Nieuwsbericht

zondag, 12 januari 2003, 16.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Grote hoeveelheid chocoladeletters verduisterd. Alkmaar, vrijdag 10 januari 2003.
Vandaag heeft de eigenaar van een chocoladeleverancier aangifte gedaan van verduistering van een groot aantal chocoladeletters. Dit gebeurde eind vorig jaar. Het bedrijf werd benaderd door een persoon die 2000 letters bestelde. Na verschillende controles door de aangever over de betrouwbaarheid van de beller werden eind november de letters geleverd. Echter tot op heden werd geen geld betaald. Toen de aangever na ging waar het geld bleef bleek het bedrijf, dat gevestigd was aan de Hazenkoog in Almaar, niet meer te bestaan. De schade bedraagt ruim 8000 euro.

Snelheidscontroles met behulp van videoauto
Alkmaar / Noord-Scharwoude, vrijdag 10 januari 2003. Vrijdagavond tussen 17.00 en 21.00 uur werd met behulp van een videoauto een snelheidcontrole gehouden op de Provincialeweg N242 te Alkmaar en de Schagerweg te Noord-Scharwoude. Tijdens deze controle werden tien bestuurders bekeurd omdat zij te snel reden. De hoogste snelheidsovertreding werd gemeten op een deel van de Schagerweg waar een snelheidsbeperking geldt van 70 km/u. Daar reed een bestuurder 111 km/u. Tevens werd een bestuurder van een auto bekeurd omdat hij een andere autobestuurder rechts inhaalde.

Rijden onder invloed van alcohol

- Heiloo, zaterdag 11 januari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 48-jarige bestuurder van een personenauto uit Limmen aangehouden. De man reed over de Kapellaan en bleek alcohol te hebben gedronken. Hij blies 255 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane marge van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht).

- Zuid-Scharwoude, zondag 12 januari 2002.
Op zondagmorgen omstreeks 01.00 uur reed een 22-jarige man uit Noord-Scharwoude een paaltje plat op de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude. Bij controle bleek de man alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 815 ugl. Dat is bijna vier maal het wettelijk toegestane maximum. De man kreeg een proces-verbaal. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

- Heerhugowaard, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 05.30 uur werd op de Esdoornlaan in Heerhugowaard een 22-jarige Heerhugowaarder in een personenauto gecontroleerd. Hij blies 365 ugl. Dat is ruim anderhalf keer het wettelijk maximum. De man kreeg een proces-verbaal.

Geld gestolen uit winkel
Alkmaar, zaterdag 11 januari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een winkelbedrijf aan de Laat. Men kwam in het pand door het vernielen van een raam. Vanuit de winkel werd een kassalade met een onbekende hoeveelheid weggenomen.

Fietser ernstig gewond na ongeval
Heerhugowaard, vrijdag 10 januari 2003.
Vrijdagavond kort na 19.00 uur vond een ernstige aanrijding plaats op de Oostdijk bij de brug tussen de Obdammerdijk en de Oostdijk. De bestuurder van een personenauto, een 44-jarige man uit Opmeer, reed met zijn auto over de Oostdijk, komende uit de richting van de van Veenweg. Op de kruising van de Oostdijk met de brug schepte de autobestuurder een 18-jarige jongen uit Heerhugowaard. Deze raakte door de aanrijding ernstig gewond. Hij liep onder anderen verschillende gebroken ledenmaten op. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar. De autobestuurder verklaarde dat hij de fietser niet had opgemerkt.

Aanrijding met letsel

- Broek op Langedijk, zaterdag 11 januari 2002. Op zaterdagmiddag omstreeks 13.25 uur raakte een 24-jarige man uit Zuid-Scharwoude gewond bij een aanrijding op de kruising Dulleweg - de Punt in Broek op Langedijk. Het Slachtoffer reed in een personenauto over de Punt en kreeg op genoemde kruising geen voorrang van een 36-jarige man uit Sint Pancras die over de Dulleweg aan kwam rijden. Door de aanrijding kwam het slachtoffer naast de weg terecht. Hij kwam hij met zijn voertuig tegen een boom tot stilstand. Het slachtoffer moest voor behandeling worden overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar. Hier werd een hoofdwond gehecht.

