Het Nederlandse Rode Kruis

10 januari 2003
Voedselpakkettenactie: hoe gaat het met de deelnemers?

Voedselpakkettenactie: hoe gaat het met de deelnemers? Dit zit er in een voedselpakket zoals het Rode Kruis dat verstrekt: 1 kilo bonen, 2 kilo tarwemeel, 1½ kilo pasta, 1 liter olie en gist, suiker en zout. Kruiden mogen worden toegevoegd. Verder kan er thee en koffie worden gemaakt. Van deze ingrediënten lekkere gerechten maken is moeilijk.

Het eten bestaat dan ook uit bruine bonenkoekjes, pasta met kruiden, bonenpaté, brood, tortilla´s, pannenkoeken, bruine bonen met spaghetti, bruine bonensoep, bruine bonengehakt.Gelukkig hebben deelnemers steun aan elkaar: via e-mail wisselen ze recepten uit en spreken elkaar moed in.

Inmiddels is het vrijdag en zijn deelnemers ruim over de helft! Twee dagen nog. De eerste opgevers zijn er: vijf studenten uit Tilburg. De andere deelnemers vinden het jammer. Of roepen stoer Ha ha, wat een watjes!, terwijl ze nog wat bonensoep naar binnen werken. Grappen dat ze de alcohol zeker niet konden missen.

Iedereen begint een beetje af te vallen. De meesten zijn nu twee à drie kilo kwijt. Niet té optimistisch worden!, waarschuwt diëtist Saskia van Os (Flevoland) de deelnemers, Het is voornamelijk vocht! En blijf ook veel drinken! Voor degenen die willen weten of deelnemers veel winden moeten laten van al die bruine bonen: dat valt dus mee, zegt Corinne den Boer (Zeeland). We weten wel dat iedereen zich dat stiekem afvraagt!

Hans van Oort (Utrecht) geeft zondagavond een sponsordiner. Tegen betaling van vijf euro of meer aan giro 555 kunnen liefhebbers meeëten met de familie. We kunnen anderen toch niet onthouden waar we zelf zo van genoten hebben??

Ad Grunewald (Zuid-Holland) werd in de verleiding gebracht tijdens het boodschappen doen: Wat je dan ineens allemaal ziet in zo'n supermarkt: gebak, lekkere worst, gebraden kippetje en ga zo maar door. Maar.... we zijn keihard voor onszelf geweest!

De kinderen worden wel wat kriegeliger, meldt Joyce van Hooren (Noord-Holland). Mn zoon Etienne heeft het zwaar: vijftien kilometer fietsen naar school op vier plakjes droog brood en een flesje water. Guus Rollema (Noord-Holland) stelde de kinderen voor of hij niet wat broodbeleg van bonenpuree moesten maken. Maar aan hun gezichtsuitdrukkingen te zien, toen wij het woord bonen zeiden, wisten wij al genoeg. Nee dus!

Men ziet uit naar het einde van de actie. Er wordt al bedacht, wat voor lekkers er straks weer als eerste gegeten gaat worden.