Ingezonden persbericht


Persbericht
Nationale Jeugdraad

7 januari 2003

Nederlandse jongeren presenteren visie op duurzame ontwikkeling

Iedereen moet weten hoe groot zijn mondiale voetafdruk is , dat is één van de doelstellingen uit de jongerenvisie op de Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling (NSDO). De Nationale Jeugdraad presenteert deze visie op 13 januari 2003 in Nieuwspoort in Den Haag. In deze visie met de titel Blik op de toekomst is in 12 doelstellingen uiteengezet hoe jongeren het proces naar een duurzame samenleving zien en hoe de Nederlandse NSDO volgens hen geformuleerd moet worden. De eerste versie wordt om 15.00 uur officieel aan staatssecretaris van Geel (VROM) overhandigd.

De afgelopen twee jaar is er vanuit de Nationale Jeugdraad, en daarvoor vanuit de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling (NJMO) hard gewerkt aan een jongerenvisie op de Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling (NSDO). In deze visie formuleren jongeren concrete doelstellingen die de Nederlandse overheid volgens hen moet nastreven in het proces naar duurzame ontwikkeling. Zo vinden zij dat de NSDO in ieder geval de doelstellingen kwijtschelden van de schulden van ontwikkelingslanden en iedereen moet weten hoe groot zijn mondiale voetafdruk is , moet bevatten. Nederlandse jongeren hopen dat de nieuwe regering de noodzaak inziet van het formuleren en naleven van een ambitieuze NSDO, en dat de jongerenvisie Blik op de toekomst haar daarbij zal inspireren. Zij verwachten een concreet, onderbouwd plan met duidelijke en ambitieuze doelstellingen gericht op een duurzame toekomst.

In de week voor de verkiezingen, op 13 januari van 15.00 tot 16.00 uur wordt de jongerenvisie Blik op de toekomst gepresenteerd in Nieuwspoort, Den Haag. Het doel van deze presentatie is politici op de hoogte te stellen van de ideeën die Nederlandse jongeren hebben over de NSDO. Jongeren willen de politiek uitlokken om concrete toezeggingen te doen. Als afsluiting zullen alle genodigden gevraagd worden hun mondiale voetafdruk te berekenen. De mondiale voetafdruk is het meetinstrument om het eigen consumptiepatroon te berekenen. Het laat op een duidelijke wijze zien hoeveel ruimte een persoon nodig heeft om te voorzien in zijn of haar eigen consumtpiebehoefte. Kijk voor meer informatie over de mondiale voetafdruk op www.voetafdruk.nl.

Bij de presentatie zullen o.a. aanwezig zijn; staatssecretaris van Geel, Wijnand Duyvendak van Groenlinks, Krista van Velzen van de SP, Liesbeth Spies van het CDA en Boris van der Ham van D 66 en Diederik Samsom van de PvdA.

Voor meer informatie en inlichtingen over de presentatie van Blik op de toekomst :

Sonja Willems

Nationale Jeugdraad

030-2303584

06-47238171

sonjawillems@jeugdraad.nl

www.jeugdraad.nl

Voor meer informatie over de Nationale Jeugdraad:

Joost de Bruin

06-26174272

0f kijk op www.jeugdraad.nl

Bijlage: Programma presentatie jongerenvisie Blik op de toekomst in Nieuwspoort, Den Haag

Bijlage:

Programma presentatie jongerenvisie Blik op de toekomst in Nieuwspoort, Den Haag.

13 januari 2003

Aanvang: 14.45 uur.

Het programma ziet er als volgt uit:

14.45 uur: zaal open, invullen mondiale voetafdruk

15.00 uur: aanvang

15.00-15.15 uur: presentatie jongerenvisie door Joost de Bruin, voorzitter Nationale Jeugdraad, en aanbieden van jongerenvisie aan staatssecretaris van Geel

15-15-15.50 uur: reactie en commitment aan NSDO van politici

15.50-16.00 uur: afsluiting en maken foto van verschillende voetafdrukken van politici

Locatie:
Perscentrum Nieuwspoort

Lange Poten 10

2511 CL DEN HAAG