- Alkmaar, zaterdag 11 januari 2003.
Op zaterdagmiddag omstreeks 17.25 uur raakte een 17-jarige jongen uit Alkmaar gewond toen hij op de kruising Wageweg - Kanaalkade te Alkmaar werd aangereden door een 24-jarige uit Heerhugowaard in een personenauto. De jongen kwam over de Wageweg aangereden en kreeg geen voorrang van de voor hem van links komende automobilist. De jongen liep verwondingen aan zijn hoofd. Zijn fiets was total loss.
- Heerhugowaard, zaterdag 11 januari 2003.
Op zaterdagavond omstreeks 19.15 uur reed een 83-jarige man uit Warmenhuizen in een personenauto over de Middenweg te Heerhugowaard. Door nog onbekende oorzaak verloor de bestuurder de macht over het stuur en kwam aan de linkerzijde van de weg tegen een boom tot stilstand. De bestuurder kwam hierdoor in de auto bekneld te zitten. Ook raakte zijn auto in brand. Omstanders wisten de auto te blussen. De man moest door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar.

Bommelding
Alkmaar, zaterdag 11 januari 2003.
Op zaterdagmiddag omstreeks 15.00 uur kwam er bij de servicebalie van een supermarkt aan de Wendelaarstraat te Alkmaar een telefonische bommelding binnen. De beller zei dat er omstreeks 16.00 uur een bom af zou gaan. Het personeel van de supermarkt ontruimde daarop het winkelpand. Om 15.20 was er niemand meer in het pand. Nadat het tijdstip van 16.00 uur was verstreken en er niets was gebeurd, werd het pand door de politie doorzocht. Hierbij werd niets aangetroffen. Om 17.05 uur werd het pand weer vrijgegeven.

Belediging
Alkmaar, zaterdag 11 januari 2003.
Op zaterdagavond omstreeks 20.00 uur was de politie nabij een café aan de Vincent van Goghlaan te Alkmaar. Een klant van het café had gedreigd de ramen in te zullen gooien. Toen de politie ter plaatse kwam maakte de verdachte beledigende opmerkingen (kanker- en teringlijers) in de richting van de politie. De man, een 25-jarige Alkmaarder, werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij kreeg een proces-verbaal.

Vernieling auto
Zuid-Scharwoude, zondag 12 januari 2003.
Op zaterdagavond had de eigenaar van een personenauto deze geparkeerd langs de Boomgaard te Zuid Scharwoude. Toen de man op zondagmorgen omstreeks 00.50 uur in de achtertuin van een woning stond hoorde hij stemmen bij zijn auto. Toen hij ging kijken zag hij twee jongens, waarvan er een met een bezemsteel bezig was zijn spiegel eraf te slaan. Hij rende er heen en wist na een achtervolging die jongen te pakken te krijgen. Het betrof een 16-jarige jongen uit Zuid-Scharwoude. De jongen werd aan de politie overgedragen. Hij heeft een verklaring afgelegd.

Auto in brand
Heiloo, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 02.20 uur reed een 23-jarige man uit Den Helder in een personenauto over de A9 onder Heiloo toen er plots brand uitbrak in de auto. Hij stuurde de auto op de vluchtstrook. De inzittenden van de auto verlieten hierop snel het voertuig. De bestuurder en een 22-jarige man uit Den Helder liepen brandwonden op. Een 17-jarig meisje uit Den Helder kwam met de schrik vrij. De brand is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement. De slachtoffers zijn opgenomen in het Medisch Centrum te Alkmaar.

Brandstichting en diefstal
Alkmaar, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 04.15 uur kreeg de politie melding van een in brand staande auto aan de Forestusstraat in Alkmaar. Hier werd inderdaad een personenauto aangetroffen die aan de rechter zijde in brand stond. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. In de directe nabijheid, op de Kruseman van Eltenweg, werden twee mannen aangetroffen die op een fiets reden en een jerrycan benzine bij zich hadden. Beide mannen (19 jaar en afkomstig uit Heerhugowaard) werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Zij verklaarden vanuit Alkmaar naar Heerhugowaard te hebben gewild. Eerst hadden zij gepoogd een auto te stelen. Hiertoe hadden zij nabij de watertoren op de Bergerweg een personenauto opengebroken. Toen het niet lukte deze weg te nemen hadden zij uit de auto de jerrycan ontvreemd. Even verderop stalen de mannen een fiets. Op hun weg waren zij op de Forestusstraat een personenauto tegengekomen die door een van hen in brand werd gestoken.

NOORDKOP

Flessen drank gestolen
Schagen, vrijdag 10 januari 2003.
In de nacht van donderdag op vrijdag werd een hoeveelheid drinkwaar gestolen vanuit een koelcel in een bedrijf aan de Markt. Men kwam in het bedrijf door het vernielen van een deur. De koelcel was afgesloten met een aantal sloten die door de inbrekers werden vernield. Zij namen vervolgens een hoeveelheid flessen drank weg en een aantal dozen met salades. De totale waarde van de weggenomen goederen bedraagt ruim 800 euro.

