Korps: Friesland, plaats: Fryslân 12-01-2003
Politieberichten 11/1 (13.00) t/m 12/1 (13.00)

Drachten: aanrijding met letsel
Op zaterdag 11 januari heeft er omstreeks 15.20 uur op de Noorderhogeweg een aanrijding met letsel plaatsgevonden. Een 46-jarige automobilist uit Rottevalle reed op de Noorderhogeweg vanuit de richting Rottevalle. Bij de kruising met Nijtap wilde de automobilist links afslaan en moest hierbij wachten op het rode verkeerslicht. Een 24-jarige automobilist uit Groningen reed ook op de Noorderhogeweg en kwam uit tegengestelde richting. Bij de kruising met Nijtap stond voor hem het verkeerslicht op groen waardoor hij door kon rijden. De 46-jarige automobilist dacht dat zijn licht ook op groen stond en sloeg daarom linksaf, waarschijnlijk heeft hij naar het verkeerde stoplicht gekeken. Hij botste daarop tegen de zijkant van de auto van de 24-jarige automobilist. Laatstgenoemde raakt onwel, hij werd onderzocht door ambulancepersoneel. Hij hoefde echter niet mee naar het ziekenhuis.

Heerenveen: vernieling winkeldeur, verdachte aangehouden Zaterdag omstreeks 16.35 uur kreeg de politie een melding dat een toegangsdeur van een telecomwinkel aan de Dracht vernield zou zijn door een lastige klant. De politie kreeg een signalement van een verdachte en reed naar diens woning in de Geraniumstraat. Bij de woning heeft de politie de verdachte, een 21-jarige inwoner uit Heerenveen, aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat de aanleiding voor de vernieling was dat de telefoon van de verdachte niet meer functioneerde. Hij was het niet eens met de afhandeling hiervan en reageerde zich af door een monitor om te gooien en de telefoon naar een medewerkerster van de winkel te gooien. Uiteindelijk gooide de verdachte de geopende toegangsdeur te ver open zodat het glas kapot ging. De zaak zal via Kort Om worden afgehandeld.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Op zaterdagavond om 18.30 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Bleeklaan tussen een 49-jarige automobilist uit Leeuwarden en een 18-jarige fietser uit Leewarden. De automobilist wilde bij de rotonde Bleeklaan / Vliet rechtsaf slaan richting de Vlietsterbrug. Op dat moment kwam de fietser van rechts de rotonde oprijden. De automobilist was niet in staat op tijd te remmen waardoor er een aanrijding ontstond. De fietser viel met haar hoofd op het wegdek waardoor ze een hoofdwond opliep. Daarop is ze door de ambulance naar het MCL vervoerd voor nader onderzoek.

Beetsterzwaag: kind bekneld onder een boom
Op zaterdagavond omstreeks 17.25 uur is een 4-jarig jongetje uit Overveen klem komen te zetten onder een eerder omgewaaide boom aan de van Harinxmaweg. Het jongetje kroop onder de stam waardoor de grote stronk van de boom weer terug viel. Hij kwam vast te zitten en moest door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd worden. Hij is met de ambulance overgebracht naar het Academisch ziekenhuis in Groningen. Het jongetje maakt het naar omstandigheden goed.

De Valom: woningbrand
Op zaterdagavond omstreeks 19.35 uur kreeg de politie een melding van een uitslaande brand in een woning aan de Hogewal. De 43-jarige bewoonster was niet meer aanwezig in de woning. De brandweer had het vuur gauw onder controle. De voorzijde van het pand en het dak zijn uitgebrand. De bewoners van de naastgelegen woonboerderij hebben tijdelijk hun huis verlaten. Er zijn geen slachtoffers gevallen. De oorzaak van de woningbrand is nog niet bekend.

Drachten: woningbrand
Op zaterdagavond om 21.05 uur heeft er een woningbrand plaatsgevonden aan het Knobeldorffplein. De brandweer heeft de brand geblust, ook was de ambulance aanwezig. Er zijn echter geen slachtoffers gevallen. De bewoner, een 55-jarige man, was niet meer in zijn woning aanwezig. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Sneek: beroving, verdachten aangehouden
Op zaterdagavond omstreeks 23.00 uur werd de politie aan het Martiniplein aangesproken door een 27-jarige inwoonster uit Wommels en een 29-jarige inwoonster uit Reauhus. Ze gaven aan dat ze even daarvoor beroofd waren door drie personen. Op basis van het signalement van de drie verdachten kon de politie in de Gele Lis twee verdachten aanhouden. De derde verdachte werd in zijn woning aan de Winsemiusstraat aangehouden. De verdachten, twee 25-jarige inwoners en een 25- jarige inwoonster uit Sneek, hebben bekend dat ze de twee vrouwen beroofd hebben van hun tas en portemonnee. Daarop heeft de politie alle drie de verdachten meegenomen naar het politiebureau en ingesloten.

Leeuwarden: inbraak bedrijfspand
Op zaterdagavond omstreeks 22.45 heeft er een inbraak plaatsgevonden in een bedrijfspand aan de Tesselschadestraat. Door vernieling van een ruit is men binnengekomen. Er wordt een flatscreen vermist. Aangifte werd gedaan door een 32-jarige inwoonster uit Leeuwarden.

