Gemeente Breda

Persberichten

09-01-2003

Start acties bewonersinitiatieven in Noordoost en Heuvel

Bewoners van Breda Noordoost (Biesdonk, Doornbos/Linie, Geeren Noord, Geeren Zuid en Wisselaar) en Heuvel kunnen vanaf 12 januari weer ideeën indienen om de leefbaarheid in hun wijken te verbeteren. Voor Lusten & Lasten in Noordoost is 225.000 Euro beschikbaar en voor Heuvel aan zet 80.000 Euro. De ideeën moeten binnen zijn vóór 22 februari. Dit maakte wethouder J. Niederer bekend in een bijeenkomst met bewoners en andere betrokkenen.
Bewoners leveren ideeën en kiezen zelf welke ze willen uitvoeren. Ze dragen dus zelf de lusten en de lasten. De maatregelen moeten op korte termijn bijdragen tot verbetering van de woon- en leefomgeving van Noordoost en Heuvel. Het college wil de bewoners zo de kans geven om wat zij zelf belangrijk vinden in de buurt te realiseren. Zij worden op deze manier een nog gelijkwaardiger partij binnen de driehoek met gemeente en woningbouwcorporaties.

Lusten & Lasten
De bewoners van Noordoost zijn nauw betrokken bij alle activiteiten in het kader van Samenwerken aan leefbaarheid. De plannen voor de komende 15 jaar zoals beschreven in het Ontwikkelingsplan Breda Noordoost zijn samen met hen ontwikkeld. Om ook op korte termijn de leefbaarheid van de wijk te verbeteren is in 2000 Lusten & Lasten van de grond getild. Ook dit jaar kunnen bewoners van Breda Noordoost met plannen komen om de wijk te verbeteren. De afgelopen drie jaar hebben al veel bewoners hun plannen gerealiseerd. Een paar voorbeelden: vogelbroedkastjes in de bomen in Doornbos, meer kleur en fleur in de bermen van de Kapittelweg, een jeu de boulesbaan en natuurwandelingen door het park en de wijk. Een deelnamekaart is op verschillende plaatsen in de wijk verkrijgbaar, zoals bij de gemeenschapshuizen, de wijkbibliotheek en het Meldpunt Noordoost. Zaterdag 11 januari staat er een kraampje op het winkelcentrum Hoge Vucht waar bewoners kaarten kunnen krijgen. Uiterste inzendtermijn is 22 februari. Woensdag 9 april is de verkiezingsavond waarop de buurtbewoners bepalen welke ideeën er uitgevoerd gaan worden in 2003.

Heuvel aan Zet
Voor Heuvel ligt er 80.000 Euro klaar om in 2003 aan de slag te gaan. In Heuvel spelen er vier belangrijke themas: ontmoeting, veiligheid, schoon en fleurig en jeugd en jongeren. Een goed idee speelt in op één van deze vier themas. Enkele prima voorbeelden van het afgelopen jaar: een weekmarkt in Heuvel, de toegankelijkheid van Heuvel voor ouderen verbeteren, een veiliger Willem Barendszstraat en een theehuis waar alle vrouwen elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast krijgt Heuvel een aantal fleurige perken, een pad aangelegd door een hondenuitlaatplaats (HUP) en meer verlichting voor veiligheid. Voor kinderen en jongeren zijn er extra activiteiten geweest of staan nog op stapel. Het project Bewoners Heuvel aan zet maakt deel uit van het project voor stedelijke vernieuwing Heuvel, kwaliteit maken we samen. Een deelnamekaart voor Heuvel aan Zet is op te halen bij het Gemeenschapshuis de Vlieren,
Dr. Struyckenstraat 165 en bij de buurtmeester, Mr. Stormstraat 11, Apotheek De Heuvel, en de huisartspraktijken in de buurt. Ook zal er op 12 januari een kraampje aanwezig zijn bij de festiviteiten vanwege het veertigjarig bestaan van Gemeenschapshuis De Vlieren. Op 27 januari is er een informatieavond in Steunpunt De Brink, Heemskerkstraat 55, aanvang 19.30 uur.

Breda, 9 januari 2003