EXTRA Nieuwsbericht

zaterdag 11 januari 2003, 17.30 uur

Demonstratie AZ rustige verlopen
Alkmaar, zaterdag 11 januari 2003.
De demonstratie, naar aanleiding van de stagnatie van de bouw van het nieuwe AZ-stadion en georganiseerd door de directie en de supporters van AZ, is rustig verlopen. Aan de optocht werd naar schattig door 800 mensen deelgenomen. Na een rondgang door de binnenstad van Alkmaar en langs het winkelcentrum Noorder Arcade eindigde de stoet in het stadion van AZ.

Omstreeks 12.00 uur verzamelden de eerste supporters zich bij het AZ-stadion aan de Sportlaan. In korte tijd groeide deze groep uit tot een paar honderd mannen en vrouwen. Kort na 12.30 uur vertrok de stoet via de Kennemerstraatweg richting binnenstad. Onderweg sloten verschillende mensen aan waardoor de stoet uitgroeide tot zo'n 800 deelnemers. Via de Kanaalkade, Friesebrug, het winkelcentrum Noorder Arcade, de Texelsebrug en de Geestersingel liepo de groep terug naar het stadion. Op de Texelsebrug brak de stoet in tweeen. Een grote groep supporters wilde via de Paternosterstraat de binnenstad weer in. Door kordaat optreden van een aantal stewards van AZ en de aanwezigheid van de politie kon dit worden voorkomen. Tijdens de demonstratie werden drie mannen uit Alkmaar, Bergen en Den Helder (leeftijden zijn niet bekend) aangehouden die zich schuldig maakten aan opruiing. Bij een van hen werden tevens enkele tientallen XTC-pillen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen.

De politie was tijdens de demonstratie zowel zichtbaar als incognito aanwezig. In totaal werden ruim honderd mensen ingezet, bestaande uit reguliere politiemensen, beredenen, politie te water, de Mobiele eenheid en een aantal speciale eenheden. Omstreeks 16.00 uur kon een groot deel worden teruggetrokken. Het merendeel van de deelnemers had zich toen verspreid over de stad.
Al met al een rustig verlopen demonstratie.