Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 januari 2003

Partij van de Arbeid

OV: onbeperkt veilig

Veel mensen voelen zich onveilig in de trein en op het station. Vooral in de grote steden hangt in de stations vaak een bedreigende sfeer. In de treinen zijn zelfs de conducteurs soms niet opgewassen tegen het hufterige en agressieve gedrag van sommige reizigers. De PvdA wil een halt toeroepen aan de onveiligheid in het openbaar vervoer en de openbare ruimte terugveroveren.

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos reist vrijdag 10 januari met de trein van Arnhem naar Nijmegen en spreekt met reizigers. Hij doet tegelijkertijd enkele voorstellen om de veiligheid in de trein en op het station te verbeteren.

OV: onbeperkt veilig

Vijf maatregelen voor aanpak onveiligheid in treinen en stations

1. Tourniquets op de stations 2. Uitbreiding spoorwegpolitie met 200 extra agenten en extra toezichthouders 3. Uitbreiding cameratoezicht en meer bewaakte fietsenstallingen 4. Reisverbod voor hufters 5. Het station is er voor de reizigers

Het is de PvdA menens met de aanpak van de onveiligheid in treinen en stations. De PvdA wil daarom een verdubbeling van de uitgaven voor de sociale veiligheid in het openbaar vervoer via het Fonds voor Leefbaarheid en Mobiliteit kan de PvdA hierin structureel 20 miljoen euro per jaar investeren.

1. Tourniquets op de stations:

Agressie in de trein is in de helft van de gevallen het gevolg van een conflict met een zwartrijder. Om zwartrijden tegen te gaan wil de PvdA versnelde invoering van de OV-chipkaart en tourniquets op de stations. Te beginnen met de onveiligste stations, en met een voorfinanciering van de rijksoverheid. Alleen zo hou je definitief de ontspoorde reizigers buiten de trein.

2. Uitbreiding spoorwegpolitie met 200 extra agenten en extra toezichthouders:

Het komt soms zelfs voor dat de conducteurs in hun eigen trein op de vlucht moeten voor agressief gedrag. De PvdA staat aan de kant van de mensen die dat moeilijke werk doen. Daarom vinden wij dat de spoorwegpolitie moet worden uitgebreid met 200 extra agenten. Zodat conducteurs weten dat als er iets aan de hand is, zij op de ruggesteun van de spoorwegpolitie kunnen rekenen.

Op de stations moeten extra toezichthouders komen. Zeker in de spits en in de avonduren verhogen zij het gevoel van veiligheid van de reizigers. De voorgenomen bezuinigingen van het kabinet Balkenende op de toezichthouders moeten ongedaan worden gemaakt.

3. Uitbreiding cameratoezicht en meer bewaakte fietsenstallingen:

Criminaliteit op en rond het station moet worden voorkomen. Onder meer door uitbreiding van het cameratoezicht. Op dit terrein wordt nog veel te veel langs elkaar heen gewerkt, bijvoorbeeld omdat bus- en trammaatschappijen aan de buitenkant van het station andere camerasystemen hebben dan die van de NS in het station. De vervoersmaatschappijen en de overheid moeten hierover sluitende afspraken maken.

Fietsendieven slaan nog steeds veelvuldig hun slag bij de stations. Ook worden hier veel fietsen vernield. De PvdA wil daarom de komende twee jaar in totaal 10 miljoen euro investeren in fietsenstallingen en het bestrijden van fietsendiefstal.

4. Reisverbod voor hufters:

Mensen die zich misdragen in een vliegtuig worden op de zwarte lijst gezet. Een voetbalvandaal krijgt een stadionverbod opgelegd. Maar in de trein is het mogelijk dat een conducteur een raddraaier de trein uitzet, waarna diezelfde persoon de dag daarna breed lachend weer in zijn trein stapt. Dat moet afgelopen zijn. Reizigers die zich misdragen gaan maar gewoon lopen. Hufters moeten een reisverbod krijgen.

5. Het station is er voor de reizigers:

Op veel stations in de grote steden hangt een unheimische sfeer. Reizigers worden lastiggevallen en voelen zich onveilig. Het station fungeert namelijk vaak als een verblijfplaats voor junks en dak- en thuislozen. Daar stuur je niet de politie op af, maar hulpverleners. Er zijn meer opvangplaatsen nodig voor verslaafden. Aan verslaafden, zwervers en psychisch zieken moet adequate hulp worden verleend en de mogelijkheid van gedwongen opname moet wettelijk worden geregeld. Experimenten met het gratis verstrekken van harddrugs moeten worden voortgezet.


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweede-kamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.