Gemeente Utrecht

Tarieven belanghebbendengarages naar kostendekkend niveau

Bewoners met een parkeerplek in een van de zes gerenoveerde belanghebbenden-garages van de gemeente moeten ondanks hun bezwaren toch het per 1 januari jl. verhoogde tarief betalen. Dat heeft Verkeerswethouder Yet van den Bergh bewoners met een parkeerplek in de belanghebbendengarage in de Oranjestraat laten weten. Deze bewoners maken bezwaar tegen de verhoging en vragen het college de tarieven niet verder te laten stijgen dan de inflatiecorrectie.

Gedurende enkele jaren vormde achterstallig onderhoud aan de zes parkeergarages de belemmering om de tarieven voor de belanghebbendengarages te verhogen. De gemeenteraad besloot daarom in juni 2001 geld vrij te maken voor de renovatie van de garages waarna de tarieven kostendekkend moesten worden gemaakt. Nadat het achterstallig onderhoud aan de parkeergarages was weggewerkt, besloot het college van burgemeester en wethouders halverwege september jl. de tarieven stapsgewijs te verhogen naar kostendekkend niveau.

Bewoners zijn de afgelopen periode meermaals op de hoogte gebracht van de renovatie van de garages en de daarop volgende tariefsverhoging. Zo ontvingen ze in juli 2001 een brief over de start van het groot onderhoud en in september 2002 over de afronding van de renovatie. In beide gevallen werd ook de tariefsverhoging per 1 januari jl. aangekondigd. Ook in december jl. ontvingen de huurders weer een brief. Daarin werden nut en noodzaak uitgelegd van de nieuwe huurovereenkomsten die met de belanghebbenden per 1 februari a.s. worden aangegaan.

De gemeente maakte in de correspondentie ook duidelijk dat uit coulance met de bestaande huurders een huurgewenningsperiode in acht wordt genomen. De huren worden in drie stappen verhoogd tot kostendekkend tarief. Dat is bereikt in 2005 waarna de huur alleen nog met de jaarlijkse inflatiecorrectie wordt verhoogd. Nieuwe huurders moeten wel meteen het kostendekkend tarief betalen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Casper van Riet, Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht, tel. 030 - 286 11 48.

Utrecht, 10 januari 2003