Ingezonden persbericht


PERSBERICHT SP-afdelingen in de provincie Utrecht.

Utrecht, 8 januari 2003

Natuur te duur? Kortzichtig bestuur!

SP mobiliseert plaatselijk protest tegen verwaarlozing natuur

De huidige regeringspartijen hebben flink bezuinigd op de aankoop van natuur. Op 12 januari zullen SP ers in alle provincies actievoeren. Ook in de provincie Utrecht worden onder leiding van nummer 3 van de SP-lijst voor de Provinciale Staten Leen de Vries de grenzen van Vliegbasis Soesterberg symbolisch gemarkeerd. Doel van de actie is om aandacht te vestigen op de grote defensieterreinen in de provincie Utrecht en de kansen die er zijn om grote delen van deze terreinen voor natuurontwikkeling te bestemmen.

Kwalitatief en kwantitatief zal de natuur er onder CDA, VVD en LPF op achteruitgaan. De plannen die er waren voor een ecologische hoofdstructuur liggen in de ijskast en de natuur die we hebben zal versnipperen. De kwaliteit zal achteruitgaan. De overheid gaat wel meer asfalt aanleggen, villawijken in natuurgebieden bouwen, maar heeft geen aandacht heeft voor iets dat voor latere generaties zo belangrijk is. Plekken waar dieren ongestoord kunnen leven en waar mensen in alle rust van kunnen genieten.

De defensieterreinen in de provincie Utrecht bieden echter een kans om grote delen voor een prikkie te bemachtigen en een natuurbestemming te geven. Het is daarom zaak nu hiervoor op te treden. Wij verwachten dat defensie vanwege bezuinigingen veel terreinen gaat afstoten. Wij verwachten ook dat dan direct de projectontwikkelaars klaarstaan om het gebied om zeep te helpen. En dat is niet goed voor de natuur.

Vanaf de westelijke toegang tot de basis aan de Dolderseweg in Den Dolder verzamelen de actievoerders zich om 11.00 Er wordt een bord geplaatst met de tekst Natuur te duur? Kortzichtig bestuur. Om de actie te steunen komt Krista van Velzen, kamerlid van de SP en Harry Voss van het milieu-alarmteam van de SP. Betreden van het gebied is niet mogelijk en dat doen we dan ook niet. We markeren het gebied met linten. Na al dit harde werk picknicken we met soep en broodjes. Om 14.00 uur zijn we klaar.

Voor vragen, afspraken of meer informatie kunt u contact opnemen met

Leen de Vries: 0348 444197 ( na 18.00 uur)

Landelijke coördinator, Ingrid Dekker 06-52032557