Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 10 januari 2003

Nederland
Amnesty International: Afgewezen asielzoekers in afwachting van beroep moeten opvang krijgen.

Juist tegenover de vluchteling onder de vreemdelingen heeft de Nederlandse staat een plicht. Vreemdelingenbeleid gaat niet alleen over integratie en verplichtingen van vreemdelingen, zoals men uit het actuele debat zou kunnen opmaken. Effectieve rechtsbescherming en opvang van afgewezen asielzoekers die in afwachting van een beroep bij de rechter in Nederland verblijven, moeten worden gegarandeerd. Dit schrijft Amnesty International, in een op vrijdag 10 januari 2003 gepubliceerde open brief, aan de lijsttrekkers bij de Tweede-Kamerverkiezingen. De organisatie roept de lijsttrekkers op zich tijdens de verkiezingscampagne, de formatie en in de komende kabinetsperiode in te zetten

- tegen uitholling van het recht op bescherming voor vluchtelingen - voor het versterken van zorgvuldige asielprocedures in Nederland
- voor het recht van een ieder om asiel te zoeken.
Uitholling van het recht op bescherming
In de open brief schrijft Amnesty International: Van asielzoekers kan niet altijd worden verwacht dat zij alle relevante informatie direct naar voren kunnen brengen. Mensen die door oorlog, vervolging, marteling of verkrachting zijn getraumatiseerd hebben soms tijd nodig om op verhaal te komen, voordat zij hun verhaal kunnen vertellen. Daarom kunnen lang niet alle asielverzoeken in één en zeker niet in een versnelde procedure van 48 uur worden afgedaan. Nu reeds meer dan 60% van de aanvragen in zon versnelde procedure wordt afgewezen, is regelmatig, om redenen van zorgvuldigheid, een tweede asielprocedure geboden.

In zon tweede asielprocedure moet de asielzoeker ook informatie die niet eerder werd ingebracht naar voren kunnen brengen. De overheid en de rechter mogen zulke later verstrekte informatie, met een beroep op regels van het Nederlands bestuursrecht, niet zo maar terzijde schuiven, zoals nu regelmatig gebeurt. Daarmee lopen zij het gevaar vluchtelingen terug te sturen naar een situatie waarin hun ernstige vervolging of ernstig geweld te wachten staat of dwingen zij hen te kiezen voor een illegaal verblijf in Nederland. Wat Amnesty betreft is dit zon klassieke situatie waarin internationaal recht boven de regels van nationaal recht gaat, om te voorkomen dat het recht op bescherming wordt uitgehold, zegt Lars van Troost, hoofd van de afdeling Vluchtelingen van Amnesty International.

Versterken van zorgvuldige procedures
Een zeer hoog percentage asielverzoeken wordt in Nederland tegenwoordig al afgedaan in een versnelde procedure. Volgens sommige politici en partijen zou zelfs 80% van de asielaanvragen in 48 uur afgewezen kunnen worden. Amnesty International vindt dat zorgvuldigheid voor snelheid moet gaan.

Daarnaast vindt de organisatie dat afgewezen asielzoekers die in afwachting van een beroep bij de rechter rechtmatig in Nederland verblijven, opvang moeten krijgen. Dat is niet alleen een kwestie van humaniteit, maar ook van rechtvaardigheid. Wie in beroep gaat bij de rechter, moet zich daarop ook behoorlijk kunnen voorbereiden en dat kan niet als je in een vreemd land van alle elementaire voorzieningen verstoken bent. De huidige regering heeft dit recht op opvang niet willen erkennen, de volgende regering moet die fout herstellen, zegt Van Troost.

Het recht van een ieder om asiel te zoeken
Amnesty International toont zich ook bezorgd over de uitholling van het recht om asiel te zoeken. Toen buurlanden van Irak lieten weten in het geval van oorlog de grenzen geheel of gedeeltelijk te willen sluiten voor vluchtelingen uit Irak, lieten andere staten geen woord van protest horen, ook Nederland niet. Door mensen die op de vlucht gaan voor ernstige vervolging of oorlogsgeweld in feite op te sluiten in hun land van herkomst kunnen mensen geen asiel vragen. Van Troost: Daarmee wordt het recht om asiel te zoeken zoals erkend in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ernstig ondermijnd en het Vluchtelingenverdrag een lege huls.

Amnesty International afdeling Nederland