Dronken autobestuurder rijdt met auto in sloot
Warmenhuizen, vrijdag 10 januari 2003.
Vrijdagavond belandde een 48-jarige vrouw uit Schoorl met haar auto in de sloot naast de rijbaan van de Westfriesedijk. De vrouw verloor bij het wegrijden van een toerit naar een bedrijf de macht over het stuur en kwam in de sloot tot stilstand. Bij controle bleek dat zij alcohol had gedronken. Zij blies 645 ug/l. Dat is nagenoeg driemaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Gezien deze grote hoeveelheid en het feit dat zij betrokken was bij een ongeval werd haar rijbewijs ingevorderd.

Rijden onder invloed van alcohol

- Den Helder, zaterdag 11 januari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 29-jarige bestuurder van een bromfiets uit Den Helder aangehouden op de Havenweg. Bij controle bleek dat hij alcohol had genuttigd. Hij blies 570 ug/l. Dat is ruim 2,5 maal de toegestane waarde van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht).
Kort daarop werd op de Ruyghweg een 25-jarige man uit Den Helder aangehouden. Hij reed daar met zijn auto en ook hij bleek alcohol te hebben gebruikt. Deze bestuurder blies 290 ug/l. Eveneens op de Ruyghweg werd een 44-jarige bestuurder van een personenauto uit Den Helder aangehouden. Ook deze bestuurder had (flink) te diep in het glaasje gekeken. Hij blies 740 ug/l. In verband met de grote hoeveelheid gebruikte alcohol werd zijn rijbewijs ingevorderd.

- Schagen, zaterdag 11 januari 2003.
Tot slot werd in dezelfde nacht op de Nieuwstraat in Schagen een 25-jarige man uit Barsingerhorn aangehouden. De man reed in zijn auto over de genoemde straat. Hij blies bij een controle 585 ug/l. Ook een hoeveelheid die het rechtvaardigt om zijn rijbewijs in te vorderen.
- Schagen, zondag 11 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 04.w20 uur werd een 23-jarige man uit Slootdorp gecontroleerd op de Nieuwstraat te Schagen. Hij blies 550 ugl. Dat is tweeëneenhalf keer het wettelijk maximum. Tijdens een controle op de Provincialeweg blies een 30-jarige Zaandammer 420 ugl. De man was opgevallen omdat hij bij het zien van de politie zijn auto keerde en er met grote snelheid vandoor ging.

- Wieringerwerf, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen werden twee personen gecontroleerd, die teveel alcohol bleken te hebben gebruikt. Een 20-jarige man uit Middenmeer blies 480 ugl bij een controle op de Sternstraat omstreeks 02.25 uur en een 20-jarige man uit Den Helder blies omstreeks 03.25 uur 440 ugl bij een controle op de Lauwert.

Inbraak videotheek
Den Helder, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 05.10 uur werd er ingebroken in de videotheek aan de Drooghe Bol in Den Helder. De daders kwamen binnen door een ruit in te gooien met een steen. Voor zover bekend zijn de daders wel binnen geweest, maar hebben zij niet de gelegenheid gehad om iets weg te nemen.

Snelheidscontroles
Middenmeer, zaterdag 11 januari 2003.
Op zaterdag werd tussen 15.30 en 22.15 uur gecontroleerd op snelheid op de Groetweg, de N9, N248, N242 en de N241 onder Middenmeer. De controles werden uitgevoerd met een onopvallende videoauto en de lasergun. In totaal leverde dit elf bekeuringen op wegens overschrijding van de maximum snelheid van 80 km per uur. Een 19-jarige bestuurder uit Wieringerwerf, die op 153 km per uur werd geklokt, moest zijn rijbewijs inleveren. Een 36-jarige man uit Nieuwe-Niedorp bleek geen geldig rijbewijs te hebben. Hij werd geklokt op 111 km per uur. Zijn auto werd in beslag genomen. De andere bestuurders kwamen er vanaf met een bekeuring.

WESTFRIESLAND

Vier mannen aangehouden na bedreiging
Wijdenes, vrijdag 10 januari 2003.
Vrijdagavond werden vier mannen tussen 22 en 44 jaar en afkomstig uit Grootebroek en Bovenkarspel. Eén van de mannen, een 33-jarige inwoner van Grootebroek, had een bewoonster van een woning aan de Blokdijk bedreigd omdat er volgens de verdachte hennepplanten door haar waren weggenomen uit een schuur bij haar woning. Uit onderzoek bleek dat er vermoedelijk een hennepkwekerij aanwezig was geweest in een schuur bij het pand. Alle planten waren echter verdwenen. De 33-jarige man is aangehouden in verband met de bedreiging en het feit dat hij eigenaar bleek te zijn van de verdwenen planten. De andere drie mannen werden aangehouden omdat zij worden verdacht van de mogelijke betrokkenheid van het kweken van een grote hoeveelheid hennep.

