Gemeente 's-Hertogenbosch

21-11-2002

Programma vrijwilligersmanifestatie: "ontmoeting tussen werelden"

Zaterdag 11 januari aanstaande vindt de Vrijwilligersmanifestatie plaats. De manifestatie van dit jaar heeft een andere opzet dan voorgaande jaren en staat in het teken van de ontmoeting tussen autochtone en allochtone vrijwilligers. Het thema van deze vrijwilligersmanifestatie is "Ontmoeting tussen werelden". Vrijwilligers krijgen het volgende programma aangeboden.

13.00 uur Samenkomst in stadhuis 's-Hertogenbosch, Markt 1 Welkom en uitleg programma, koffie en lekkernij 13.30 uur Vertrek naar de bussen
13.45 uur Vertrek met bus naar organisatie 1
14.00 uur Presentatie bij organisatie 1
15.00 uur Vertrek met bus naar organisatie 2
15.15 uur Presentatie bij organisatie 2
16.15 uur Vertrek met bus naar stadhuis
16.30 uur Aankomst alle vrijwilligers bij stadhuis 16.45 uur Toespraak wethouder Bart Eigeman en uitreiking Prijs Actief Burgerschap
17.00 uur Borrel en internationaal hapjesbuffet 19.00 uur Sluiting

Clusters

De volgende organisaties presenteren zich tijdens de vrijwilligersmanifestatie: *
Cluster 1:
Stichting Marokkaanse Jongeren 's-Hertogenbosch De Herven, psychogeriatrisch centrum

Cluster 2:
Turkse Moskee
Sociaal Pedagogische Dienst Regio 's-Hertogenbosch

Cluster 3:
Toneelgroep Regenboog van Stichting Vluchtelingenwerk Scouting Sint Tarcisiusgroep Rosmalen

Cluster 4:
Voetbalvereniging BLC
Vereniging van Arbeidsongeschikten Rosmalen (VAR)

Let op:
De gemeente heeft zoveel mogelijk gezocht naar organisaties die toegankelijk zijn voor gehandicapten, maar de clusters 3 en 4 zijn helaas niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.


* In het programma en de clusters kunnen mogelijk nog wijzigingen worden aangebracht.

Welke organisaties kunt u bezoeken?

Stichting Marokkaanse Jongeren 's-Hertogenbosch Als u de Marokkaanse jongeren bezoekt, ontmoet u een gemotiveerde en hardwerkende groep vrijwilligers. Zij organiseren en coördineren activiteiten die bijdragen aan de positieverbetering van Marokkaanse jongeren op het gebied van onderwijs en vorming, arbeidsparticipatie en vrijetijdsbesteding. Daarnaast hebben de activiteiten tot doel de kans te verkleinen dat jongeren in aanraking komen met jeugdzorg of politie en justitie. Zo helpt de Stichting met huiswerkbegeleiding en taallessen en geeft zij voorlichting over opleidingen en beroepen. Laat u meeslepen door het enthousiaste verhaal van deze jongeren!

De Herven, psychogeriatrisch centrum
Dementie is een ziekte waar iedereen mee te maken kan krijgen binnen zijn of haar directe omgeving. Mensen die aan dementie lijden, kunnen niet meer voor zichzelf zorgen. U kunt een kijkje nemen bij zorginstelling De Herven, die onderdak biedt aan 160 mensen die lijden aan een vorm van dementie. Daarnaast is aan De Herven een dagbehandeling voor mensen met een psychogeriatrische aandoening verbonden. Om alle bewoners van het huis en bezoekers van de dagbehandeling goed te kunnen verzorgen, verplegen, begeleiden en behandelen heeft De Herven ruim 350 medewerkers in dienst. Samen met meer dan zeventig vrijwilligers zorgen zij er iedere dag weer voor dat de bewoners en bezoekers de zorg krijgen die ze verdienen.

Turkse Moskee
De Turkse Moskee: waarschijnlijk bent u er al vaak langs gekomen. Vraagt u zich dan ook af hoe de moskee er van binnen uitziet? Nieuwsgierig? Kom dan tijdens de vrijwilligersmanifestatie een kijkje nemen en een praatje maken met de vrijwilligers van de Turkse Sociaal Culturele Vereniging en de Turkse Jongeren Vereniging. Het Turks sociaal cultureel centrum zorgt voor samenhorigheid onder de Turkse mensen en voor het voorbestaan van de moskee. Het zal u verbazen wat u allemaal in de moskee aantreft: een gemeenschappelijke ruimte, een internetcafé, een winkeltje, een leslokaal en een kapperszaak. Het doel van de Turkse Jongeren Vereniging is om de Turkse jeugd in 's-Hertogenbosch en omstreken op alle fronten te ondersteunen. Daarbij kunt u denken aan huiswerkbegeleiding, internetlessen, excursies enz.

