Politie Gelderland-Midden

Zevenaar, grootscheepse verkeerscontrole
Publicatiedatum: 12-01-2003

Bij een grootscheepse verkeerscontrole, van zaterdag 21.30 uur tot zondag 04.00 uur in Zevenaar, heeft het Verkeershandhavingsteam (VHT) 359 processen-verbaal uitgeschreven. De nadruk bij deze controle lag op het gebruik van alcohol in het verkeer; hoewel verreweg de meeste overtredingen betrekking hadden op rijden met een te hoge snelheid.

Er werd in Zevenaar gecontroleerd op drie locaties: de Babberichseweg, de Doesburgseweg en de Arnhemseweg. Het gebruik van alcohol is de oorzaak van menig ongeluk. Om dit soort ongevallen te verminderen controleert het VHT vaak op het gebruik van alcohol en promoot zij de BOB-campagne. Tijdens de omvangrijke controle in Zevenaar zijn 1150 blaastesten afgenomen. In totaal bleken acht personen (vijf op de Babberichseweg en drie op de Doesburgseweg) met drank op achter het stuur te zijn gekropen. De meeste drankrijders kregen een rijverbod van één á twee uur opgelegd. Op de Doesburgseweg kreeg een 55-jarige man uit Zevenaar een rijverbod van zes uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Op de Babberichseweg kreeg een 24-jarige bromfietser uit Babberich een rijverbod van zeven uur, omdat hij teveel alcoholhoudende drank had gedronken.

Snelheid
Het VHT heeft als doel het vergroten van de verkeersveiligheid. Deze verkeersveiligheid moet te meten zijn in de afname van het aantal (ernstige)letselongevallen. Zij richt haar pijlen dan ook op vijf gebieden waarbij veel ernstige ongelukken gebeuren. Dit zijn, naast alcohol, het dragen van een helm, het dragen van een gordel, snelheid en het negeren van rode verkeerslichten. In Zevenaar werd op al deze gebieden gecontroleerd.
Op de Doesburgseweg reden 140 voertuigen te hard, terwijl op de Arnhemseweg 174 wagens een te hoge snelheid hadden. Op de A12 reed een Duitser (zie elders in de berichtenlijst van Rivierenland) 220 kilometer per uur. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en zijn auto is in beslaggenomen.
Vijf personen kregen een boete voor het niet dragen van een gordel. De overige processen-verbaal hadden betrekking op andere zaken, zoals het missen van een taxipas, een defecte uitlaat en vervallen APK. De douane bekeurde tenslotte een automobilist voor het niet betalen van de Belasting van personenauto"s en motorrijwielen. Deze man kan rekenen op een boete van ruim 10.000 euro.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---