CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 10 januari 2003
Geen lastenverzwaring, geen uitbreiding prostitutie, wel Tweede Maasvlakte en meer aandacht voor welzijn!

Nieuwjaarsrede CDA-fractievoorzitter Leonard Geluk, uitgesproken op d.d. 10 januari 2003

Dames en heren,

Als politiek aanvoerder van het Rotterdamse CDA wil ik graag aan het begin van het nieuwe jaar- vooruit blikken naar het jaar 2003.

Mag ik dan beginnen met waarden en normen. In november 2001 organiseerde het Rotterdamse CDA een week van waarden en normen. De toen kersverse politiek leider van het CDA Jan Peter Balkenende- heeft toen op ons verzoek een inspirerende bijdrage gehouden over dit thema. Dat was de eerste keer dat zo nadrukkelijk over dat thema is gesproken, hoewel we ons dat nu nog maar moeilijk kunnen voorstellen. De landelijke discussie is hier in Rotterdam op ons initiatief- gestart. Pas nu spreken we weer nadrukkelijk met elkaar over datgene wat ons in de samenleving bindt, dat anderen ons niet onverschillig laten, dat je sommige dingen wel doet en anderen niet, niet omdat je dan een boete krijgt, maar omdat het gewoon niet hoort, niet behoorlijk is, niet netjes is, asociaal is, tegen onze waarden en normen is.

Nu wordt er wel veel gezegd dat waarden en normen een vage discussie is. Dat risico zit er in. Het debat is toe aan een concrete impuls en het Rotterdams CDA zal daar in 2003 een impuls aan geven. In mei organiseren we de tweede week van waarden en normen, om het debat dat op de wagen staat met tal van organisaties in de samenleving en burgers van de stad te vertalen in concreet beleid.

Het CDA wordt wel eens verweten dat ze terugwillen naar de jaren 50. Ik moet daar zelf altijd een beetje om lachen. 3 van de 5 fractieleden zijn geboren in de jaren 70. 1 fractielid heeft het staartje van de jaren 50 spartelend in de baarmoeder beleefd. En het enige fractielid dat de jaren 50 bewust heeft meegemaakt is Frans Jozef van der Heijden. Maar hij is, het kan u niet zijn ontgaan, zijn grijze haren al lang kwijt!

De enige die af en toe verlangt naar de jaren 50 ben ik dames en heren, want het was in de jaren 50 dat mijn favoriete voetbalclub, Sparta Rotterdam, voor het laatst kampioen werd. En daar verlang ik best naar terug!

Dames en heren, er gaat nog veel meer gebeuren in 2003. Keileweg wordt afgebouwd, discussie over de toekomst van de prostitutie. Wilde plannen voor alternatieven, zoals een eigen rosse buurt. Het is toch een schande wordt geroepen dat de grootste haven van de wereld geen wallen heeft?

Dames en heren, laat ik u dit zeggen. Het CDA zal bij de discussie over de toekomst van de prostitutie na de sluiting van de tippelzone, haar verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. We moeten voorkomen dat er, net als na de sluiting van perron-0, een uitwaaiering van de overlast ontstaat. Maar waar wij ons met hand en tand tegen zullen verzetten is een uitbreiding van de prostitutie in Rotterdam. Als wij zeggen dat de economie in Rotterdam moet floreren, dan denken we niet aan de prostitutie als kansrijk cluster dat door gemeentelijke inzet gestimuleerd moet worden. De enige wallen die wij willen in Rotterdam zijn de wallen onder de ogen van een hardwerkende wethouder Rabella de Faria, werkend aan een veiliger Rotterdam.

Dames en heren,

Het CDA heeft het welzijnsbeleid weer op de agenda gezet. Als we opvoeding belangrijk vinden, jeugdzorg, en integratie, en sociale controle en aandacht voor elkaar, als we het oplossen van schulden en andere maatschappelijke problemen belangrijk vinden, dan hebben we het over welzijnswerk. Hoe werkt het welzijnswerk samen met het onderwijs? Hoeveel welzijnswerk is er nodig om ouderen bij de samenleving te betrekking en sociaal isolement te voorkomen? Hoeveel maatschappelijk werk is nodig om problemen achter de voordeur op te lossen? Daar kunnen we geen antwoord op geven, omdat we als gemeente en het bureau Berenschot heeft dat recent bevestigd de regie, de aansturing niet op orde hebben. In 2003 wil het CDA in nauw overleg met deelraadsfracties het welzijnswerk hoog op de agenda zetten.

