MUZIEK PLATFORM NEDERLAND

politiek ondersteunt Muziek Platforn nederland

Hilversum, 11 januari 2003

Het vrijdag gelanceerde Muziek Platform Nederland kreeg veel bijval dit weekend van de politiek. Het platform wil het economische en culturele belang van Nederlandse muziek optimaliseren. Hiervoor wil zij onder andere BTW verlaging voor cd's, een vast percentage Nederlandse muziek op alle radiozenders en werkbaarder condities voor poppodia. Staatssecretaris van Cultuur Van Leeuwen reageerde positief op de initiatieven van Muziek Platform Nederland. Hij zegde toe in zijn overdrachtsdossier melding van het belang van Nederlandse popmuziek en de voorgestelde plannen te maken. Ook CDA, PvdA, VVD en D66 beamen het belang van Nederlandse popmuziek en juichen de bundeling van krachten toe. PvdA en VVD vinden dat het beschikbare geld voor podiumkunsten aan herschikking toe is ten gunste van popmuziek. D66 zal BTW verlaging ondersteunen mits van te voren gegarandeerd wordt dat dit ten goed komt aan de consument. D66, CDA en PvdA zegden toe te zullen ijveren voor meer Nederlandse muziek op radiozenders, binnen de Europese kaders.

Muziek Platform Nederland is vrijdag j.l. gelanceerd op het jaarlijks terugkerende festival Noorderslag te Groningen. In het platform zijn alle belangrijke partijen op het gebied van (Nederlandse) muziek vertegenwoordigd. Door het geven van informatie over het belang van en de ontwikkelingen binnen de Nederlandse muziekbranche aan overheid en politiek, wil zij komen tot een groei van Nederlandse (pop)muziek, op zowel economisch als op cultureel gebied. Voor 2003 zijn de volgende speerpunten vastgesteld:

1. meer Nederlandse popmuziek op de Nederlandse radiozenders, namelijk 50%, waarvan 50% Nederlandstalig

2. verlaging van het BTW-tarief voor geluidsdragers zodat hier, net als voor boeken, films, tijdschriften, concertkaartjes en andere culturele goederen, het lage tarief geldt

3. Verbetering van de positie van podia en festivals door:
- ruimhartiger ondersteuning van de programmering en marketing
- investeren in professionalisering

- aanpassing van wet- en regelgeving die podia in hun voortbestaan bedreigt

Demissionair staatssecretaris van Cultuur, Cees van Leeuwen, hield na de presentatie van het platform een keynote speech waarin hij de huidige problemen erkent en de speerpunten van het platform zal meenemen in de overdracht naar zijn opvolger.

Tweede Kamer leden Boris Dittrich (D66, woordvoerder cultuur) en Jan Mastwijk (CDA) en kandidaatskamerleden John Leerdam (PvdA) en Arno Visser (VVD) gaven op zaterdag op hetzelfde festival antwoord op de stellingen en vragen van Muziek Platform Nederland. Daarbij was de uitspraak van Mastwijk 'pop is een uiting van cultuur en cultuur is wat je bent' een mooi vertrekpunt. Alle partijen erkennen de noodzaak van een integraal cultuurbeleid en van wat Dittrich noemt 'broedplaatsenbeleid' goede voorwaarden van, ook kleine(re) poppodia. De politiek kreeg te horen van Muziek Platform Nederland dat het toewijzen van 1 of 2 speciaal Nederlandse zenders geen afdoende oplossing is. Het gaat er juist om dat alle zenders meer Nederlandse muziek draaien, naar Frans, Canadees en Belgisch voorbeeld en naar wens van bijv. Duitsland en Italië.

---
De oprichtende partijen zijn Buma, Conamus, Music Managers Forum, Nationaal Pop Instituut, NVGD, NVPI, Vereniging Nederlandse Poppodia. Voor meer informatie belt u Conumus (035 6218748) of de NVPI (035 6254411).

12 jan 03 14:06