Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 11-01-2003 Persberichten district Rijn&Venen, 12.00 uur

Schaatser door het ijs gezakt

ABCOUDE Omstreeks 14.40 uur kregen de hulpdiensten de melding dat er een schaatser op de Botshol (onderdeel van de Vinkeveense plassen, gemeente Abcoude) door het ijs was gezakt. Doordat er verschillende meldingen binnen kwamen met varierende plaatsaanduidingen duurde het lang voordat de hulpdiensten de juiste plek konden vinden waar de schaatser door het ijs zou zijn gezakt.

Brandweerkorpsen Abcoude, Loenen aan de Vecht, Ronde Venen en Amstelveen assisteerden bij de zoekactie. In totaal waren 12 duikers gekomen om assistentie te verlenen. Een duiker is uiteindelijk in het water gegaan waar de man verdwenen was. Hij was samen met nog een duiker door de politiehelikopter daarnaartoe gebracht omdat zij over het ijs de plek niet konden bereiken. Rond half vijf trof de duiker het stoffelijk overschot van de man, 53 jaar uit Abcoude, aan.

Het slachtoffer was s middags gaan schaatsen en zakte door onbekende reden door het ijs. Een voorbijganger, een 48-jarige man uit Zevenhoven, schoot hem te hulp en raakte zelf ook in het water. Samen braken zij het ijs om zo aan wal te komen. Op een gegeven moment was de man uit Zevenhoven de Abcoudenaar ineens kwijt. Het lukte de man uit Zevenhoven om met behulp van een omstander (gegevens onbekend) aan wal te komen. Beiden zijn in een andere richting op zoek gegaan naar hulp. Nadat de man uit Zevenhoven hulp had geroepen en zich warm had aangekleed, was hij naar het politiebureau gegaan om een verklaring af te leggen.

De hulpdiensten waarschuwen voor het onbetrouwbare ijs. Door de hoge waterstanden van afgelopen weken, zijn waterschappen water aan het pompen. Hierdoor zakt de waterstand en heeft het ijs geen contact meer met het water. Het ijs groeit dus niet meer aan en is onbetrouwbaar.

Dronken automobilist veroorzaakt aanrijdingen

MAARSSEN De politie kreeg vrijdagochtend vanaf 10.10 uur diverse meldingen van aanrijdingen. Hierbij verliet de bestuurder het plaats van ongeval zonder zijn gegevens achter te laten. Zo botste hij tegen geparkeerd staande voertuigen op de Zwanenkamp en later tegen een hek op de Reigerskamp.

Inmiddels hadden politieagenten het kenteken van de automobilist opgeschreven en hem thuis opgewacht. Hier kwam hij, een 57-jarige man uit Maarssen, aanrijden. De politieagenten spraken de man aan en roken een alcohollucht. Uit de ademtest bleek dat de man teveel gedronken had; hij had 875 ug/l in zijn bloed (alcoholpromillage van 2.15). De man is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.