Ingezonden persbericht

Persbericht

Embargo tot vrijdag 10 januari, 20.00 uur

Nieuwjaarstoespraak 2003 van Foort van Oosten,

Commandant Regionale Brandweer Hollands-Midden

Uit te spreken op vrijdag 10 januari 2003 om 20.00 uur in de brandweerkazerne, Portugalweg, te Bodegraven

Locatie Leiden Noord
Gooimeerlaan 25
2317 JZ Leiden
Tel. 071-5240777
Fax. 071-5215521

datum
9 januari 2003

aantal pagina's
3

Allereerst een hartelijk welkom bij deze nieuwjaarsbijeenkomst van de Regionale Brandweer Hollands-Midden. Ik ben blij dat u in zulke grote getalen hier naar Bodegraven bent gekomen om uw nieuwjaarwensen over te brengen. Ik wil deze gelegenheid dan ook aangrijpen om u allen een heel goed 2003 toe te wensen. Ik wens u en uw gezin het allerbeste toe voor het komende jaar.

Ik wil het Brandweerkorps van Bodegraven graag bedanken voor hun gastvrijheid. Het is een goede traditie om ieder jaar weer de regio in te gaan om elk jaar in een andere gemeente onze collega's te ontmoeten.

2002 Was een goed jaar. Een jaar met zo'n 13 grote of zelfs zeer grote branden. Niemand zal de brand in Warmond al vergeten zijn, in februari, of de twee branden in Alphen aan den Rijn of in het distributiecentrum in Waddinxveen. Maar niet alleen bij de grote incidenten heeft onze regio laten zien waar zij toe in staat is. Ook bij alle middelgrote en kleine incidenten hebt u laten zien wat een vakmanschap u in huis hebt.

2002 Was ook het jaar van de fusie. Het jaar waarin Midden-Holland en Rijnland samen Hollands-Midden werden. In plaats van 22 en 13 gemeenten telt de regio nu 35 gemeenten, bijna 750.000 inwoners, bijna een-derde van de oppervlakte van de provincie Zuid-Holland. Dat is een enorm gebied. Het geeft ons de mogelijkheid om allerlei zaken grootschalig aan te pakken en op die manier een belangrijke stap voorwaarts te zetten.

Echter, in de dagelijkse praktijk van een korps zal de nieuwe regio misschien nadelen hebben. Zo is een deel van de keuzevrijheid van een korps verdwenen door zaken zoals de regionale aankoop van hulpver-lenings-voer-tuigen en ladderwagens. Toch zijn wat mij betreft de voordelen groter. Bij een groot incident kan de opschaling bijvoorbeeld soepeler georganiseerd worden. Bij de befaamde brand in Warmond moest er nog een bijstandspeleton komen uit de buurregio Midden-Holland. Nu hebben we dat allemaal in eigen huis.

De Regionale Brandweer Hollands-Midden heeft al grote vorderingen gemaakt op het gebied van de rampenbestrijding, zoals een standaardformat voor rampenplannen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding voor de bestrijding van mogelijke aanvallen met bijvoorbeeld het pokkenvirus. Ook is er weer overleg over de beruchte chloortrein die door onze regio rijdt.

Want de wereld is veranderd door de angst voor het terrorisme. Maar daarnaast is er in Nederland al een aantal jaar een omslag gaande. Die heeft twee aspecten, die voor de brandweer vervelende gevolgen hebben.

De eerste is dat er in Nederland steeds meer een afrekencultuur komt. Waarschijnlijk vertel ik u hiermee niets nieuws. Toch wil ik wel even ingaan op de gevolgen die deze ontwikkeling heeft voor de brandweer. Dit wil ik doen aan de hand van een paar voorbeelden.

In Harderwijk is naar aanleiding van de afgelopen nieuwjaarsviering een klacht ingediend tegen de burgemeester over het aanwijzen van een gedoogzone voor een vreugdevuur, waarbij schade te betreuren was. In Almere is de Regionaal Commandant onder druk opgestapt wegens fouten tijdens een inzet bij een waterongeval. In Roermond werd na de tragische brand met zes dodelijke slacht-offertjes meteen -uit een soort gewoonte leek het- met een beschuldigende vinger naar de brandweer gewezen.

Deze ontwikkeling is zeer kwalijk. Natuurlijk moeten wij, als brandweer, goed opgeleid en geoefend zijn en ons aan alle regels en procedures houden. Natuurlijk moeten wij erop aan te spreken zijn als er grove fouten gemaakt worden. Maar blind beschuldigen bij branden en ongevallen leidt tot angst en overmatige voorzichtigheid. En het leidt uiteindelijk tot het verlies van het plezier in het werk, vooral bij vrijwilligers, wat tenslotte tot gevolg zal hebben dat de brandweer in zijn huidige vorm niet kan blijven bestaan. Want de vrijwilligers zijn het fundament waarop de brandweer rust.

Een aanverwant aspect werd vooral in Roermond goed zichtbaar. Dat is dat de brandweer, maar ook de andere hulpverleningsdiensten, als "het putje van de samenleving" fungeren. Dat moet ik uitleggen.

