Socialistische Partij


SP steunt dreigement FNV om spoor plat te leggen


09-01-2003 * De SP begrijpt het dreigement van FNV Spoor-voorman Van den Berg om na het eerstvolgende ernstige incident het treinverkeer stil te leggen. Machinisten en conducteurs voelen zich niet veilig en door de politiek in de steek gelaten. Ook voor reizigers ontstaan onveilige situaties zoals afgelopen jaar nog bleek op onder andere de Zoetermeerlijn. Minister Netelenbos beloofde 200 extra spoorwegagenten, maar het huidige demissionaire kabinet wil deze toezegging niet nakomen.

Vorig jaar in het voorjaar werd het bij minister Netelenbos duidelijk dat de veiligheid rondom het spoor ernstig in het geding kwam als er geen extra spoorwegpolitie ingezet zou worden. Zij deed dan ook een toezegging van 200 fte's extra spoorwegpolitie. Deze toezegging werd door het kabinet Balkenende echter ongedaan gemaakt. SP-Kamerlid Arda Gerkens: "De nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat De Boer bleek onbetrouwbaar voor de sociale veiligheid. Hij verborg zich achter een aanvalsplan waarmee hij zou komen. Dit bevatte veel ideeën, maar concreet kwam hij wel terug op de eerder beloofde 200 extra mensen bij de spoorwegpolitie."

Ook de meerderheid van de Tweede Kamer kwam niet op voor de veiligheid op het spoor. De SP heeft geprobeerd dit plan nog bij te stellen door middel van drie moties. Eén daarvan vroeg om de beloofde extra mensen spoorwegpolitie. Deze motie kreeg echter geen steun van CDA, VVD en LPF. Gerkens: "Over veiligheid in het openbaar vervoer schreeuwen doen ze graag, maar als puntje bij paaltje komt, geven ze niet thuis."

De SP heeft alle begrip voor de brief van FNV Spoor-voorman Andries van den Berg aan minister De Boer. Gerkens: "Met deze brief geeft het spoorpersoneel een duidelijk signaal af. Wij hopen dat er geen ernstige incidenten zullen komen en ook hopen wij dat werkonderbrekingen uit zullen blijven. Daar kan echter alleen de minister voor zorgen door de eerder gedane belofte na te komen."