LEI

persbericht / nr. 1718

10-januari-2003

Gezonde drankjes van ouder op kind

Wat kinderen en jongeren van 8 tot en met 15 jaar drinken, hangt onder meer af van de gewoontes thuis en van het voorbeeld van leeftijdgenoten. Ongeveer 60% drinkt melk of een zuiveldrankje als ze thuis lunchen. Bij een lunch op school is dat voor kinderen tot en met 12 jaar ongeveer 30% en voor jongeren tussen 12 en 16 jaar 20%. Na schooltijd staat frisdrank het hoogst genoteerd. Ook kinderen die van huis uit een 'gezond' drinkpatroon meekrijgen, laten na hun twaalfde de gezonde drankjes vaker staan. Voor jongens geldt dit sterker dan voor meisjes. Dat zijn een paar conclusies uit een onderzoek van het LEI naar het consumptiegedrag van de schoolgaande jeugd.

Aan het onderzoek namen 325 scholieren en hun ouders, verspreid over Nederland deel. Negen van de tien jongeren tussen 12 en 16 jaar denken dat vruchtensap, melk en karnemelk gezond zijn en acht op de tien noemen frisdrank en alcohol ongezond. Maar dat betekent nog niet dat ze die gezonde drankjes ook consumeren. Zuivel drinken ze bijvoorbeeld praktisch alleen thuis tijdens de lunch. Op andere momenten overheerst de frisdrank, vooral als er met vrienden wordt gedronken. Kinderen tot 12 jaar kunnen het onderscheid tussen gezond en ongezond moeilijker maken, maar drinken in feite gezonder. Het consumptiegedrag van kinderen wordt duidelijk beïnvloed door de opvattingen van de ouders, ook als ze zelf op school hun drankje kunnen kiezen. Maar zoals valt te verwachten, neemt de invloed van de ouders af naarmate de kinderen ouder worden. De invloed van vriendjes op het consumptiegedrag wordt dan groter. Kinderen tot en met 12 jaar geven zelf al aan dat de keuze van hun drankje meebepaald wordt door het gedrag van leeftijdgenoten. Jongeren tot en met 15 jaar zeggen vaker dat ze zich daardoor niet laten beïnvloeden, maar hun feitelijk gedrag wijst op het tegendeel. De veronderstelling dat welvarende ouders vaker een gezond consumptiepatroon nastreven dan minder welvarende, kon door dit onderzoek niet worden bevestigd.

---

Melk, sap of cola?; Een onderzoek naar de invloed van anderen op de drankenkeuze van de jeugd. Bekijk het rapport: 7.02.10.