Ingezonden persbericht


Persbericht

www.jeugdraad.nl

Utrecht, 9 januari 2003

Hoe groot is de voetafdruk van Wouter Bos?

De Nationale Jeugdraad meet de mondiale voetafdruk van Nederlandse politici

Hoeveel ruimte neemt PvdA lijsttrekker Wouter Bos in op onze aarde? Deze vraag wordt op 12 januari beantwoord wanneer onder kritisch oog van jongeren van de Nationale Jeugdraad hij zijn mondiale voetafdruk berekent. Dit vindt plaats om 13.00 uur, na het lijsttrekkersdebat in café Dudok in Den Haag. In navolging van Wouter Bos zullen ook andere politici bekijken of zij op grote voet leven. Onder andere Wijnand Duyvendak (GroenLinks), staatssecretaris Van Geel (CDA), en Kirsta van Velzen (SP) laten in de week voor de verkiezingen, tevens op uitnodiging van de Nationale Jeugdraad, hun voetafdruk berekenen. Met de aandacht voor de mondiale voetafdruk wil de Jeugdraad duidelijk maken dat milieu en ontwikkelingssamenwerking thema s zijn die hoog op de politieke agenda horen te staan.

De mondiale voetafdruk is een model waarmee iedereen kan uitrekenen hoeveel ruimte er nodig is voor zijn of haar eigen consumptie. De Nationale Jeugdraad heeft ervaren dat de voetafdruk een zeer goed instrument is om mensen inzicht te geven in de relatie tussen de eigen consumptie en twee hoofdproblemen van duurzame ontwikkeling: armoede (en de ongelijke verdeling van welvaart) en de uitputting van de aarde. Daarom is de mondiale voetafdruk ook opgenomen in de jongerenvisie op de Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling (NSDO) die op 13 januari wordt aangeboden aan staatssecretaris Van Geel. De Nationale Jeugdraad hanteert dit instrument om jongeren bewust te maken van hun eigen consumptiepatroon, maar wil nu ook dat de politiek deze methode landelijk gaat inzetten. Door politici hun eigen voetafdruk te laten berekenen wordt hiertoe een aanzet geven.

Vanaf 12 januari tot en met de verkiezingen zal een flying team van jongeren door heel Nederland opereren om zoveel mogelijk politici en mensen op straat hun voetafdruk te laten berekenen. Dit team bestaat uit het voetenmannetje en twee assistenten. Na berekening van de voetafdruk wordt de desbetreffende persoon met een voet ter grootte van zijn afdruk op de foto gezet. Deze foto wordt opgenomen in een fotogalerie op www.stemjong.nl.

Aanwezigheid tijdens de bijeenkomsten is mogelijk, hiervoor kunt u contact opnemen met de Nationale Jeugdraad of het rooster in de bijlage bekijken.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht