infobulletin 31, oktober 2002
Europan 7 start!
Op 13 januari 2003 gaat de zevende Europan-prijsvraagronde van start. Voor de eerste keer zal de totale aanmeldingsprocedure via het internet verlopen. Via de website www.europan-europe.com, die op 13 januari 2003 de lucht in gaat, kunnen architecten(teams) zich inschrijven. Het prijsvraagmateriaal, zoals algemene informatie over alle locaties en het reglement, is op deze site te vinden. Na registratie van de deelnemers en betaling van 100 euro inschrijfgeld, ontvangt de teamleider een uniek password. Met dit password heeft hij of zij direct toegang tot alle prijsvraaginformatie en kan de uitgebreide informatie over een gekozen locatie worden gedownload. Hierdoor worden de vertragingen die voorheen in sommige landen ontstonden door de gebrekkige postbezorging ondervangen. Aan Europan 7 doen 19 Europese landen mee die gezamenlijk circa 60 locaties beschikbaar stellen. Europan Nederland heeft vier locaties gevonden die aansluiten bij het thema voor Europan 7, dat in het Engels `Suburban Challenge' luidt en in het Nederlands `nieuw leven in de suburb'.
Maarten Kloos, directeur van de Stichting Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM), is bereid gevonden op te treden als voorzitter van de jury van Europan 7.
In december 2002 zal uitgebreidere informatie over Europan 7 worden verspreid.
Tijdens de prijsvraag zal de website van Europan Nederland, www.europan.nl, regelmatig geactualiseerd worden, onder andere naar aanleiding van vragen van de deelnemers. Ook zal op de website een Nederlandse vertaling van het reglement te vinden zijn.

Nederlandse locaties Europan 7

Amsterdam: de planlocatie De locatie in Amsterdam is gelegen in de Westelijke Tuinsteden, het suburbia van de jaren vijftig en zestig, waar de grote herstructureringsslag inmiddels goed op gang is. Het studiegebied is een woonbuurt in Geuzenveld-Zuid met 582 portieketagewoningen, galerijwoningen en maisonnettes, ontworpen door het destijds toonaangevende architectenbureau Van den Broek en Bakema, gebouwd in 1957. Er staan uitsluitend sociale-huurwoningen. In de buurt ligt een winkelstraat die zijn functie verliest. De woningen zijn verouderd en hebben technische gebreken (koudebruggen). Een deel van de voorraad is behoudenswaardig (galerijwoningen en maisonnettes) en een deel is aan vervanging toe (portieketage). Vanuit ruimtelijke kwaliteit is het echter de vraag of oud en nieuw verantwoord te combineren zijn. Door de aanpak van woningen, voorzieningen en openbare ruimte moet een levendig woongebied ontstaan met instroom van nieuwe bewonersgroepen en mogelijkheden voor een wooncarrière.

Den Haag: bestaande bebouwing Moerwijk-Zuid
Moerwijk vormt een van de eerste stadsuitbreidingen volgens het structuurplan voor Den Haag-Zuidwest van Dudok uit 1949, een symbool voor de wederopbouw van Nederland. De structuur en de compositie zijn kenmerkend voor de systematische stedenbouw van de naoorlogse, suburbane stadsuitleg. De wijk heeft een ruime opzet van lanen, bijzondere velden, singels, bebouwing in verschillende verkavelingtypen in gestapelde bouw en collectieve binnentuinen. Van het totale woningbestand in het studiegebied Moerwijk-Zuid (2.392 woningen) moet ruim 70 procent worden gesloopt. Het doel van de herstructurering is verbreding van de bevolkingdifferentiatie door ontwikkeling van nieuwe woonmilieus en gericht woningaanbod op basis van de potenties van de locatie en de aanwezige marktvraag in wijk en regio. De doelgroepen vormen vooral jonge tweeverdieners en jonge gezinnen. De contrastrijke woonmilieus moeten tezamen een vernieuwde collectieve identiteit verbeelden: hedendaags wonen in de `Parkstad van Den Haag'.

Hengelo: het te slopen kantoorgebouw
De locatie in Hengelo onderscheidt zich van de andere Nederlandse locaties voornamelijk door de ligging aan de rand van het centrumgebied van de stad. Niettemin wordt het gebied gekenmerkt door een sterk suburbaan karakter en ook de opgave vraagt oplossingen die samenhangen met de moderne suburb. De functionele invulling van het studiegebied bestaat uit wonen en werken (kantoren). De planlocatie bevindt zich aan de rand van een buurt met overwegend villa's, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw, met een groenstedelijk karakter en een relatief hoog grondgebruik. Het op de locatie aanwezige kantoorgebouw uit de jaren zestig wordt gesloopt. De locatie wordt begrensd door een beekloop die voor de waterhuishouding van Hengelo van grote betekenis is. Een verbinding van het villamilieu met het binnenstedelijke milieu vormt de opgave vanuit de stedenbouwkundige invalshoek. Naast de woonfunctie is er ruimte voor kleinschalige maatschappelijke dienstverlening en commerciële activiteiten.

