Gemeente Stede Broec

7-1-2003
Commissie grondgebiedszaken vergadert 13 januari

Overleg over 30-kilometergebieden en parkeerplaatsen voor gehandicapten

Gehandicapen-parkeerplaatsen in Stede Broec

De Seniorenraad en de ANBO (ouderenbond) hebben onderzoek gedaan naar parkeerplaatsen voor gehandicapten. Uitgaand van de belangen van de gehandicapten, concluderen zij dat er niet genoeg parkeerruimte is.

Het uitgangspunt van de gemeente is dat mensen met een lichamelijke beperking zoveel mogelijk gebruik moeten kunnen maken van openbare voorzieningen. Dat betekent dat er voor hen parkeerplaatsen beschikbaar moeten zijn. De mogelijkheden zijn echter beperkt; de gemeente kan alleen maatregelen nemen op openbaar terrein. Over parkeervoorzieningen bij instellingen en ondernemingen (cafés, restaurants, kerken, verzorgingshuizen, het station) heeft de gemeente geen zeggenschap.

Van die algemene plaatsen zijn er in Stede Broec zesentwintig. Bovendien geeft een gehandicapten-parkeerkaart het recht om met een parkeerschijf drie uur te parkeren op plek waar een parkeerverbod is.

In de commissie komt een advies ter sprake om achttien nieuwe gehandicapten-parkeerplaatsen aan te leggen. Op het terrein van het seniorencomplex Rigtershof bijvoorbeeld komen er vier.

30-kilometergebieden
De commissie verdiept zich verder in de voltooiing van 30-kilometergebieden in de gemeente. De wijk Kloosterhof / Monnikenveld is al 30-kmgebied, maar er moeten nog enkele drempels worden aangelegd. De wijk is dit jaar aan de beurt voor groot onderhoud; dan worden de drempels ook meteen aangelegd.

De commissie krijgt ook nog een financieel probleem voorgelegd. Als straks de herinrichting van de wijk Princenhof klaar is, is het geld voor maatregelen ter bevordering van de verkeersveiligheid op. Voor een aantal andere projecten zal dus opnieuw een bedrag beschikbaar moeten komen.