Voedingscentrum
Vitaalbrood Albert Heijn ontvangt goedkeuring gezondheidsclaim

8 januari

Vitaalbrood Flora van Albert Heijn heeft met succes de gedragscode Gezondheidseffecten doorlopen, die wordt beheerd door het Voedingscentrum. Dat betekent dat het Voedingscentrum erkent dat wetenschappelijk is onderbouwd dat dit brood een positief effect heeft op de gezondheid. Drie sneden Vitaalbrood Flora per dag ondersteunen een evenwichtige samenstelling van de darmflora en een goede dikke darmfunctie.

Vitaalbrood Flora is te koop bij Albert Heijn vanaf 13 januari. Het is brood waaraan inuline is toegevoegd. Inuline is een soort voedingsvezel. Het bevordert de groei van bifidobacteriën: nuttige bacteriën in de darm. Dat kan leiden tot een betere spijsvertering als de darmwerking niet optimaal is, bijvoorbeeld bij neigingen tot darmverstopping. Dit effect wordt binnen vier weken bereikt met dagelijks drie sneden Vitaalbrood Flora. De precieze uitwerking van Vitaalbrood kan overigens per persoon verschillen.

Voedingvezels
Tot nu toe is Vitaalbrood Flora het enige levensmiddel dat de claim mag voeren dat het een gezonde darmflora bevordert. Voor een gezonde darmflora is in de eerste plaats gezond en gevarieerd van belang, met voldoende drinken en in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Het is vooral belangrijk genoeg voedingsvezels binnen te krijgen, bijvoorbeeld via groente en fruit en brood.
Voor een gezonde darmwerking heeft een volwassene circa dertig gram voedingsvezel nodig. De gemiddelde Nederlander blijft steken op twintig gram. Drie tot vier sneetjes Vitaalbrood (honderd gram) zijn goed voor negen gram voedingsvezel, waarvan vijf gram inuline. Ter vergelijking: per honderd gram levert volkorenbrood zeven gram voedingsvezel en tarwebrood zes gram, met slechts een spoortje inuline.

Meer informatie over de Gedragscode Gezondheidseffecten