De Unie


CAO tekst Verzekeringsbedrijf 2002-2003

Houten, 9 januari 2003 - Na maandenlang gepuzzel over een door de Pensioen en Verzekeringskamer opgedragen wijziging van de CAO-tekst, is de tekst van de CAO voor de verzekeringsbranche 2002/2003 vanaf heden beschikbaar.

In het CAO-onderhandelresultaat van 31 mei 2002 is onder andere opgenomen dat de medewerkers geen nadelige gevolgen ondervinden van een door de pensioen en verzekeringskamer opgelegde wijziging van artikel 8.2. Dit bleek eenvoudiger gezegd dan gedaan. Na maandenlang gepuzzel van pensioendeskundigen is het echter gelukt een tekst te maken die voldoet aan de gestelde voorwaarden. Kort gesteld betekent de verandering een verhoging van de pensioenrichtleeftijd van 62 naar 65 jaar, met een gelijktijdige invoering van een prepensioenregeling op 62 jaar. Op ondernemingsniveau zal deze wijziging in de pensioenregeling doorgevoerd moeten worden.

U kunt de tekst van de CAOs binnendienst en buitendienst downloaden onder de area commerciële verzekeringen (houd wel uw lidmaatschapsnummer bij de hand).

Arboconvenant
In de CAO zijn enkele afspraken opgenomen waar wij met de werkgevers momenteel aan werken. Zo hebben wij onlangs een intentieverklaring getekend om een arboconvenant af te spreken. In dit convenant worden afspraken gemaakt over maatregelen die in de hele branche worden ingevoerd met als doel de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het convenant zal zich met name richten op de arbeidsrisicos RSI en werkdruk.

CAO vanaf juni 2003
Inmiddels is het bedrijfsgroepbestuur commerciële verzekeringen van De Unie hard bezig met de voorbereiding van onze voorstellen voor de nieuwe CAO. Uw suggesties over veranderingen in de CAO ontvangen wij graag voor 24 januari (e-mail lei-g@unie.nl). Vervolgens zal het bedrijfsgroepbestuur een concept voorstellenbrief maken, waar alle leden zich over uit mogen spreken.

Gerwin van der Lei
Bestuurder

vrijdag, 10 januari 2003