DSM



01N Heerlen, 10 januari 2003

DSM Venturing investeert in Optiva

DSM Venturing investeert $ 1.5 miljoen in Optiva, Inc., een Californisch bedrijf dat Thin Crystal Film (TCF) technologie ontwikkelt voor gebruik in onder andere vlakke beeldschermen. De TCF® technologie maakt het mogelijk om op zeer efficiënte wijze een zeer dunne, polariserende coating van hoge kwaliteit aan te brengen op een ondergrond. DSM, en met name dochteronderneming DSM Desotech, is een wereldwijde leverancier van speciale coatings voor de displayindustrie en ontwikkelt ook zelf innovatieve coatings met speciale functies voor elektronische toepassingen. De investering in Optiva sluit aan bij deze activiteiten en DSM verwacht dat deze investering een stimulans zal vormen voor verdere innovaties op dit gebied. "Onze investering in Optiva is een goed voorbeeld van hoe ons bedrijf door middel van samenwerking en financiële participatie nieuwe gebieden betreedt waarin we onze kerncompetenties kunnen exploiteren", zegt Paul Hamm, directeur van DSM Venturing & Business Development.

Series C investeringsronde
Optiva heeft vandaag bekendgemaakt dat de Series C investeringsronde het bedrijf $ 30 miljoen heeft opgeleverd. De verschillende investeringsrondes hebben Optiva in totaal $ 41,3 miljoen opgeleverd. Het grootste deel van de financiering in het kader van Series C is afkomstig van financiële investeerders zoals JP Morgan Partners. DSM is de grootste strategische investeerder in Optiva. Het kapitaal wordt gebruikt om de productie van TCF uit te breiden en de verkoop en de ontwikkeling van toepassingen verder te ondersteunen. Optiva TCF® is een nieuwe klasse optische films voor vlakke beeldschermen. "Dat Optiva voor een dergelijk bedrag aan investeringen kan werven onder deze zeer moeilijke economische omstandigheden, en dat daaraan wordt bijgedragen door strategische investeerders zoals DSM, sterkt ons in onze mening dat we een sterke technologie hebben, dat we ons op de juiste gebieden concentreren, en dat er een goede markt is voor onze producten," verklaarde Andrew Wahl, president en CEO van Optiva. "Strategische partners zoals DSM zijn een kritische succesfactor voor Optiva, dat zich opmaakt voor commercieel succes in 2003."

De tweede investeringsronde, waarin DSM en Eastman Chemical als investeerders werden aangetrokken, werd geleid door JPMorgan Partners (JPMP); eerder werd al in Optiva geïnvesteerd door Fidulex Management Inc., Harris & Harris Group, Merifin Capital N.V. en NextGen Partners LLC.



Polarisatoren
Polariserende lagen (polarizers) zijn vooral bekend van zonnebrillen, maar vormen ook een essentieel onderdeel van LCD's en andere beeldschermen. Een LCD bestaat in hoofdzaak uit een dunne laag vloeibare kristallen die ingeklemd zit tussen transparante elektrodes en twee polariserende lagen die in een hoek van 90o ten opzichte van elkaar gedraaid zijn. De oriëntatie van de vloeibare kristallen bepaalt of licht dat de eerste polariserende laag passeert de tweede polariserende laag kan bereiken. Als er een elektrische spanning wordt aangelegd op de elektrodes, verandert de oriëntatie van de vloeibare kristallen, en daarmee de mate waarin de twee polariserende lagen licht doorlaten.

Optiva TCF
Optiva's nieuwe technologie is een baanbrekend alternatief voor de bekende Polaroidtechnologie, die reeds 75 jaar oud is. Het voordeel ten opzichte van die technologie is dat TCF dunner, duurzamer en flexibeler is. Bovendien is het aanzienlijk goedkoper. Optiva heeft onlangs het eerste product op de markt gebracht, TCF On Plastic, geproduceerd in samenwerking met Sony Magnetic Products of America. Dit product is bedoeld voor zogeheten Twisted Nematic passive matrix LCD's.

De technologie wordt doorontwikkeld om hem geschikt te maken voor grotere, vierkleuren beeldschermen (active matrix / thin film transistor LCD displays). Behalve op kunststof (PET) kan TCF ook op glas worden aangebracht (TCF In Glass); daarvoor levert Optiva's partner Nakan (Japan) de coatingmachines. De grootste LCD-producent van Europa, Tecdis (Italië), start momenteel met de productie van TCF In Glass voor LCD's voor gas-, water- en elektriciteitsmeters.

DSM Venturing
DSM Venturing is onderdeel van de businessgroep DSM Venturing & Business Development en werd in de eerste helft van 2001 opgericht. De groep heeft al in verscheidene durfkapitaalfondsen geïnvesteerd en richt zich in toenemende mate op directe investeringen in jonge ondernemingen die actief zijn in sectoren waarin DSM om strategische redenen wil groeien: voedingsingrediënten, farmaceutische tussenproducten en hoogwaardige materialen. Dit is de tweede keer dat DSM Venturing rechtstreeks in een onderneming investeert. "De missie van DSM Venturing is het verkennen van opkomende markten en technologieën om de productportfolio van DSM te verrijken en waarde te creëren. Als zodanig is deze activiteit voor DSM een belangrijk venster op ontwikkelingen in de wereld," zegt
Paul Hamm. Meer informatie over DSM Venturing kunt u vinden op www.dsm-venturing.com.

DSM
DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van bijna EUR 6 miljard en telt wereldwijd circa 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen.
DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen.
DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort. Meer informatie over DSM kunt u vinden op www.dsm.com.

Optiva
Optiva Inc. ontwikkelt en vervaardigt geavanceerde ultradunne, zelf-assemblerende materialen (nanomaterialen) die gebruikt kunnen worden in allerlei optische toepassingen. Na meer dan twee decennia succesvol grootschalig onderzoek op het gebied van supramoleculaire engineering, komt Optiva als eerste met een commercieel proces voor de massaproductie van optische nanomaterialen. Deze geavanceerde materialen vormen in oplossing vloeibare kristallen die zich na aanbrenging op een vast oppervlak groeperen tot dunne kristallijne films (TCF). De eerste familie van Optiva's TCF-producten, die vooral bedoeld is voor de industrie voor vlakke beeldschermen, biedt qua performance en kostprijs aanzienlijke voordelen vergeleken met de traditionele alternatieven in de vorm van optische films. Optiva, dat in 1997 de huidige ondernemingsvorm kreeg, heeft haar hoofdkantoor in South San Francisco en heeft een R&D-divisie van wereldklasse in Moskou. Daarnaast heeft de onderneming vertegenwoordigingen in Japan, Hong Kong, Korea en Taiwan. Meer informatie over Optiva kunt u vinden op http://www.optivainc.com.
Voor verdere inlichtingen kunt u contact opnemen met: