D66

Boris Dittrich wisselt slaapplaats met dakloze

Zorg en welzijn

Boris Dittrich

11-01-2003 - Tijdens zijn bezoek aan Noord-Nederland stelt D66-kamerlid Boris Dittrich dat opvang van daklozen en zwervers veel meer aandacht moet krijgen in het Grote Stedenbeleid. Gemeenten krijgen zo meer mogelijkheden om iets te doen voor de kwetsbaarste groepen in de samenleving. Om zelf te ervaren hoe hoog de nood in de opvang is, zal Dittrich zijn hotelkamer ruilen met iemand in de Groningse nachtopvang.

Dittrich: "Je kunt de beschaving van een land afmeten aan de manier waarop het met zijn zwervers en daklozen omgaat. Wat dat betreft staat Nederland er niet fraai op. De opvangcentra voor dak- en thuislozen zitten bomvol. Helaas komt het voor dat men nee moet verkopen. Mensen liggen daardoor in de winterse kou op roosters bij metrostations om zo een beetje warmte op te vangen."

Dittrich beklaagt zich dat geen van de politieke partijen van de verbetering van de maatschappelijke opvang een punt maakt. "D66 legt daar wel prioriteit; verbetering van de maatschappelijke opvang moet veel meer aandacht krijgen in het Grote Stedenbeleid. In de opvang moeten ook mogelijkheden komen om de kwetsbare groepen weer in de samenleving te integreren. De gemeenten die hiervoor moeten zorgen, moeten met minder regels uit Den Haag worden lastig gevallen en moeten meer geld ter beschikking krijgen om daadwerkelijk verbeteringen tot stand te brengen."

Om in de verkiezingscampagen voor deze ondergesneeuwde problemen aandacht te vragen zal Dittrich een nacht in een opvangcentrum voor daklozen in Groningen slapen. Maar daar is een tekort aan bedden. Dittrich: "Daarom stel ik mijn hotelkamer beschikbaar aan één van de daklozen. Zo wordt niemand de dupe maar kunnen we wel aandacht vragen voor dit ernstige sociale probleem".