Man in woning beroofd en mishandeld
Hoorn, vrijdag 10 januari 2003.
Vrijdag werd een 48-jarige man uit Hoorn in zijn woning aan de Stijl ernstig mishandeld en beroofd van geld en sieraden. De man kwam in de avonduren thuis. Op het moment dat hij zijn huis binnen wilde gaan werd hij door drie mannen geschopt en geslagen en werd hij bedreigd met een vuurwapen. De daders bevonden zich op het moment dat het slachtoffer thuis kwam al in de woning. De slachtoffer werd verschillende keren geschopt en geslagen. Hierbij verloor de man het bewustzijn. Nadat de daders Toen enige tijd later een familielid in de woning kwam werd het slachtoffer aangetroffen in een kast. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis en daar opgenomen met verschillende gebroken ledenmaten. Van de daders is alleen bekend dat het vermoedelijk gaat om drie mannen waarvan één blanke man en twee mannen van vermoedelijke Antilliaanse afkomst. De politie stelt een onderzoek naar de identiteit van deze mannen.

Man aangehouden na het slaan en beledigen van agent Hoorn, zaterdag 11 januari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 24-jarige man uit Hoorn aangehouden op de Roode Steen nadat hij een politieagent beledigde. De politie was op de Roode Steen aanwezig in verband met een vechtpartij die daar had plaats gevonden. Toen de politie de man aan wilde houden sloeg hij een van de agenten verschillende keren in zijn maag en tegen zijn borst. Toen de man was overmeesterd uitte hij een aantal beledigingen in de richting van één van de agenten. De man is overgebracht naar het politiebureau en in de loop van de zaterdagmorgen, na te zijn gehoord, weer in vrijheid gesteld.

Dief overlopen
Hoorn, zaterdag 11 januari 2003.
Op zaterdagmiddag omstreeks 16.40 uur ging het alarm van een school aan de Blauwe Berg in Hoorn. Toen de conciërge en de bewaking ter plaatse kwamen, zagen zij nog juist een man wegrennen vanuit het pand. De verdachte had een raam vernield om binnen te komen. Hij was op dezelfde wijze het pand uit gegaan. De man kon niet meer achterhaald worden. Onduidelijk is nog of er iets is ontvreemd.

Aanrijding met letsel
Hoogkarspel, zaterdag 11 januari 2003.
Op zaterdagavond omstreeks 22.00 uur raakte een 16-jarig meisje uit Wervershoof gewond bij een aanrijding op de Streekweg in Hoogkarspel. Het meisje reed op de bromfiets. Een voor haar rijdende auto, bestuurd door een 52-jarige man uit Hoogkarspel sloeg rechtsaf een oprit in en liet het meisje niet voor gaan. Het slachtoffer moest met been- en rugletsel worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Joyriding
Zwaag, zaterdag 11 januari 2003.
Op zaterdagavond omstreeks 22.20 uur kreeg de politie een melding dat er met auto's gescheurd zou worden op de Corantijn in Zwaag. Hier trof de politie een nog lopende personenauto aan met veel schade aan de voor- en zijkant. De auto bleek eerder op de avond te zijn gestolen bij een bedrijf aan de Corantijn. De politie stelt een onderzoek in naar de dader van de joyriding.

Traangas
Wervershoof, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 02.30 uur werd een 18-jarige jongen uit Bovenkarspel aangehouden op de Hoek in Wervershoof in verband met het bezit van traangas. De jongen had eerder op de avond ruzie gehad in een café aan de Hoek. Hij was naar buiten gegaan en stond buiten te wachten op degene waarmee hij de problemen had gehad. De verdachte verklaarde dat deze naar buiten kwam met een grote groep andere jongens. Omdat hij bang was in elkaar te worden geslagen had hij het busje traangas gepakt en in de richting van de jongen gespoten. Hij had echter gemist. De portier van het café had de traangas vervolgens afgenomen. De verdachte is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij is inmiddels weer heengezonden.

Belediging
Enkhuizen, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 04.15 uur werd een 17-jarige jongen uit Enkhuizen aangehouden op de Kaasmarkt in zijn woonplaats. De jongen veroorzaakte eerder op de avond overlast, toen hij in een portiek stond. Hij werd toen door de politie weggestuurd. Een kwartier later bleek de jongen nog in het portier aanwezig te zijn. Toen hij weer werd weggestuurd begon hij de politiemensen uit te schelden voor " kankerlijers". Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Alcoholcontrole
Zwaag, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 04.55 uur werd een 32-jarige vrouw uit Zwaag in haar woonplaats op de Keern aangehouden. De automobiliste leek teveel alcohol te hebben gebruikt. Zij blies 285 ugl. Dat is een behoorlijke slok meer dan de toegestane 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De vrouw kreeg een proces-verbaal.