Sociaal Pedagogische Dienst Regio 's-Hertogenbosch Wat komt erbij kijken als je gehandicapt bent? Daar staan we in het dagelijks leven niet altijd bij stil. Bij de Sociaal Pedagogische Dienst kunnen mensen terecht met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Ook hun huisgenoten en verzorgers kunnen een beroep doen op deze organisatie. Zo geeft de Sociaal Pedagogische Dienst antwoord op alle vragen over de zorg, hulpverlening en mogelijkheden van mensen met een handicap. Ook informeert de organisatie over de wet- en regelgeving en voorziet zij in vrijwillige thuishulp. Vele vrijwilligers, jong en oud, steken hun handen uit de mouwen en maken van de Sociaal Pedagogische Dienst één van de grootste vrijwilligersorganisaties van deze stad.

Toneelgroep Regenboog van Stichting Vluchtelingenwerk Asielzoekers en vluchtelingen: u leest en hoort er bijna dagelijks iets over. Maar wie zijn de mensen achter die verhalen en wie staan er klaar voor deze mensen? Stichting Vluchtelingwerk zet zich in voor de bescherming van asielzoekers en vluchtelingen door persoonlijke steun en belangenbehartiging bij hun toelating, opvang en maatschappelijke participatie. Benieuwd hoe zij te werk gaan? Breng dan een bezoek aan Toneelgroep Regenboog. Deze toneelgroep is een onderdeel van Stichting Vluchtelingenwerk. De leden van deze groep voeren regelmatig toneelstukken op en worden begeleid door een groep vrijwilligers die zelf ook graag meespelen.

Scouting Sint Tarcisiusgroep Rosmalen
Zelf nooit een scout geweest en eigenlijk toch wel erg nieuwsgierig hoe dat is? De Sint Tarcisiusgroep in Rosmalen opent haar deuren voor u! Het is een gezellige, middelgrote scoutinggroep met vrijwel alle mogelijke vormen van scouting die u maar kunt bedenken... Bevers, Kabouters, Welpen, Gidsen, Verkenners, SheRo's, Pivo's: bij de Sint Tarcisiusgroep vindt u het allemaal! In het scoutinggebouw in de Rosmalense wijk Sparrenburg vinden iedere week vele activiteiten plaats voor de jeugd van 5 (Bevers) tot ongeveer 23 jaar (Pivo's). Vrijwilligers, de zogenaamde stafleden, helpen onder andere bij het organiseren en leiden van programma's, het organiseren van kampen en het begeleiden van kinderen.

Voetbalvereniging BLC
Kent u de uitspraak 'Sport verbroedert'? Bij voetbalvereniging BLC kennen ze dat zeker. De vereniging heeft openheid hoog in het vaandel staan en draagt daarom sterk naar buiten dat zij open staat voor iedereen. De vereniging heeft 36% allochtone leden en werkt samen met de Stichting Marokkaanse Jongeren 's-Hertogenbosch. Zo zijn in het verleden landelijke Turkse en Marokkaanse voetbaltoernooien georganiseerd. De voetbalvereniging heeft veel vrijwilligers die helpen bij allerhande activiteiten, zoals het begeleiden van teams naar wedstrijden, het helpen in de keuken en achter de bar, het trainen van de teams, het wassen van de shirts, het verzorgen van het terrein, etc.

Vereniging van Arbeidsongeschikten Rosmalen (VAR) Arbeidsongeschikt en wat dan? Om te voorkomen dat arbeidsongeschikten in een sociaal isolement belanden zijn er verenigingen die de belangen behartigen van diegene die in een uitkering ontvangen volgens de Wet op de Arbeidsongeschiktheid (WAO) en de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet (AAW). De Vereniging van Arbeidsongeschikten Rosmalen is daar een goed voorbeeld van. Zo geven vrijwilligers advies, verwijzen en/of begeleiden zij naar instanties of instellingen en geven ze de mogelijkheid om creatief bezig te zijn. Kom zelf eens kijken!