Korps: Friesland, plaats: Fryslân 11-01-2003
Politieberichten 10/1 (13.00) t/m 11/1 (13.00)

Videoautos voor regionale verkeershandhavingsteams

Alle 25 regionale verkeershandhavingsteams van de politie krijgen dit jaar een onopvallende videoauto voor de opsporing van grove overtredingen en verkeersmisdrijven. De autos worden ter beschikking gesteld door het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. Onopvallende videosurveillance is vooral bedoeld om bestuurders aan te pakken die grove overtredingen begaan, zoals bumperkleven, gevaarlijk rijden, agressief weggedrag, gevaarlijk inhalen, enz. De eerste autos zijn geleverd aan de verkeershandhavingsteams van de politieregios Twente en Friesland (team Fryske Diken). In de videoauto kunnen agenten de betreffende weggebruiker onopvallend volgen, terwijl geavanceerde videoapparatuur de gedragingen en de gemiddeld gereden snelheid over langere afstand registreert. Wie dertig kilometer per uur (of meer) te hard heeft gereden, wordt staande gehouden. Afhankelijk van de geregistreerde snelheid krijgt de bestuurder een forste geldboete of een dagvaarding; bij een overschrijding van de maximumsnelheid van 50 kilometer of meer wordt direct het rijbewijs ingevorderd.

Drachten: rijden onder invloed
Op vrijdagmiddag omstreeks 17.22 uur heeft de politie een automobilist staande gehouden aan de Overstesingel. De automobilist, een 25-jarige inwoner uit Drachten, viel op omdat hij nogal schokkerig reed. Hij is door de politie meegenomen naar het bureau voor een blaastest. De man blies aan het ademanalyseapparaat 500 ugl en kreeg hiermee een rijverbod van vijf uren. De zaak zal via Kort OM worden afgehandeld.

Heerenveen: winkeldiefstal
Op vrijdag 10 januari heeft er tussen 14.30 en 14.45 uur een winkeldiefstal plaatsgevonden in een drogisterij aan de Dracht. Men heeft enkele flesjes parfum meegenomen. Er is een signalement van een mogelijke verdachte: het zou gaan om een blanke man, leeftijd tussen de 30 en 35 jaar, lengte 1.85. De verdachte droeg een licht blauwe jas en een blauwe spijkerbroek. Aangifte werd gedaan door een 26-jarige inwoonster uit Heerenveen.

Giekerk: vrachtwagen ramt woning
Vrijdag omstreeks 17.50 uur heeft een truck met oplegger een woning aan de Sjoerdastrjitte geramd. De vrachtwagenchauffeur, een 43-jarige man uit Espel, reed over de Trynwaldsterdyk toen zijn stuurbekrachtiging uitviel. De vrachtwagen schoot daarop de berm in, ramde eerst een lichtmast en vervolgens een woning. De bewoners waren op dat moment thuis, echter niemand raakte gewond.

Lemmer: eenzijdige aanrijding met letsel
Op vrijdagavond om 19.55 uur is een auto met daarin een 26-jarige automobilist uit Sneek op de A6 bij Lemmer van de weg geraakt. De automobilist reed over de A6 uit de richting Joure. Hij wilde afslaan bij Lemmer en kreeg in de gaten dat zijn snelheid te hoog lag. Hij remde bij en verloor daarbij de macht over het stuur. Via de berm kwam hij in de sloot terecht. De brandweer heeft de automobilist uit de auto gehaald waarna hij met rugklachten door de ambulance naar het ziekenhuis is gebracht.

Joure: rijden onder invloed en rijbewijs ingevorderd Op vrijdagavond omstreeks 21.50 uur heeft de politie op de A7 ter hoogte van de afslag Joure-West een 28-jarige automobiliste uit Joure aangehouden. De vrouw reed onder invloed van alcohol. Zij is meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest. Zij blies 705 ugl. Hierop heeft de politie haar rijbewijs ingevorderd. De zaak zal via Kort Om worden afgehandeld.