Alle problemen die door bureaucratie, wanprestatie, gebrek aan burgerlijke betrokkenheid en -vooral in deze tijd actueel- bezuinigingen, niet worden opgeruimd in de maatschappij, komen uiteindelijk bij de hulpverleningsdiensten terecht. Ook hier weer een aantal voorbeelden.

In Leiden zijn er met Oud & Nieuw elk jaar meer container-brandjes en andere buitenbrandjes. De jongeren die deze brandjes hebben aangesteken, zien niet in wat voor gevolgen dat heeft voor de veiligheid, het milieu en de economie. Doordat psychiatrische patiënten minder terecht kunnen in gesloten instellingen, krijgen ambulancepersoneel, politie en brandweer steeds meer werk aan het oplossen van de problemen die dit veroorzaakt. Dit is vaak psychisch zeer belastend. In Roermond bleek duidelijk dat de sociale hulpverlening de problemen van het gezin niet aan kon. Ook hier mochten uiteindelijk politie en brandweer de problemen oplossen. Op straat blijkt bij elk geval van zinloos geweld weer, dat de Nederlandse bevolking weinig maatschappelijke betrokkenheid heeft. Iedereen wijst meteen naar de overheid, maar met zijn allen zullen we toch toe moeten naar een maatschappij waar burgers zelf weer een controlerende rol op zich nemen. Deze eigen verantwoordelijkheid geldt ook op het gebied van de brandpreventie. Brandpreventie is iets dan mensen zelf zullen moeten doen, die taak kan de brandweer nooit overnemen. De brandweer doet zijn uiterste best om steeds sneller, met steeds beter materieel, steeds vakkundiger op te treden bij brand, maar als mensen nog steeds risicogedrag vertonen zoals in bed roken en als ze nog steeds geen rookmelder hebben, zullen we toch altijd te laat komen: we kunnen de schade dan beperken, maar nooit meer voorkomen.

Tot zover mijn visie op de maatschappelijke ontwikkelingen van dit moment. Tegelijkertijd zijn er ook vele goede ontwikkelingen. In 2003 gaan wij onverminderd voort met het organiseren van een Gemeenschappelijke Meldkamer. Natuurlijk gaan wij er vanuit dat de problemen met GMS en C2000 zullen worden opgelost zodat de hulpverleningsdiensten de technische mogelijkheden hebben die passen bij het vakmanschap van het brandweerpersoneel.

Een daarbij behorende ontwikkeling is die van de veiligheidsregio. Ook die steunen wij van harte. Het -in ieder geval bestuurlijk- vervlechten van de hulpverleningsdiensten kan de efficiëntie verhogen. Daarbij geeft het ons de mogelijkheid een goede, strijdbare relatie aan te gaan met Den Haag en de provincie.

De aandacht die er al een aantal jaar voor vrijwilligers is, is volgens ons hard nodig. Wij hopen dat hier ook na de Tweede Kamerverkiezingen aandacht voor blijft. Nogmaals, wij zijn van mening dat zonder vrijwilligers de brandweer in zijn huidige vorm niet kan blijven bestaan.

Tenslotte de Regionale Brandweer zelf.
In de hele veiligheidsketen zijn we actief. Van de HSL via pro-actie tot het implementeren van de Leidraad Oefenen binnen preparatie. Van het verder vervolmaken van de specialismen binnen repressie, tot het regionaal beheersplan van de rampenbestrijding. Toch wringt het vaak nog een beetje in de interne organisatie. Hierdoor komt een aantal activiteiten misschien niet voldoende uit de verf. Wij zijn dan ook van plan om in 2003 keihard verder te werken aan het op orde brengen van de interne processen. Dit zal hopelijk leiden tot de dienstverlening die wij graag willen leveren aan u, de korpsen, de gemeenten, de provincie en het rijk.

Wij hopen ook het komende jaar samen met u allen een duidelijke bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de fysieke veiligheid in de regio Hollands-Midden. Hierop wil ik graag met u toosten.

Einde persbericht

Waar de uitgesproken tekst afwijkt van de geschreven, geldt de uitgesproken tekst

De voormalige regionale brandweren Rijnland en Midden-Holland zijn in 2002 gefuseerd tot de Regionale Brandweer Hollands-Midden. Vanavond zal de Regionaal Commandant, de heer Van Oosten, de eerste nieuwjaarstoespraak voor de nieuwe regionale brandweer uitspreken in de brandweerkazerne van Bodegraven.

De bijeenkomst zal om 20.00 uur aanvangen aan de Portugalweg te Bodegraven. Door middel van bovenstaande tekst kunt u kennis nemen van de inhoud van de toespraak.

Voor eventuele vragen kunt u vanzelfsprekend contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Esther Koppejan

Regionale Brandweer Hollands-Midden
Gooimeerlaan 25, 2317 JZ Leiden
tel.: 071-5240777

doorkiesnummer 071-5240700

e-mail e.koppejan@hollands-midden.nl