Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verhofstadt liegt over verkiezingsdatum (10/01/03)

Ter verantwoording van de vervroegde verkiezingsdatum werd door paars-groen een verhaaltje opgedist over tijdsnood bij de bespreking van de verklaring tot herziening van de grondwet. De premier verwees daarbij naar het "uitzonderlijk lange" paasreces in de Kamer, nl. van 5 tot 27 april. "In overleg met het parlement stelt de regering voor om de bespreking van de Grondwetsherziening daarom vroeger te starten" zei Verhofstadt. Volgens N-VA-kamerlid Frieda Brepoels is deze uitleg volstrekt onwaar. Enerzijds duurt het paasreces van de Kamer maar van 5 tot en met 20 april. De Kamer volgt immers de paasvakantie van de Nederlandstaligen. Dit maakt dat er na de paasvakantie nog meer dan twee weken overblijven voor het parlement om de verklaring tot Grondwetsherziening te bespreken en te stemmen. Zo blijft de termijn van 40 dagen tussen de publicatie in het Staatsblad en de verkiezingen perfect gerespecteerd. Geen argument dus om de verkiezingen te vervroegen.

Anderzijds bevestigde kamervoorzitter De Croo gisteren aan Brepoels dat er geen enkel overleg heeft plaatsgehad tussen de regering en het parlement over de vervroeging van de verkiezingen. Verhofstadt liegt dus wanneer hij het tegenovergestelde beweert.

Tot slot vervalt ook het argument dat de datum beter is voor de kiezer omdat in juni steeds meer mensen met vakantie zijn. De reisbureaus bevestigen zelf dat net meer mensen in mei met vakantie zijn dan in juni.

Voor de zoveelste keer tracht paars-groen de bevolking iets wijs te maken. Premier

Verhofstadt dient eenvoudigweg de handdoek in de ring te gooien omdat zijn regering nog enkel met haken en ogen aan elkaar hangt. Dáárom moeten de verkiezingen vervroegd worden, om geen enkele andere reden.

Paars-groen gaat heen zoals ze zal herinnerd worden: als de regering van de loze beloftes, de leugens en het geruzie.

Auteur:
Frieda Brepoels, Kamerlid, fractievoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.43.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be