Burgum: woningbrand
Op zaterdagavond omstreeks 22.00 uur heeft er een woningbrand plaatsgevonden in een woning aan de Menno van Coehoornweg. De brand is naar alle waarschijnlijkheid in de schoorsteen ontstaan waarna het rieten dak van de woning vlam heeft gevat. Binnen afzienbare tijd stond het hele dak in de brand. De bewoners van de woning, een 50-jarige vrouw en een 53-jarige man konden hun huis tijdelijk verlaten.

Wirdum: vechtpartij, verdachte aangehouden
De politie kreeg op zondagochtend om 00.54 uur de melding dat er een vechtpartij zou zijn aan de Greate Buorren. Hierbij zou een groep van ongeveer 20 personen betrokken zijn. De situatie dreigde te escaleren, de politie sommeerde de groep dan ook weg te gaan. Echter, daar werd niet aan voldaan. Onder invloed van alcohol, schreeuwde de groep, zocht onderling ruzie en gedroeg zich baldadig naar de politie toe. Er werd een politiehond ingezet om de mensen op afstand te krijgen. De politie heeft uiteindelijk een 38-jarige inwoner uit Wirdum aangehouden. De man gedroeg zich agressief naar de politie toe. Hij schopte een politieman en trok bij zijn aanhouding een ruitenwisser van een politieauto af. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Op zondagochtend om 02.20 uur heeft de politie een fietsendief aangehouden. De politie zag op de Weaze een man lopen met een fiets aan de hand waarvan het slot opengebroken was. De politie controleerde het framenummer van de fiets en constateerde dat de fiets in november 2002 gestolen was. Daarop werd de verdachte, een 19-jarige inwoner uit Sonnega, aangehouden en op het politiebureau ingesloten.

Wolvega: fietsendief aangehouden
Op zondag 12 januari omstreeks 07.59 uur heeft de politie een 23-jarige inwoner uit Wolvega aangehouden. De politie kreeg een melding dat er een fiets was gestolen in de Hoofdstraat. Op basis van het opgegeven signalement kon de politie de verdachte in de Harenstraat aanhouden. Het slot van de fiets waarop de verdachte reed, was verbroken. De verdachte bekende dat hij de fiets even eerder had weggenomen. De politie heeft de man overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: diefstal school
Op zondagochtend 12 januari omstreeks 08.30 uur heeft er een diefstal plaatsgevonden in een schoolgebouw aan de Rengerslaan. Met een baksteen is een ruit ingegooid waarna men uit het gebouw een pc heeft meegenomen. De waarde van de pc bedraagt een paar duizend euro. Aangifte werd gedaan door een 34-jarige inwoner uit Leeuwarden.

Heerenveen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Op zaterdagavond omstreeks 20.07 uur heeft de politie een 42-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op de A32 ter hoogte van de afslag Oranjewoud. De automobilist viel bij de politie op omdat hij met een kapot achterlicht reed. Ook slingerde de auto over de weg. Op het bureau blies de man 840 ugl. Hiermee werd zijn rijbewijs ingevorderd. De zaak zal via Kort Om worden afgehandeld.

Joure: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Op zaterdag 11 januari om 21.48 uur kreeg de politie een melding dat er een aanrijding was op de Iepensteinlaan. Het bleek te gaan om een 20-jarige automobilist uit Joure die zijn auto total loss had gereden. Het betrof een eenzijdige aanrijding. De man is meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest. Uit de blaastest bleek dat de automobilist onder invloed van alcohol was, hij blies 605 ugl. Hiermee werd zijn rijbewijs ingevorderd. De zaak zal via Kort Om worden afgehandeld.

Wolvega: rijden onder invloed
Op zaterdagavond omstreeks 23.02 uur heeft de politie op de Heerenveenseweg een 32-jarige automobilist uit Drachten gevraagd mee te werken aan een blaastest. Op het bureau blies hij 530 ugl. Hij kreeg hiermee een rijverbod van zes uren opgelegd. De zaak zal via Kort Om worden afgehandeld.

Zwaagwesteinde: rijden onder invloed
Op zaterdag omstreeks 23.53 uur heeft de politie op de Tolweg een 41-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde staande gehouden voor een alcoholcontrole. De man werd meegenomen naar het bureau waar hij op het ademanalyse-apparaat 560 ugl blies. Hij kreeg hiermee een rijverbod van zes uren. De zaak zal via Kort Om worden afgehandeld.

Goutum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Op zondagochtend omstreeks 01.00 uur heeft de politie op de Jonkersleane een 52-jarige automobilist uit Goutum staande gehouden. Hij werd gevraagd mee te werken aan een blaastest. Hierop is de man vrijwillig meegegaan naar het bureau. Daar blies hij aan het ademanalyse-apparaat 840 ugl. Met deze uitslag is zijn rijbewijs ingevorderd. De zaak zal via Kort Om worden afgehandeld.

Franeker: rijden onder invloed
De politie heeft op zondagochtend om 03.25 uur een 19-jarige automobilist uit Menaldum aan de Tzummerweg staande gehouden. De verlichting van zijn auto was niet in orde. Ook verzocht de politie de automobilist een blaastest te doen. Op het bureau blies de man 525 ugl. Hiermee kreeg hij een rijverbod van zes uren opgelegd.

Bureau Communicatie, 058 - 880 8272