Socialistische Partij


Agnes Kant in debat met De Geus: `Handen af van de WAO'

10-01-2003 * Vanavond ging SP Tweede-Kamerlid Agnes Kant bij Nederland Kiest in debat met demissionair minister De Geus. Het gesprek spitste zich vooral toe op de WAO, waarbij De Geus na enig aandringen moest toegeven deze regeling voor mensen die minder dan 100 procent zijn afgekeurd gewoon te willen afschaffen.

Agnes Kant `Handen af van de WAO' was het uitgangspunt van Agnes Kant in het debat met de minister van sociale zaken. `Natuurlijk moeten mensen die dat kunnen aan het werk geholpen worden, maar wat u wilt is deze mensen naar de bijstand sturen', beet Kant de minister toe. `Nee', probeerde De Geus nog even, `voor iedereen die dat echt nodig is blijft de WAO bestaan, de anderen moeten aan het werk'. Daar vond hij Kant aan zijn zijde, maar de essentie zat hem volgens haar ergens anders: `Iemand die terecht voor tachtig procent is afgekeurd moet als dat mogelijk is wel begeleid worden naar werk, maar ondertussen houdt hij bij de SP recht op een WAO uitkering en bij het CDA raakt hij die gewoon kwijt'.

Gespreksleider Rottenberg hield de minister een concreet voorbeeld voor van tweeverdieners waarvan één partner gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt: `Die komt dus volgens u plannen in de bijstand terecht, maar krijgt die vervolgens niet omdat zijn of haar partner nog een inkomen heeft. Dat betekent dat die z'n huis moet verkopen'. De Geus kon niet anders dan dat toegeven. Kant: `En dat is dus a-sociaal beleid!'.