GGD Rotterdam e.o.


Rotterdam krijgt onderzoekscentrum voor infectieziektenbestrijding

Het centrum gaat zich vooral bezighouden met de maatschappelijke oorzaken en de preventie van infectieziekten. In dit kader wil het centrum een brug vormen tussen onderzoek en de dagelijkse praktijk op het gebied van infectieziektenbestrijding. Onderzoek en bestrijding staan nu nog veelal los van elkaar. Onderzoek gebeurt meestal op de universiteit terwijl de bestrijding een zaak is van de GGD. Het infectieziektencentrum wil hierin verandering brengen. Het centrum wil een forum zijn voor onderlinge kennisuitwisseling en ondersteuning geven aan onderzoekers binnen de universiteit en de GGDen. Het streven is de samenwerking met andere instituten binnen het Erasmus Medisch Centrum over onderzoek naar infectieziekten te versterken.

De directeur van de GGD, prof. dr. Marianne Donker, maakte de oprichting van het onderzoekscentrum vandaag in haar Nieuwjaarstoespraak bekend.
Volgens prof. Donker houdt de oprichting verband met de toegenomen risicos op infectieziekten. De kans op uitbraken van deze gevaarlijke ziekten is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Dat komt onder andere doordat mensen in tegenstelling tot vroeger minder infectieziekten hebben doorstaan waardoor ze kwetsbaarder zijn geworden en door de toegenomen migratie. Virussen kennen geen grenzen, aldus prof. Donker. Verder is het gedrag van mensen van grote invloed op de verspreiding van infectieziekten, zoals bij onveilig vrijen.

Sprekend over de bestrijding van infectieziekten, één van de kerntaken van de GGD, memoreerde prof. Donker dat de GGD afgelopen jaar begonnen is met het screenen van drugsverslaafden en dak- en thuislozen op TBC. In totaal zijn meer dan 1500 mensen röntgenologisch onderzocht. Op locatie, in bijvoorbeeld Keetje Tippel, de Pauluskerk en het daklozenverblijf Havenzicht. In totaal zijn in 2002 30 gevallen van tuberculose vastgesteld onder de drugsverslaafden en dak- en thuislozen.
Deze cijfers spreken voor zich en maken de noodzaak van een permanente screening onder risicogroepen zonder meer duidelijk, aldus GGD-directeur Donker.