Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken, 8 januari 2003

Het Nederlandse voorzitterschap van de OVSE, dat 1 januari 2003 van start is gegaan, wordt van 12-14 januari a.s. officieel ingeluid in Wenen.

Bij deze gelegenheid zal de minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, in zijn hoedanigheid van OVSE voorzitter, zijn eerste toespraak geven voor de 55 deelnemende landen van de OVSE in de zogenoemde "Permanente Raad".

In de toespraak zal de minister onder meer aangeven wat de Nederlandse voornemens zijn met betrekking tot het één-jaar durende OVSE voorzitterschap. De toespraak zal op 13 januari om 10.00 uur worden gehouden in de "Hofburg", het gebouw in Wenen waar de OVSE vergadert en is voor de pers toegankelijk.

Aansluitend op de toespraak van minister De Hoop Scheffer tot de OVSE Permanente Raad vindt een persconferentie plaats (12.30 - 13.00 uur).

In de middag voert de minister werkoverleg met de hoofden van de OVSE-instellingen en veldkantoren (dit overleg is niet toegankelijk voor de pers).

Ter gelegenheid van de officiele opening van het liaison kantoor van de Parlementaire Assemblee van de OVSE, 13 januari om om 18.45 uur, zal de minister enige woorden spreken. Ook de pers kan deze gelegenheid bijwonen.

Op 14 januari heeft de minister van 08.30-09.15 uur een bilateraal onderhoud met zijn Oostenrijkse ambtgenote, mevrouw Ferrero-Waldner, dat wordt gevolgd door een persmoment (09.15-09.30 uur). Daarna ontmoet de Nederlandse OVSE-voorzitter de andere twee leden van de trojka, de ministers van Buitenlandse Zaken van Portugal en Bulgarije, respectievelijk António Martins da Cruz en Solomon Passy.

De opening van het Nederlandse voorzitterschapsjaar wordt cultureel omlijst met een speciale dansvoorstelling op 12 januari van 11.30-13.00 uur in de Staats Opera van Wenen, de "Dans tegen geweld". Voor de pers zijn enkele plaatsen gereserveerd. Dit culturele raamprogramma is door de Nederlandse ambassade in Wenen georganiseerd in nauwe samenwerking met de Oostenrijkse autoriteiten. De bedoeling is om met door kunstenaars aangegeven thema's die verband houden met OVSE-activiteiten, zoals het tegengaan van geweld, een breder publiek bij het werk van de OVSE te betrekken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken opent 9 januari a.s. op de website van het ministerie een speciale pagina (www.minbuza.nl/ovse) die geheel aan het Nederlandse voorzitterschap van de OVSE is gewijd. Meer informatie over het Nederlandse OVSE-voorzitterschap is nu reeds te vinden op de website van de OVSE (www.osce.org/cio) . Via deze website kunt u zich ook op de mailing list laten plaatsen voor de ontvangst van persberichten.

Journalisten die belangstelling hebben om de opening van het Nederlandse voorzitterschapsjaar, of een deel daarvan, in Wenen bij te wonen, wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen met Stella Ronner, Directie Voorlichting Buitenlandse Zaken, te bereiken via telefoon: 070 348 5983 of 06 21 641 561 of per e-mail: stella.ronner@minbuza.nl.