Korps: Flevoland, plaats: Lelystad 12-01-2003
Grote brand in Smedinghuis
Stafdienst Communicatie, tel: 06 - 51 40 19 52

LELYSTAD Zondag vroeg in de ochtend is een uitslaande brand ontstaan in het Smedinghuis, het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat directie IJsselmeergebied. Het pand heeft grote schade opgelopen. Inmiddels heeft de brandweer het vuur onder controle maar zal nog een groot deel van de dag nodig hebben voor nablussen. Er is geen gevaar meer dat de brand overslaat naar nabijgelegen gebouwen als het politiebureau of het winkelcentrum Lelycentre. Niemand raakte gewond.

Burgemeester Leeuwe heeft een noodverordening ingesteld om mensen de toegang tot de omgeving van het afgebrande gebouw te kunnen verbieden. Hierdoor is de veiligheid beter te garanderen en kan het onderzoek naar de brand onbelemmerd zijn doorgang vinden. Uit metingen van de brandweer is gebleken dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen die een gevaar opleveren voor gezondheid. Let wel: rook is altijd ongezond. De constructie van het gebouw bevatte geen asbest.

De uitslaande brand veroorzaakte veel rookoverlast. Alles stond paraat om de bewoners van het nabijgelegen verzorgingshuis De Uiterton eventueel te evacueren, maar dat bleek niet nodig. De brandweer Lelystad heeft assistentie gekregen vanuit heel Flevoland en omliggende regios om de brand te bestrijden. In totaal zijn zon 125 brandweerlieden ingezet. De politie heeft het omliggende gebied afgezet.

Rijkswaterstaat ontvangt maandagochtend om 09: 30 uur alle medewerkers van Rijkswaterstaat en Riza (ruim 800) op de hoogte te brengen. Ze is nu op zoek naar vervangende werkruimte.