Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 18184
1001 ZB Amsterdam
T: + 31 (0) 20 550 3555
F: + 31 (0) 20 620 8716
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Nieuwe Keizersgracht 45
1018 VC Amsterdam
Metrostation Waterlooplein,
uitgang Hortusplantsoen

Home / NCDO Agenda

Irak na Saddam

06.01.2003 16:05

De Balie organiseert in samenwerking met de NCDO een gesprek met een aantal Irakezen en met mensen die `iets met Irak hebben'. Onderwerp van gesprek is de hoop die de Irakese oppositie heeft dat er met de hulp van het Westen een machtswisseling komt in Irak.

Locatie: De Balie (grote zaal), Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Datum: zaterdag 11 januari 2003. Tijdstip: 20.00 uur. Toegangsprijs: ¤ 7,50.

Maar dat mag niet gaan zoals in Afghanistan; Er zal een visie op lange termijn ontwikkeld moeten worden. Er moet een alternatief model voor de Arabische wereld worden gecreëerd. Een model dat pro-Westers is, niet-militaristisch, noch federaal of seculier. Een model dat in de richting van democratie gaat, maar een regelrechte democratie meteen invoeren is wellicht te moeilijk. Saddam Hoessein is op militair vlak vrij makkelijk te vervangen. Deze klus zou zelfs door de Irakese oppositie geklaard kunnen worden, op voorwaarde dat ze hulp van het Westen krijgt.
Maar hoe zit het met deze politieke toekomstscenario's? Is er een alternatief model door de oppositie ontwikkeld? Zijn Koerdische minderheden bereid deel te nemen aan de toekomstige centrale regering?

Het gesprek vindt plaats met o.a.: Ala Hussain (Secretaris Organisatie van Mensenrechten in Irak (OMRI)), Isam al-Khafaji (onderzoeker Universiteit van Amsterdam) en Michiel Leezenberg (verbonden aan de Universiteit van Amsterdam) onder leiding van Paul Aarts (docent aan de Universiteit van Amsterdam).
Voertaal : Engels
Kijk voor meer informatie op de website van De Balie (www.debalie.nl).