WATERADVIESBEDRIJVEN

Regelgeving legionellapreventie gevaar voor volksgezondheid

Uitblijven nieuwe regelgeving legionellapreventie brengt volksgezondheid in gevaar

Het Landelijk Platform Wateradviesbedrijven hekelt de trage besluitvorming rond het terugdringen van legionellose besmettingen. Willem Posthouwer, coördinator van de brancheorganisatie voor de wateradviesbedrijven vindt dat staatssecretaris Van Geel van VROM onnodig de gezondheid van de Nederlandse burgers op het spel zet. Posthouwer: 'Goede wet- en regelgeving kan slachtoffers voorkomen. De tijdelijke regelingen zijn inmiddels verlopen en invoering van permanente regelgeving is ernstig door de staatssecretaris vertraagd. Het lijkt erop of de verkiezingen belangrijker zijn dan mensenlevens. Daarom stuurt het LPW vandaag een brandbrief aan de Tweede Kamer.'

Posthouwer stuurt de brandbrief na het uitkomen van nieuwe cijfers van het RIVM waaruit blijkt dat het aantal legionellose besmettingen nog steeds stijgt. Het RIVM meldt dat het aantal legionellose meldingen in 2002 ten opzichte van 2001 met 53% is toegenomen. Dit ligt boven het niveau van het rampjaar 1999, waarin in het Noord-Hollandse Bovenkarspel 32 mensen het leven verloren.

De leden van de LPW constateren dat de aandacht van veel installatie-eigenaren verslapt. Uit controles blijkt verder dat het aantal verdachte situaties in leidingen fors toenemen. Veel installatie-eigenaren geven legionellapreventie een te lage prioriteit. Zij worden in hun denken gesteund door het optreden van de overheid. Want de overheid maakt geen haast met goede regelgeving, aldus Posthouwer. Daarbij zit door het lakse overheidsoptreden de beperkte groep van installatie-eigenaren die wel geïnvesteerd hebben, in toenemende mate met de vraag of de investeringsnoodzaak wel zo hoog was als eerst werd opgegeven.