De Unie


AXA in ontwikkeling

Houten, 8 januari 2003 - Op 6 januari 2003 hebben vakorganisaties gesproken met o.a. Jan van den Berg over diverse ontwikkelingen binnen Axa.

Doorbraak leven
Wij zijn op de hoogte gebracht van het voornemen van Axa om administratieve processen en de ICT van universal life-producten onder te brengen in een joint venture. Dit voorstel betekent dat alle 150 medewerkers en leidinggevenden overgaan naar het nieuwe bedrijf.

De ondernemingsraad behandelt de adviesaanvraag over deze organisatiewijziging. Eventuele afspraken over de opvang van personele gevolgen worden met de vakorganisaties gemaakt. De Unie is van mening dat bij dergelijke ontwikkelingen, die vooral worden ingegeven door kostenoverwegingen, ruime zekerheden en garanties aan het personeel gegeven moeten worden. Zodra bekend is wie de mogelijke partner in de joint venture is zullen wij met AXA spreken over deze personele gevolgen. Wij zullen hierbij betrokken Unie-leden betrekken.

Sluiting Den Haag?
Indien de joint venture in het kader van doorbraak leven in Utrecht wordt geplaatst, zal de hoeveelheid werk in Den Haag verder afnemen. Axa heeft ons aangegeven dat er nog geen voorgenomen besluit is om de vestiging in Den Haag te sluiten. Wel is in ons gesprek bevestigd dat het openhouden steeds minder rendabel wordt, zeker gelet op het feit dat in Utrecht circa 6.000 m2 kantoorruimte beschikbaar is.

Axa Nederland te koop?
In december heeft Assurantie Magazine het gerucht de wereld in geholpen dat Axa Nederland te koop zou zijn. Sindsdien is een geruchtenstroom binnen de organisatie actief over mogelijke overnamekandidaten. Axa bevestigt noch ontkent deze geruchten: Alle opties worden altijd onderzocht., aldus Jan van den Berg.

Faciliteitenregeling
Bij De Unie zijn vragen binnengekomen over de korte periode waarbinnen gezocht kan worden naar ander werk. Axa en de vakorganisaties benadrukken dat de driemaandelijkse evaluatie niet betekent dat na deze periode de bemiddelingsactiviteiten ophouden. Uitgangspunt van de faciliteitenregeling is dat er bemiddeld wordt totdat ander werk is gevonden.

Als u vragen heeft over deze brief vernemen wij dat graag per e-mail.

Gerwin van der Lei
bestuurder

vrijdag, 10 januari 2003