CORDAID

Inschakeling van het bedrijfsleven bij de ontwikkelingssamenwe

PERSUITNODIGING

Den Haag, 20 december 2002

Aan de redactie

Inschakeling van het bedrijfsleven bij de ontwikkelingssamenwerking is het onderwerp van het

Cordaid 'Drie-Koninginnendebat'
op maandag 13 januari 15.30 uur
in de Lutherse Kerk (Lutherse Burgwal, tegenover nr.10) Den Haag

Staatssecretaris Agnes van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) gaat daarbij in debat met Irene van Staveren (senior docent arbeidsmarkteconomie van ontwikkelings-landen aan Institute of Social Studies in Den Haag, lid Feminist Economics Network in the Netherlands) en Nel van Dijk (ondernemer in de plantenveredeling, voorzitter Zuid-Holland van VNO-NCW West).
Ter discussie staat de vraag:'Akkoord van Vlaardingen' - wie wordt er beter van?
Gespreksleidster is Liesbeth van der Kruit (KRO).

'Akkoord van Vlaardingen' verwijst naar de woonplaats van de staatssecretaris én naar het Akkoord van Wassenaar, waarmee in 1983 overheid, werkgevers en vakbeweging een nieuwe grondslag legden voor het economisch succes van het poldermodel. Zo zouden regering, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties werkzaam op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, nu in een Akkoord van Vlaardingen afspraken moeten maken over de rol van bedrijven in de ontwikkelingssamenwerking.

In het 'Drie-Koninginnendebat' komen vragen aan de orde als: Wat betekent het inschakelen van bedrijven bij ontwikkelingssamenwerking voor de armen in het Zuiden, met name vrouwen? Geeft het nieuwe kansen? Of vooral bedreigingen, waarbij inschakeling van maatschappelijke organisaties dient als doekje voor het bloeden? Wordt het 'Akkoord van Vlaardingen' echt een middel om daadwerkelijk de armoede terug te dringen, zoals afgesproken in de 'millennium-doelstellingen'? Of gaat het gewoon voorbij aan de armen en arme vrouwen?
Staatssecretaris Van Ardenne zal onder meer wijzen op de nieuwe kansen die inschakeling van bedrijven biedt. Irene van Staveren vindt dat er geen geld van ontwikkelingssamenwerking naar Nederlandse bedrijven moet gaan. Nel van Dijk stelt: zonder economische samenwerking geen ontwikkelingssamenwerking.

Bijgaand vindt u de uitnodiging voor het debat, met daarop het programma.
De bijeenkomst is openbaar.

Meer informatie
Communicatie Cordaid, Johan van Workum, tel. 070 3136 632 of 070 3998 453 (th).

Cordaid vormt samen met Memisa, Mensen in Nood en Vastenaktie een van de grootste internationale ontwikkelingsorganisaties. Gesteund door een half miljoen donateurs in Nederland werkt Cordaid met ruim duizend partnerorganisaties wereldwijd aan een menswaardig bestaan voor armen en rechtelozen.

20 dec 02 15:09