdagmorgen omstreeks 08.00 uur plaats vond. Het slachtoffer, een 15-jarig meisje, liep langs het station toen zij ter hoogte van "Burger King" plotseling werd gegrepen door een negroïde man. Deze trok haar het perron op en vervolgens de stoptrein naar Amsterdam in. Vervolgens betaste hij het meisje op een onzedelijke wijze. Toen het meisje begon te schreeuwen werd zij geholpen door een man die als passagier in de trein zat. Hij ontzette het meisje waarna zij weg kon lopen. De verdachte is een negroïde man van tussen de 25 en 30 jaar en ongeveer 1.75m lang. Hij heeft een ringbaardje, opvallende uitpuilende ogen en een eveneens opvallende zenuwtrek rond zijn neus. De man droeg een zwarte jas en een witte hoofddoek met daarop zwarte motiefjes. Onder die doek droeg hij een petje met aan de voorzijde een rode stier.
De politie wil graag in contact komen met de man die het meisje heeft ontzet en met personen die eveneens getuigen zijn geweest van deze aanranding. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie in Alkmaart, telefoon 0900-8844.

Vrouw aangehouden na brandstichting
Alkmaar, donderdag 9 januari 2003.
Donderdagmiddag werd een 32-jarige vrouw aangehouden. Kort daarvoor had zij brand gesticht in haar woning aan de Amalia van Solmsstraat. Omwonenden belden de brandweer omdat er rook uit de woning kwam. Toen de politie ter plaatse kwam meldde de bewoonster zich. Zij vertelde een bank in de woonkamer in de brand te hebben gestoken. De vrouw was geestelijk in de war en is voor verder onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De schade bleef beperkt tot de woning van de vrouw. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Man mishandeld
Castricum, vrijdag 10 januari 2003.
Vrijdagmorgen omstreeks 11.15 uur werd een 60-jarige man uit Castricum mishandeld op de Prinses Beatrixstraat ter hoogte van de Maranathakerk. De man stak via een voetgangersoversteekplaats de rijbaan over toen hij schrok van een auto die met piepende remmen tot stilstand kwam vlak voor de oversteekplaats. Toen het slachtoffer daar, door middel van gebaren, opmerkingen over maakte in de richting van de bestuurder en een tik tegen de buitenspiegel gaf, stapte de bestuurder uit en gaf het slachtoffer een vuistslag in het gezicht. Een passagiere hield de bestuurder tegen maar toch zag hij kans het slachtoffer nogmaals in het gezicht te slaan waardoor zijn bril van zijn gezicht werd geslagen. Hierna stapte de bestuurder in zijn auto en reed weg. Eventuele getuigen van deze mishandeling worden verzocht contact op te nemen met de politie in Castricum, telefoon 0900-8844.

NOORDKOP

Aanrijding met letsel
Schagerbrug, donderdag 9 januari 2003.
Op donderdagmiddag omstreeks 15.55 uur vond er op de Rijksweg onder Schagerbrug een aanrijding plaats waarbij een 35-jarige vrouw uit Den Helder gewond raakte. De vrouw reed in een personenauto en remde voor een verkeerslicht, dat op oranje sprong. Een 29-jarige man uit Den Helder die in een bedrijfsauto achter het slachtoffer reed kon niet meer op tijd remmen. Hierdoor ontstond een kop-staartbotsing. De vrouw moest met nekletsel voor onderzoek worden overgebracht naar het Gemini-ziekenhuis in Den Helder.

Vermissing vrouw
Den Helder, donderdag 9 januari 2003.
Op donderdagmiddag omstreeks 14.45 uur verliet een 64-jarige vrouw haar woning aan de Kruiszwin in Den Helder. De vrouw, die sinds vier maanden in Den Helder woont, ging een ommetje maken. Toen zij om 18.30 uur nog niet thuis was, werd door haar familiealarm geslagen. De politie ging met vier patrouilles op zoek in Julianadorp. Toen dit niets opleverde werden twee politiehonden ingezet die de omgeving van de woning afzochten. Vanaf Schiphol steeg een politiehelikopter op, die zich concentreerde op het duingebied, het golfgebied en de Noorderhaven. Ook dit leverde geen resultaat op. In de loop van de avond verklaarde een taxichauffeur de vrouw 's middags weg te hebben gebracht naar het NS-station. Hoewel de mogelijkheid bestond, dat de vrouw de trein had genomen, werd het zoeken daarop verplaatst naar Den Helder. Ook zonder resultaat. Op vrijdag deed de familie aangifte van vermissing. Toen de familie nog een belronde deed langs kennissen, bleek de vrouw, verward maar in goede gezondheid, bij kennissen te zijn in Nieuw Den Helder. Zij bleek op donderdagavond omstreeks 18.00 uur contact met die kennissen te hebben gezocht en daar ook de nacht te hebben doorgebracht.

WESTFRIESLAND

Aanrijding met letsel
Enkhuizen, donderdag 9 januari 2003.
Op donderdagmiddag omstreeks 15.23 uur raakte een 45-jarige man uit Enkhuizen gewond bij een aanrijding op de kruising van de Dolfijn en de Star in Enkhuizen. De man reed in een bestelauto over de kruising en kreeg geen voorrang van een voor hem van links komende bedrijfsauto. Deze werd bestuurd door een 56-jarige man uit Hoogkarspel. Het slachtoffer werd met onbekend letsel voor onderzoek overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn.

Verkeerscontrole
Stede Broec, donderdag 9 januari 2003.
Op donderdagmiddag werd tussen 17.30 en 18.30 uur verkeerscontroles gehouden op de Stede Broecweg in Grootebroek en de Tuin in Bovenkarspel. Zes fietsers kregen een bekeuring omdat hun verlichting niet in orde was. Tevens kregen zes automobilisten een bekeuring wegens overschrijding van de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 74 km/u op een plaats waar 50 is toegestaan.

Belediging
Hoorn, vrijdag 10 januari 2003.
Op vrijdagmorgen omstreeks 00.25 uur werd de bestuurder van een personenauto gecontroleerd op de Veemarkt in Hoorn. Aangezien hij teveel had gedronken werd hij aangehouden voor een ademanalyse op het politiebureau. Zijn passagiere, een 19-jarig meisje uit Hoorn, was het niet eens met de gang van zaken. Zij meende de politie uit te moeten schelden voor "teringlijer" en "motherfucker". Bovendien probeerde zij de aanhouding van de bestuurder te beletten. Het meisje werd daarop zelf aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na te zijn gehoord en een proces-verbaal te hebben gekregen werd zij weer heengezonden. De bestuurder, een 27-jarige man uit Hoorn, bleek 250 ugl alcohol in zijn adem te hebben. Dat is juist een slok meer dan de toegestane 220 ugl. (zie hiervoor regiobericht "Alcoholcontrole").

Diefstal buitenboordmotor
Wervershoof, vrijdag 10 januari 2003.
Op vrijdagmorgen werd tussen 09.00 en 12.00 uur een buitenboordmotor ontvreemd vanaf een boot die langs de Droge Wijmersweg te Wervershoof in het water ligt. Vanaf de berm zijn er voetsporen te zien die over het ijs naar de boot lopen. De gestolen buitenboordmotor is een blauw/grijze 4pk Yamaha.