Socialistische Partij


Piet de Ruiter stelt vragen over `stoere' WAO-woorden minister De Geus

11-01-2003 * Tien tot twintig procent van de WAO'ers zouden fraudeurs zijn en het hele sociale zekerheidsstelsel moet op de schop. Die uitlatingen van de minister van sociale zaken De Geus gisteren in het televisieprogramma Nederland Kiest waren voor SP Tweede-Kamerlid Piet de Ruiter aanleiding tot het stellen van schriftelijke vragen.

Piet de Ruiter `Ik wil op z'n minst wel eens weten waar De Geus die cijfers vandaan haalt. Je kunt niet zomaar één op de vijf WAO'ers een fraudeur noemen! Als hij die gegevens kan staven met een onderzoek, dan moet hij dat maar eens snel aan de Tweede Kamer toesturen', aldus een woedende Piet de Ruiter.

De Geus stelde ook dat het sociale zekerheidsstelsel `heel anders moet worden ingericht'. De Ruiter wil van de minister weten of hij dit zei als - demissionair - minister van sociale zaken of als kandidaat van het CDA. De Ruiter: `In ieder geval hebben deze uitspraken veel onrust veroorzaakt onder de groep mensen die afhankelijk is van een uitkering in het kader van ons sociale zekerheidsstelsel. Het is nogal niet niks: herziening van het hele stelsel betekent veranderingen niet alleen in de WAO, maar ook de bijstand en het ziekenfondsstelsel, en en passant de invoering van een invaliditeitswet'. De Ruiter was zeer te spreken over het weerwoord dat De Geus in diezelfde uitzending kreeg van zijn collega Agnes Kant: `Het CDA wil de WAO voor een hele grote groep mensen afschaffen en iedereen die niet honderd procent is afgekeurd naar de bijstand sturen. Dat heeft Agnes met haar scherpe inbreng in het debat heel duidelijk boven tafel weten te krijgen'.