GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 8 januari 2003 12:58
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
zaterdag 11 januari: Knokken voor internationale solidariteit

( 8 januari 2003)

'GroenLinks buitenlanddag in Leiden'

In het kader van de verkiezingscampagne organiseert GroenLinks op 11 januari een middag over het buitenlands beleid. Op deze middag geeft lijsttrekker Femke Halsema een speech over internationale solidariteit, en staat het engagement van mensen 'uit het veld' centraal.

Verschillende gasten doen hun verhaal. Wat is hun beweegreden om zich met bijvoorbeeld kindsoldaten, oorlogsmisdadigers of vergeten conflicten bezig te houden en hoe krijgt dat in hun dagelijks leven vorm? De columniste en cabaretiere Funda Mujde zal de middag presenteren. De middag begint om 13.30 uur.

Achtergrondinformatie
De wereld is groter dan Nederland. Van voortrekker en gidsland veranderde Nederland de afgelopen maanden in een dwarsligger. De poging om de toetreding van tien nieuwe leden in de Europese Gemeenschap te dwarsbomen, het in twijfel trekken van internationale verdragen over vluchtelingen, het degraderen van ontwikkelingssamenwerking naar een staatssecretaris, en het kritiekloos varen op het kompas van de Verenigde Staten zijn daar voorbeelden van.

Dit is echter geen tijdperk, waarin Nederland zich achter haar dijken kan terugtrekken. Afzijdigheid brengt vreedzame verhoudingen in de wereld niet dichterbij. Meer dan ooit vragen de tegenstellingen in de wereld om een politiek waarin internationale solidariteit en de strijd tegen onrechtvaardigheid en schrijnende ongelijkheid voorop moeten staan. Nederland moet beter weten: internationale stabiliteit is een nationaal belang.

De middag wordt ingeleid met twee video's van de theatergroep 'Het Waterhuis' die in Uganda met kindsoldaten en in Zuid - Afrika met HIV-geĂŻnfecteerden jongeren voorstellingen hebben gemaakt.

In het actualiteitenblok praat Funda Mujde met Wereldomroepjournalist Bertus Hendriks en Arjan El Fassed, NOVIB beleidsadviseur mensenrechten en conflicten, over Irak.

Verder praten de GroenLinks kamerleden met Liesbeth Zegveld (advocaat internationaal recht), Minca Nijhuis (journalist vergeten conflicten), Gerti Hesseling (directeur Afrika Studie Centrum), Joris Oldenziel (onderzoeker verantwoord ondernemen), Albert Haan (War child) en Albert van Hal (IKV, Balkan).


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks Buitenlanddag
zaterdagmiddag 11 januari, 13.30 uur - 17.00 uur
locatie: Leiden, Societeit De Burcht, Burgsteeg 14 Toegang vrij - iedereen welkom!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -