Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 11-01-2003 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, tel: 06 - 51 40 19 52

Getuigenoproep
ALMERE De politie is op zoek naar meer getuigen van het voorval donderdagavond op het station in Almere Buiten. Bij dit voorval zijn drie jongens van resp. 16, 16 en 19 jaar uit Almere aangehouden na het plegen van vernielingen en bedreigingen. De politie is in het bijzonder op zoek een man die in een eersteklascoupé zat en na bedreiging aan een van de verdachten een sigaret heeft gegeven. Daarnaast zoekt ze een vrouw die ook in de eersteklascoupé zat en gezien moet hebben dat een van de verdachten een raam vernielde. Hun verklaringen zijn van groot belang voor het politieonderzoek. Zij worden gevraagd contact op te nemen met de politie van Almere Buiten, telefoon: 0900-8844.
De jongens hadden bij het verlaten van de trein ruiten vernield. Toen zij hierop werden aangesproken door een 43-jarige passagier, ontstond er een vechtpartij tussen de jongens, de passagier en de aanwezige conducteurs. Twee andere Almeerders uit de trein, van 19 en 48 jaar, probeerden de 43-jarige te helpen. Daarbij trok een van de verdachten een mes tegen de 48-jarige, die hem afweerde.

Politie zoekt redder
URK Een jongen en een meisje van 4 jaar uit Urk zijn vrijdagmiddag bij de Piramideweg door het ijs gezakt. Het jongetje kon zelfstandig naar de kant komen. Een 35-jarige vrouw werd gewaarschuwd door andere kinderen. Zij redde het meisje maar zakte zelf ook door het ijs. Het meisje werd in veiligheid gebracht door een jongen van ongeveer twaalf jaar. Hij redde vervolgens ook de vrouw. De politie wil graag in contact komen met deze jongen. Mede dankzij zijn optreden is erger voorkomen.

Valse aangifte autodiefstal
ALMERE Een 36-jarige man uit Almere deed vrijdagochtend aangifte van diefstal van een auto. Na onderzoek van de politie bleek het te gaan om een valse aangifte. De auto werd, zonder sporen van braak, in de buurt van de Havendreef aangetroffen. De auto had een verkeersbord geraakt en was onderaan het talud tot stilstand gekomen. De Almeerder verklaarde dat hij de auto had geleend van een schadeherstelbedrijf en bekende valse aangifte gedaan te hebben. Proces-verbaal is opgemaakt. Voor het doen van valse aangifte staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar.

Bromfietscontrole
ZEEWOLDE De politie heeft vrijdagmorgen op de Zeewolderdijk een bromfietscontrole uitgevoerd. Binnen een uur zijn in totaal vijftien bromfietsen gecontroleerd en twee bekeuringen uitgeschreven voor teveel vermogen (opgevoerd).

Doorrijden na aanrijding
URK De politie heeft vrijdagnacht een 21-jarige automobilist uit Urk aangehouden. Hij was eerder die avond betrokken geweest bij een aanrijding op Urk, maar was doorgereden. Uit een ademanalyse op het politiebureau bleek dat hij een promillage had van 0,6. Na verhoor is hij weer heengezonden. Processen-verbaal zijn opgemaakt. LELYSTAD Een 42-jarige automobilist uit Lelystad is vrijdagmiddag aangehouden omdat hij was doorgereden na een aanrijding op de Lagune. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Na verhoor op het politiebureau is hij weer heengezonden. Processen-verbaal zijn opgemaakt.

Rijden onder invloed
URK Een 44-jarige automobilist uit Urk is vrijdagnacht op de Zuiderpalen aangehouden voor rijden onder invloed. De man was de politie opgevallen omdat hij met hoge snelheid reed en bijna een aanrijding met bromfietsers veroorzaakte. Hij bleek een promillage te hebben van 0,6. Hij is met een boete van 190 euro weer heengezonden. LELYSTAD De politie heeft vrijdagavond op de Punter een 27-jarige automobilist uit Lelystad aangehouden voor rijden onder invloed. Op het politiebureau werd een promillage vastgesteld van ruim 1,4. Hij bleek nog in een proeftijd te zitten omdat hij eerder was veroordeeld voor rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd. LELYSTAD Een 47-jarige automobilist uit Lelystad is vrijdagnacht op de Jol aangehouden voor rijden onder invloed. Hij was de politie opgevallen omdat hij nogal onzeker reed en over een trottoirband reed. Hij bleek een promillage te hebben van 1,9 en niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Processen-verbaal zijn opgemaakt. ALMERE Op de Westerdreef is zaterdagmorgen een 32-jarige automobiliste uit Almere aangehouden voor rijden onder invloed. Ze bleek een promillage te hebben van ruim 1 promille. Ze is met een rijverbod van vijf uur weer heengezonden. Proces-verbaal is opgemaakt.

Joyrider onder invloed
MARKNESSE De politie heeft vrijdagnacht op de Breestraat een 18-jarige Urker aangehouden voor rijden onder invloed. Hij had zonder te vragen de vrachtauto van zijn vader meegenomen en was op de Breestraat tegen een lantaarnpaal gereden. De jongen was niet in het bezit van een geldig rijbewijs en had in eerste instantie een valse naam opgegeven. Uit een ademanalyse op het politiebureau bleek hij een promillage te hebben van bijna 2 promille. Na verhoor is hij weer heengezonden. Processen-verbaal zijn opgemaakt.

Aanhouding hardrijder
ALMERE De politie heeft vrijdagavond op de Hospitaalweg een 40-jarige automobilist uit Almere aangehouden. De agenten hadden gezien dat hij met een snelheid van naar schatting 100 km/uur over de Veluwedreef reed. De man bleek nog een aantal boetes open te hebben staan. Na betaling hiervan is hij weer heengezonden. Proces-verbaal is opgemaakt.

Aanrijding onder invloed
LELYSTAD Een 22-jarige automobilist uit Lelystad is vrijdagnacht op de Tjalk van de weg geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen. De politieagenten vermoedden dat hij teveel gedronken had en brachten de man over naar het politiebureau. Hij is met onbekend letsel voor controle overgebracht naar het Zuiderzeeziekenhuis. Na behandeling is hij overgebracht naar het politiebureau. Hij weigerde mee te werken aan een bloedproef en is daarom ter ontnuchtering ingesloten.

Aanrijdingen
EMMELOORD Een 36-jarige bromfietser uit Bant heeft vrijdagavond letsel aan zijn arm opgelopen na een eenzijdig ongeval op de Noordzijde. Bij controle bleek hij alcoholische versnaperingen gedronken te hebben, maar hij bleef net onder de toegestane 0,5 promille. De man is waarschijnlijk ten val gekomen na een uitwijkmanoeuvre. LELYSTAD Op de Larserdreef heeft zich vrijdagmorgen een kop-staartbotsing voorgedaan. Een 32-jarige automobiliste uit Lelystad kon niet meer op tijd tot stilstand komen voor de verkeerslichten en botste achterop een 31-jarige automobilist uit Alphen aan de Rijn. De Lelystedelinge had rug- en nekklachten. De brandweer heeft het dak van de auto geknipt zodat zij rechtstandig uit het voertuig gehaald kon worden. Beide bestuurders zijn voor controle overgebracht naar het Zuiderzeeziekenhuis.
ALMERE Een 72-jarige Almeerse bestuurster van een scootmobiel is vrijdagmiddag gewond geraakt na een ongeval op de Rietmeent. Ze is waarschijnlijk met een voorwiel in een door sneeuw bedekte kuil gereden en over de kop geslagen. De vrouw werd opgevangen door buurtbewoners. Ambulancepersoneel heeft haar voor controle overgebracht naar het Flevoziekenhuis.