GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 10 januari 2003 14:08
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Marijke Vos en Wijnand Duyvendak willen 1000 km extra wandel- en fietspaden

(10 januari 2003)

GroenLinksers Marijke Vos en Wijnand Duyvendak gaan op zaterdag 11 januari de natuur in. Om 10.00 uur beginnen zij aan een wandeling in de omgeving van Wageningen. Aansluitend presenteren zij een plan om in Nederland maar liefst 1.000 km nieuwe wandel- en fietsenpaden tot stand te brengen.

GroenLinks zorgt voor een enorme impuls voor natuur en recreatie. Dat is belangrijk: maar liefst 8,5 miljoen Nederlanders maken regelmatig een wandeltocht in het groen. GroenLinks maakt de komende periode jaarlijks 350 mln extra vrij voor nieuwe natuurgebieden. Daarnaast investeert de partij 360 miljoen in nieuwe fietsroutes en wandelpaden. Het 1000-km wandel- en fietspadenplan voorziet in geld voor o.a. nieuwe routes, het herstel van doorsneden routes, de inpassing van snelwegen, de instandhouding van fietspontjes en de invoering van 'het recht op overpad' (vergoeding aan boeren voor paden over hun land).

Met een aantrekkelijke regeling voor boeren wil GroenLinks de aanleg van wandelpaden over boerenland drastisch versnellen. De huidige beperkte landelijke regeling heeft de afgelopen jaren slecht 45 km pad over boerenland opgeleverd. Dat kan anders. De Engelsen hebben in een paar jaar tijd 13.000 km wandelgrasstroken en 1.200 km wandelpad aangelegd.

Daarnaast wil de partij met een wettelijke regeling doorgaande routes mogelijk maken door een 'wandelrecht' te introduceren. Dit geeft wandelaars een soort recht van overpad om onder bepaalde omstandigheden een stuk land over te steken.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Waar en wanneer:

10.00 uur, start wandeling: Zoomweg, Wageningen, T-splitsing met Heidepark

11.00 uur, einde wandeling: Dolderstraat, Wageningen

11.30 uur, presentatie plan: Molenstraatheater, Molenstraat 1b, Wageningen

Gasten:
Theunis Jacob Slob (melkveehouder in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Agrarische Natuurvereniging 'Den Haneker'), Henk Dikker Hupkes (directeur Stichting Wandelplatform-LAW) en Peter Spruijt (coördinator van wandelvereniging Nemo)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -