Gemeente Amersfoort

Gemeente eist meer bussen van Connexxion

datum: 10 januari 2003

De gemeente Amersfoort eist dat busmaatschappij Connexxion meer bussen in de stad gaat inzetten. Dit deed ze vandaag in een gesprek over de problemen met de nieuwe dienstregeling. Op sommige nieuwe lijnen rijdt Connexxion sinds half december met kleine busjes. Deze zitten vaak vol, waardoor reizigers bij de halte achterblijven om op de volgende bus te moeten wachten. Connexxion heeft toegezegd alles op alles te zetten om vanaf volgende week overal voldoende bussen in te zetten.

Afgelopen jaar kwam Connexxion, na een europese aanbestedingsprocedure voor het gemeentelijk openbaar vervoer, als beste uit de bus. Op 15 december ging de nieuwe bijbehorende dienstregeling in. Nieuw was de inzet van kleine busjes, die om het kwartier rijden.

Het zijn met name deze kleine busjes die op dit moment grote problemen veroorzaken voor de reizigers. Scholieren, forensen en senioren ondervinden grote hinder, met name op de lijnen 1,8 en 10. Tijdens de spits kunnen deze lijnen het grote aanbod niet aan waardoor reizigers noodgedwongen op de halte moeten achterblijven.

In het contract tussen gemeente en Connexxion is onder andere vastgelegd dat de busmaatschappij een vervoerplicht heeft. Dat betekent dat hoe dan ook alle reizigers moeten kunnen instappen en worden vervoerd naar de gewenste bestemming. Connexxion kon daar in de afgelopen weken niet aan voldoen. De gemeente heeft de vervoerder gewezen op haar verplichtingen en eist dat de problemen op korte termijn worden opgelost. Het gaat de gemeente erom dat alle reizigers tijdig en correct op hun bestemming kunnen arriveren.

De gemeente gaat meten of Connexxion met de voorgestelde maatregelen aan haar vervoerplicht voldoet. Wanneer Connexxion niet aan haar vervoerplicht voldoet, zal de gemeente juridische stappen ondernemen om de nakoming van het contract rechtelijk af te dwingen.