Universiteit Maastricht


Aankondiging viering 27ste Dies Natalis

Geachte redactie,

Morgen, vrijdag 10 januari vindt de viering plaats van de 27ste Dies Natalis van de Universiteit Maastricht (UM) in de St. Janskerk in Maastricht, aanvang 15.30 uur.

Rector Arie Nieuwenhuijzen Kruseman opent de academische zitting met een lezing, getiteld "Quatre mains", waarin hij de verwachting uitspreekt dat de komst van Jo Ritzen een geweldige impuls heeft voor het internationale profiel van de UM. Kruseman zegt verder dat de universiteiten bij uitstek geschikt zijn voor het voeren van een debat over de omgang met cultuurverschillen. Over de transnationale Universiteit Limburg (tUL) spreekt rector Kruseman ondanks de vele praktische problemen en de cultuurverschillen als een "onvermijdelijke uitdaging in het licht van de Europese eenwording".

Aansluitend zal de Dies-rede worden uitgesproken door Arnold Labrie, hoogleraar Maatschappij- en Cultuurgeschiedenis bij de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de UM. Labrie bespreekt in zijn rede "De TIJD van Europa" het ontstaan, de ontwikkeling en het gebruik van het moderne tijdsbegrip dat ook tot een nieuwe kijk op de geschiedenis heeft geleid. "De keizers van China wisten het al: tijd is macht. En dat lijkt ook het leidende principe te zijn geweest van twee eeuwen Europese wereldpolitiek. Het lijdt geen twijfel, dat de tijd van de Europese hegemonie ook de hegemonie van de Europese tijd is geweest." Als voorbeelden noemt Labrie de positionering van de nul-merediaan in Engeland dat daarmee het centrum van de wereld vormt, alsmede het wereldwijde gebruik van de Gregoriaanse kalender en de Christelijke jaartelling. Belangrijker is volgens Labrie dat ook de geschiedenis zelf vanuit een Europees perspectief wordt geschreven. "Terwijl "wij" raketten de ruimte in schieten, leven "zij" nog in het stenen tijdperk." Gemeten aan deze norm zijn andere culturen volgens Labrie als het ware achtergebleven in de tijd; ze zijn "primitief", "onderontwikkeld", soms ook "gedegenereerd". Op die manier, meent Labrie, wordt alleen maar gekeken naar wat mensen scheidt en niet ook naar wat hen bindt. Dat laatste heb je nodig om ook binnen Europa de ontwikkelingen op het terrein van de eenwording, de economie en de wetenschap en techniek, veelal aangeduid als de vooruitgang, op hun juiste historische waarde te schatten. Immers de tijd in andere lagen van de werkelijkheid, met name datgene wat er in de hoofden van mensen omgaat aan wensen, fantasieën en stereotype voorstellingen, verloopt stroperig traag.

De academische zitting wordt besloten met het uitreiken namens de Stichting Wetenschapsbeoefening van de student-
prijzen voor de beste scripties per faculteit.

De teksten van de redes van Kruseman en Labrie zijn verkrijgbaar als word document. Op de inhoud van de redes rust een embargo tot a.s. vrijdag 10 januari 16.30 uur

Met vriendelijke groeten,

Marcel Schrijnemaekers/Hans Hasker
Perscommunicatie
043-3882671