Het CDA zal nog veel meer doen in 2003, dames en heren, de CDA-stemmer krijgt echt waar voor zijn stem. Alle partijen roepen: meer blauw op straat, de PvdA roept: meer rood op straat, daar zitten wij niet echt op te wachten, maar wij roepen in 2003: meer grijs op straat! Wij willen gewoon meer van onze ouderen, ons grijs, op straat zien. Rotterdam moet een stad zijn die voor ouderen ook leefbaar is.

We mogen snel weer gaan stemmen. Mijn stem gaat naar de nummer 1 van lijst 1, natuurlijk. Maar ook ik wil als Rotterdammer, waar voor mijn stem. Het demissionaire kabinet is wel een Rotterdams kabinet genoemd. De benaming van het nieuwe kabinet, dat mag van mijn part een Maastrichts kabinet zijn, als het maar die dingen doet die Rotterdam hard nodig heeft. Ik moet er niet aan denken dat een nieuwe coalitie weer gaat tornen aan de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Dan zijn we weer bij af. Dat mag echt niet gebeuren, dat moet een ononderhandelbaar punt zijn en bij de VVD zit dat wel goed, hoewel Zalm dan wel beter moet opereren dan afgelopen woensdag bij het grote havendiner, maar bij de PvdA maak ik me daar grote zorgen over.

Dan nog even over de lokale lasten. In april sloten wij een prima coalitieprogramma met Leefbaar Rotterdam en de VVD, een goed begin van een periode van goede samenwerking. We spraken af dat de lasten voor de burgers niet zouden stijgen. Nou, u heeft het gemerkt. Alle lokale lasten en de tarieven van het openbaar vervoer gaan fors omhoog. Het enige tarief dat niet omhoog gaat is het haventarief, maar daar heb je als gemiddelde burger weinig aan. Wij hebben dat als CDA-fractie over onze kant laten gaan, omdat in de zomer is afgesproken in het strategisch akkoord dat de belangrijkste gemeentelijke belasting, de OZB, zou verdwijnen. En het is te verdedigen dat je nu nog 2 jaar meer betaalt, en daarna helemaal niets meer. Maar als de afschaffing van de OZB op de helling gaat, en daar zijn veel argumenten voor, omdat ook wij geld nodig hebben om te investeren in onderwijs en veiligheid, dan is onze reden om met verhoging in te stemmen wel weg. En laat ik aan het begin van het jaar dan ook een stevige politieke uitspraak doen: wij zullen geen verdere verhoging van de lokale lasten accepteren! Voor het CDA is de grens nu wel bereikt. Wij zijn met stip de duurste gemeente in de regio en dat moeten we ombuigen! Er is geld nodig voor belangrijke zaken, maar ik zeg over uw hoofden tegen wethouder Janssens: geld voor nieuw beleid moet komen uit ombuigingen en bezuinigingen op de bureaucratie, en niet wederom worden afgewenteld op de Rotterdammers, die betalen genoeg!

Tot slot.

Als je Geluk heet, dan roept dat emoties op. Als ik me voorstel met Geluk, dan hoor ik vaak: dan heet je moeder zeker Guus. Ik zeg dan: inderdaad,want door een wonderlijke speling van het lot heet mijn moeder echt Guus, het is niet anders. Pas stelde ik me aan iemand voor met de uitgestoken hand en zei: Geluk. Waarop die persoon zei: Van het zelfde. Ik zei toen: Ja, maar ik heet Geluk. Waarop die persoon zei, ja, dat weet ik, en ik heet van het zelfde.

Maar dat terzijde. Als je Geluk heet heb je de neiging om daar af en toe in een speech op in te gaan. Ik moet dat niet te vaak doen maar toen ik de nieuwjaarskaart van het Albert Schweitzer ziekenhuis onder ogen kreeg, ondertekend door onze zeer gewaardeerde oud-wethouder Rene Smit, las ik iets dat ik graag met u wil delen, en daar sluit ik deze nieuwjaarsrede mee af:

Het gaat om de woorden van Albert Schweitzer, die zei: Geluk is het enige dat zich verdubbelt als men het deelt! En dat wens ik u toe. Laten wij in 2003 ons Geluk, onze talenten en inzichten vermeerderen door te delen! Mag de traditie van gerechtigheid en naastenliefde, die 2000 jaar geleden begon bij de geboorte van Jezus Christus daarbij voortdurend bron van inspiratie zijn.

Ik wens Jan-Peter Balkenende veel sterkte toe in deze voor hem extreem drukke en zware dagen. Hij mag rekenen en ik weet dat ik dat namens u allen zeg- op alle steun uit Rotterdam! Wij wensen hem, wij wensen ons CDA een goede verkiezingsuitslag toe, in het belang van ons land, en in het belang van Rotterdam en alle Rotterdammers.

Ik wens u een goed en voorspoeding 2003 toe!

Leonard Geluk
Fractievoorzitter CDA-Rotterdam