Leeuwarden: zolderbrand
Op vrijdagavond omstreeks 22.00 uur heeft er een woningbrand plaatsgevonden aan de Gerard Terborchstraat. De brand is op de zolder ontstaan. Er zijn geen gewonden gevallen, de bewoners van de desbetreffende woning waren op het moment van de brand niet thuis. Omstreeks 22.25 uur had de brandweer de brand reeds onder controle. De mogelijke oorzaak van de brand is kortsluiting. De naastgelegen woningen hebben waterschade opgelopen.

Heerenveen: belediging
Op vrijdagavond omstreeks 23.28 uur surveilleerde de politie op de Gedempte Molenwijk. Zij zagen dat een uitgaansgelegenheid aan deze straat open was terwijl de eigenaar van de betreffende zaak geen vergunning heeft. De politie sprak de eigenaar, een 29-jarige inwoner uit Heerenveen, hier op aan en gaf aan dat voor dit strafbare feit proces-verbaal wordt opgemaakt. Vervolgens begon de eigenaar de poltiemannen uit te schelden. Hierop kreeg hij een waarschuwing. Echter, de man ging door met het uitschelden van de politie. Hierop is hij door de politie aangehouden wegens belediging en meegenomen naar het politiebureau. De zaak zal via Kort Om worden afgehandeld.

Britsum: woninginbraak
Tussen vrijdag 10 januari 16.30 en 22.45 uur heeft er een woninginbraak plaatsgevonden in een woning aan de Sillan. Men is binnengekomen via een uitzetraam aan de achterzijde van de woning. Enkele sieraden en een videorecorder worden vermist. Aangifte werd gedaan door de 46-jarige bewoonster.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdagochtend omstreeks 01.20 uur heeft de politie een 25-jarige inwoner uit Leeuwarden aan de James Wattstraat aangehouden. De man reed onder invloed van alcohol. Op het politiebureau blies de man 605 ugl. Met deze uitslag moest de man zijn rijbewijs inleveren. Echter, de man bleek niet over een rijbewijs te beschikken. Er zal Proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak woning
Op vrijdagavond tussen 19.15 en 23.55 uur heeft er een woninginbraak plaatsgevonden aan het Troelstrapark. Men is binnengekomen via het kamerraam. De buit bestaat uit een televisie, een videorecorder, een computer en enkele tientallen euros aan kleingeld. Aangifte werd gedaan door een 51-jarige inwoner uit Leeuwarden.

Marssum: aanrijding met letsel
Op zaterdagochtend omstreeks 08.57 uur heeft er een eenzijdige aanrijding plaatsgevonden op de Rijksweg 851 ter hoogte van Marssum. Een 31-jarige automobilist uit Harlingen reed richting Leeuwarden. In een flauwe bocht slipte de automobilist waardoor hij via de bosjes, de busbaan en de ventweg in de sloot terechtkwam. De auto raakte hierbij totaal vernield, de automobilist raakte gewond aan zijn arm.

Leeuwarden: diefstal skateboard
Op vrijdagavond 10 januari om 22.00 uur heeft een onbekende man een skateboard gestolen van een 15-jarige inwoner uit Leeuwarden. De jongen liep met een aantal vrienden in de Minnemastraat toen een onbekende op een scooter de skateboard van de jongen uit zijn handen vandaan greep. Vervolgens ging de onbekende op de scooter ervan door met het skateboard. Er is een signalement van de man op de scooter bekend. Het betreft een man met een donker getinte huid, 1.80 lang, normaal postuur, ongeveer 20 jaar oud en kort, zwart stekeltjes haar. Hij droeg een donkerblauwe jas met witte strepen op de zijkant, de scooter was donker van kleur. De waarde van het skateboard bedraagt enkele honderden euros.

Bureau Communicatie, tel 058 - 880 8272