Rotterdam: de havenspoorlijn die zal verdwijnen Een van de wijken die in Rotterdam in het kader van de herstructurering worden aangepakt is Zuidwijk, gelegen aan de rand van de stad. De stedenbouwkundige structuur van de wijk is helder en sterk, het vele groen wordt door iedereen gewaardeerd. Zowel de woningvoorraad (veel portieketagewoningen) als het voorzieningenniveau in de wijk zal gemoderniseerd moeten worden. Voor de herontwikkeling van de wijk is het van belang om de bestaande kwaliteiten te versterken. Het tuinstadkarakter zal (in een moderne versie) drager moeten zijn van de vernieuwing. De Europan-locatie bevindt zich aan de zuidzijde van de wijk, waar de bebouwing overgaat in het platteland. De havenspoorlijn die nu nog de wijk van het platteland scheidt, zal verdwijnen. Het groen aan de rand moet dan ook voor de huidige en toekomstige bewoners toegankelijk en bruikbaar worden. De te realiseren woningbouw moet een positieve bijdrage leveren aan de opbouw van de wijk.

Informatiemarkt 18 januari 2003

De start van Europan 7 wordt in Nederland gevierd op de infomarkt voor potentiële deelnemers en belangstellenden in het Nederlands Architectuurinstituut. Om 11.00 uur vindt een rondetafelgesprek plaats met de partijen die een locatie beschikbaar stelden in Nederland, waarin de intenties van de betrokken corporaties en gemeenten aan de orde komen. Na het gesprek vindt de officiële ondertekening van de overeenkomsten tussen deze partijen en Europan plaats. De hele dag zijn vertegenwoordigers van de Nederlandse locaties aanwezig voor het geven van presentaties en voor het beantwoorden van vragen. Deskundigen op het gebied van het thema `nieuw leven in de suburb' geven een lezing en er zullen discussies rond het thema plaatsvinden. Ook worden voor architecten interessante instellingen en vaktijdschriften uitgenodigd zich te presenteren op de markt.

Internationale beginmanifestatie

Op 14, 15 en 16 februari 2003 vindt de internationale beginmanifestatie voor Europan 7 plaats in het Spaanse Cordoba. Alle Europan-landen zullen vertegenwoordigd zijn met stands, waar potentiële deelnemers informatie kunnen inwinnen over de prijsvraag en over de locaties. Doorlopende presentaties van alle Europese locaties, informatieve lezingen en discussies met vertegenwoordigers van de locaties helpen de bezoekers bij het maken van een locatiekeuze en het doorgronden van het thema. Daarnaast is deze manifestatie een uitgelezen kans om internationale contacten op te doen en een (internationaal) team samen te stellen.
Ook is er een interessant excursieprogramma samengesteld. Dit programma omvat diverse thematische excursies in en rond Cordoba, een stad die naast historische bouwwerken ook interessante moderne architectuur herbergt. Ten slotte is er de mogelijkheid om nabijgelegen steden in deze prachtige streek nader te verkennen, zoals bijvoorbeeld de hoofdstad van Andalusië: Sevilla. Houd de website van Europan Nederland in de gaten voor het gedetailleerde programma van de internationale beginmanifestatie, alsmede voor reissuggesties naar en hotelmogelijkheden in Cordoba.

Tijdschema Europan 7

13 januari 2003 Start Europan 7
18 januari 2003 Informatiemarkt (NAi)
14 -16 februari 2003 Internationale beginmanifestatie in Cordoba (Spanje)
2 mei 2003 Uiterste datum aanvraag locatiedossiers en samenstelling deelnemersteams
2 juni 2003 Uiterste datum voor het inleveren van inzendingen juli - november 2003 Jurering
8 december 2003 Bekendmaking van de prijswinnaars

S333

Schots 1 van S333 in Groningen Konden we in ons vorige infobulletin berichten over de realisatie van het project van Europan 4-winnaars Arons & Gelauff in Amsterdam-Osdorp, nu is het de beurt aan S333 met het ontwerp dat werd gemaakt naar aanleiding van het winnende plan voor het `Circusterrein', de locatie die de gemeente Groningen in 1993 beschikbaar stelde voor Europan 3. Aan het einde van dit jaar worden de gebouwen in gebruik genomen die Burton Hamfelt, Chris Moller, Dominic Papa en Jonathan Woodroffe ontwierpen voor een deel van het CiBoGa-terrein, een gebied dat in totaal zo'n 1.000 woningen zal bevatten en gericht zal zijn op tal van verschillende gebruikers en activiteiten.
Uitgangspunt voor de prijsvraagopgave was destijds dat het gebied een overgang zou vormen tussen de historische binnenstad en de stadsuitbreidingen uit de jaren dertig en dat enkele cultuurhistorische bouwwerken op het terrein gehandhaafd moesten blijven.
Voor het CiBoGa-terrein is het concept van zogenoemde `schotsen' bedacht: eilandjes van bebouwing, drijvend in een geheel groene, open ruimte, waarbij de parkeergarages onder een deel van de buurt gesitueerd zijn. De schotsen van S333 omvatten 149 woningen, 4.500 m2 winkels en 300 ondergrondse parkeerplaatsen. Op straatniveau bepalen supermarkten en kleine winkels het beeld, maar daarboven rijzen indrukwekkende woongebouwen. Schots 1, geheel bekleed met glas, is een robuust appartementengebouw, rondom verschillende openbare en semi-openbare collectieve ruimtes. De gevels van de bebouwing van schots 2 zijn geheel bekleed met hout en voorzien van grasdaken. De schotsen van S333 bieden over het hele terrein een grote verscheidenheid aan woonmogelijkheden, die gecreëerd wordt door aanpassing van het basistype aan factoren zoals lichtinval, oriëntatie, toegankelijkheid en de relatie tot de bestaande bebouwing. Meer informatie over S333 vindt u op hun website: www.s333.org
* infobulletin mei 2002
laatste verandering: 11 november 2002