Socialistische Partij


Nieuw boek Jan Marijnissen meteen al in herdruk

10-01-2003 * Onder enorme belangstelling van pers en publiek vond vanmiddag de presentatie plaats van het nieuwste boek van SP-voorman Jan Marijnissen: Nieuw optimisme. Dat gebeurde in het Haagse perscentrum Nieuwspoort, waar de zaal uitpuilde.

Uitgever Martin Ros liet weten dat de eerste druk van elfduizend exemplaren van Nieuw optimisme volgende week al gevolgd zal worden door een tweede druk.

In zijn inleiding probeerde Huub Oosterhuis de titel `Nieuw optimisme' in een kader te plaatsen. Nieuw optimisme, zo stelde Oosterhuis, "is een politiek statement. We kunnen heel goed inschatten welke ellende de wereld over tien jaar zal doormaken. En tegelijkertijd zien we dat mensen, als zij valse van ware argumenten weten te onderscheiden, tot heel veel bereid en in staat zijn."

Jan Marijnissen werd vervolgens geïnterviewd door Hanneke Groenteman. Volgens haar leken de verkiezingsdebatten op TV nog het meest op het produceren van jukebox-achtige soundbites. Nou, en daarom kan een beetje verdieping bepaald geen kwaad, antwoordde Marijnissen, doelend op zijn boek. Groenteman vroeg zich ook af of de in het boek bepleitte wederopbouw van de publieke sector wel te betalen is. Maar volgens Marijnissen is het in essentie geen geldkwestie: Het gaat om de verantwoordelijkheid van de overheid. Wij willen de klok ook niet achteruit draaien, maar juist vooruit.

zie Recensie Nieuw Optimisme