Nederlandse Vereniging van journalisten

12/01/2003 Sectie Freelance
Freelancers nog steeds vogelvrij

De nieuwe regelgeving voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) die eind vorig jaar is ingevoerd, brengt niet de beloofde duidelijkheid. Het zelfstandig ondernemerschap wordt zelfs ernstig bemoeilijkt. Minister De Geus gaat in op het verzoek van de Zelfstandigen Advies Raad om eind januari over de bezwaren te praten.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Belastingdienst hebben eind vorig jaar een besluit genomen waarin aangegeven wordt wat als dienstbetrekking wordt beschouwd. De bepalingen vormden het sluitstuk van de wetgeving die leidde tot de invoering van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) op 1 januari 2002. Met de nieuwe wetgeving zou een einde komen aan de problemen rond zelfstandigen. De Belastingdienst zag hen als ondernemer, maar UWV beschouwde hen als werknemer. Opdrachtgevers en zelfstandigen werden daardoor geconfronteerd met naheffingen.
Het nieuwe besluit maakt echter geen einde aan de problemen. De VAR heeft alleen zin als ervan kan worden uitgegaan dat er inderdaad geen sprake is van een dienstbetrekking. De criteria voor het begrip dienstbetrekking - gezag, arbeid, loon - worden echter dusdanig breed uitgelegd dat er van zelfstandig ondernemerschap bijna geen sprake meer kan zijn en opdrachtgevers niet anders kunnen concluderen dan dat een opdracht op basis van een arbeidsovereenkomst wordt verricht. De Zelfstandigen Advies Raad, waarin de NVJ is vertegenwoordigd via de bij de FNV aangesloten vakorganisaties die zelfstandigen organiseren, stuurde minister A.J. de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief met de oproep om het besluit van UWV en Belastingdienst in te laten trekken en daadwerkelijk de problematiek van zelfstandigen en hun opdrachtgevers op te lossen